tips mengeratkan hubungan suami isteri

View previous topic View next topic Go down

tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by nashra on Wed Feb 20, 2008 8:52 pm

jom kongsi tips atau pengalaman you all cemana korang apply dlm rumahtangga bagi mengeratkan hubungan korang sebagai suami isteri..

contoh, korang selalu ke buat kejutan utk pasangan masing2..

or apa2 saja laaa...

lagi best kalau share kat sini pengalaman sendiri rather than tips from books..sebabnya pengalaman korang sendiri tu korang dah cuba dan hasilnya tentu korang tau kan..? but no harm done kalau ada tips dari buku pun..hehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by meowlin on Thu Feb 21, 2008 9:21 am

wow nash gud job ada rumah baru lagi..

aku ni nak ckp tips tu tak adalah banyak nash.. mungkin cara org lain berbeza.. tapi cam akulah.. kekadang kalu ada masa kami akan solat berjemaah bersama, lepas tu banyakkan berbual... suka imbas kenangan lama.. yg paling penting sebelum asben pi koje dan sebelum tidor kami akan bersalaman mintak ampun maap sekiranya ada dosa antara satu sama lain..

Alhamdullillah aku syukur sepanjang tempoh perkahwinan rasanya lom ada asbenku menaikkan suara atau merajuk atau marahkan aku.. kalu ada yg dia tak berkenan pun dia tetap akan bercakap ngan aku pehtu akan slow talk.. dia tak pernah cari kesilapan aku.. walhal aku taw aku banyak salah.. apa yg aku ingat masa kami bertunang dulu adalah sekali dia majok.. masa itu aje.. tapi lepas kawin tak penah dah syukur sangat.. mungkin dia harus menjaga hatiku sebab aku selalu tak berapa sihat.. dia banyak berkorban utkku..
pernah kawan2 ku ckp kalu orang lainlah dalam situasi aku mungkin dah lama aku kena tinggal..

whoppss apa plak haku meleret nih..

haa berbalik pada tips.. hmm macam asbenku dia ni suka sangat menyebut I love u.. every single day.. dia kalau tepon mesti tak kurang dari 4 kali.. dan nak off pun still ckp I love u.. wlaupun masa tu dia attend customer dia tak segan2 nak say I love u.. balik rumah I love u.. kekadang bila dia panggey aku.. ingat kan apa.. juz nak ckp I love u.. Razz

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by nashra on Thu Feb 21, 2008 9:07 pm

bagus tu selalu sebut i love you kat pasangan..

maknanya kasih dia pada isteri nan seorg lerr..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by meowlin on Thu Feb 21, 2008 9:46 pm

Insyaallah nash.. tetiap hari dalam doaku pun diwajibkan aku meminta ngan Allah agar asben sayangkan aku sampai akhir hayat gituw Surprised

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by nashra on Fri Feb 22, 2008 8:55 pm

meowlin wrote:Insyaallah nash.. tetiap hari dalam doaku pun diwajibkan aku meminta ngan Allah agar asben sayangkan aku sampai akhir hayat gituw Surprised

sememangnya gitu la kan..

mungkin juga berkat doa meowlin tak putus2 tu husband sampai sekarang sayang kat meow..

alhamdulillah..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by meowlin on Sat Feb 23, 2008 12:44 am

maceh nash..

bagiku beginilah nash.. mebi selama ni aku selalu dpt dugaan cam sakit dan macam2 lagi.. tapi dari segi itu Allah beri suami yg penyayang.. Alhamdullilah..

memang kita harus dan dituntut berdoa.. tak taulah nak ckp apa kalu asben tak ada.. tiada org lain sepertinya..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by mama_anggun on Fri Mar 21, 2008 2:01 am

wah..touching sungguh baca kisah rumahtangga meowlin..moga rumahtanggamu dihujani rahmat Allah sentiasa ye..nash pun same gak ku doakn..

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by meowlin on Fri Mar 21, 2008 11:42 am

maceh mama anggun.. hmm agak2 apalaaa tips mamaanggun kita ngan tuan ghumah mek nashra ni.... Cool

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by mama_anggun on Mon Mar 24, 2008 11:55 pm

segannye nk bg tips..kawen pun baru 4-5 thn..hehe..
same gak cam meowlin..solat jemaah sama dgn anak/hubby, baca Quran sama, mandi bsama (kalu ada klapangan), masak sama, mkn sama..dll aktiviti riadah bsama..anak mesti involve skali..bmaafan sblm tido, urut pasangan tanpa diminta, rajin tny dia teringin nk mkn apa, then kita masakkan la..
kalu suami marahkn anak, kita jgn masuk campur & bela anak kalu btul anak tu bsalah..
ada 1 tips Dr. Fadzilah Kamsah yg kami amalkn..sblm suami gi keje, kami bpelukn slama 15saat..utk mningkatkn prestasi kerja sbyk 60% (ikut kajian beliau la..)
hubby jarang sgt wish love kt mulut. maklum, ego llaki..tp slalunye wish dgn SMS je..tp lbh kpd tindakn tu, mmg nmpk dia syg & sggup korban byk utk kita. syukur sgt dpt jodoh mcm dia..plg best time pregnt cam ni la..ape saja diminta pasti ditunaikn. tp apapun, hubby x penah ajar sy jd terlalu manja smpai x leh bdikari..nasib baik sy ni jenis independant. tu yg wat hubby syg..(dia kata)
time sarat pregnt cam ni pun sy still wat keje umah cam biase, uruskn anak, keperluan hubby..last wk sy br je cuci kipas siling ruang tamu dgn bilik siap pnjat kusi meja, mop lantai..tawakal jer..hehe..
lg 1 tips kbhagiaan umah tangga, sy suka tukar cadar katil evry week..br x bosan & rasa tiap2 minggu tu cam br kawen..hehe..1 lg tabiat sy drp zaman skola, suka pakai perfume sblm tido..ia buat sy relax & dpt lupekn mslh sblm tido..menenangkn fikiran..

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by nashra on Tue Mar 25, 2008 12:00 am

mama_anggun wrote:wah..touching sungguh baca kisah rumahtangga meowlin..moga rumahtanggamu dihujani rahmat Allah sentiasa ye..nash pun same gak ku doakn..

terima kasih! sama juga buat mama anggun...

seronok baca tips dari mama anggun..

hopefully lain2 boleh tambah lagi..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by meowlin on Tue Mar 25, 2008 5:06 pm

gud tips mama anggun.. hmm kira2 baru lagilaa kawin nih.. cepat tul masa berlalukan anggun.. begitulaa seelok2nya.. haa tips dari dr fazilah tu kita penah dengar gaks.. tapi itulaa kekadang tak sempat nak hug lama2 daa.. hug baru 2 3 saat aje pun dia kena cepat2.. tapi ciuman mesra dan saling bermaafan tu memang satu kewajiban bagiku.. Very Happy

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by nashra on Tue Mar 25, 2008 10:07 pm

hug sekejap pun ok meow..

janji buat selalu..

kasi mesra2 gitu..kan?

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by meowlin on Tue Mar 25, 2008 10:30 pm

nash pahsan tak bila kita hug pasangan kita.. rasa cam indah aje.. (maksudnya bukan laa rasa nafsu nafsi tu) rasa cam lainlaa.. kalu boleh nak hug lelama tenang aje rasanya..

kami ni suka sangat ubah bunyi.. kalu hug tu kami panggil "guh" terbalikkan hug jadi guh.. memacam...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by mama_anggun on Wed Mar 26, 2008 2:59 pm

kalu meowlin x smpt hug lama2, sy ada lg 1 tips.

dlu sy rajin buat, tp start ada anak ni dah x smpt..jarang2..

ms meowlin iron baju/sluar keje hubby tu, selitkn nota cinta kt dlm poket suar/baju dia..tiap hari nota yg blainan..

x semestinya tulis pd kad & kertas, kt tisu pun boleh..

penah skali tu sy tulis kt karipap yg sy goreng utk sarapn..
ms tu dia lmbt nk ke ofis, so sy bekalkn dia karipap dlm plastik..

time dia nk mkn, dia tgk ada lukis I love you hug & kisses..
dia kata x sgka kejutn camtu pun ada. hehe..sukati aku jer.

mende yg x buat dek org tu la jadik nostalgia tuh.
nota x semestinya pjg2, yg pnting kreatif & simbolik.. Laughing
tryla, leh tgk hasilnye nnti..

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by meowlin on Wed Mar 26, 2008 3:36 pm

mama anggun kira romantik jugalaa kan..
hmm betui tu. kita pun penah juga wat gitu selit lam keter atau motor dia pehtu pakai lipstik memanyak cium dan tempek kat kertas tu... suka bebenor dia.. Surprised

anyway thanks for ur tips mama anggun.. memang ko ni romantik habislaa.. cam kita ni dia yang lebey romantik dari kita.. dia penah ckp kat kita.. u ni kalu manja, manja berdene(perkataan org belah2 sini).. kalu garang, garang sangat daa.. ekekeke..

ni dia kat bandar baru bangi pi kursus hari ahad dulu dah, so minta adik bongsu temankan.. malam ni dia baliklaa kot Insyaallah..windunyaa.. next week ari rabu kena pi lagi pehtu nak amik exam lagi.. dah 3 kali amik tak pas2.. sian kat dia.. almaklumle koje bank memang prosuder cam tu...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by mama_anggun on Wed Mar 26, 2008 3:58 pm

sy pun br prasan yg sy ni romantik lps kawen..sbb sblm kawen dlu sy strict sket. kenal pun x lamer pastu terus tunang & kawen. mmg byk bcinta & saling kenal lps kawen kitorg ni. ms tunang tu pun br nk tau adik bradik dia bape org.., teruk kn?

asalnye parents sy yg suruh cptkn..tu psl x smpt kenal hati budi sgt. tp alhamdulillah, Allah temukn jodoh yg baik, parents pun restu..

sy suke tny dia 1 soaln ni "agak2 20 thn lg, abg masih bukakn pintu keta utk ayg ke?" ..hehe..soaln ujikaji camtu dia mmg x suke dgr apatah lg nk jwb..

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by nashra on Wed Mar 26, 2008 9:39 pm

alahai..

daku pulak yang berbunga2 hati dok baca kisah korang ni..

serius!

tapi kan, selitkan nota kat karipap tu lucu dan sangat romantik la mama..tak terfikir pulak nash..hehehe

boleh cuba buat ni..tapi tu la..nash kasi card pun dah seminggu baru ingat nak baca..hehehe...padahal letak dlm bag kerja dia and expected bila dia buka tu terus nampak card tu (taruk atas laptop)

nash dgn husband bab2 cam gini fail..tapi kalau keluar org kata macam gf/bf..sebab pegang tangan, peluk pinggang..gitu la..tapi bukan la sampai nak kissing depan public..just a romantic gesture gitu..

meowlin, hug macam you explain tu memang selalu buat dan rasa..paling nash terbiasa buat before husband keluar pi office nash mesti cium pipi dia..kalau nash still on the bed he will come and kiss my cheek..

time dia outstation, hantar dia kat airport nash akan kiss pipi dia kat situ juga..lepas salam tangan dia of course..kalau our parents ada kat depan pun kami tetap macam tu..dah tak boleh nak cover daaa..

bukan nak menunjuk tapi dah terbiasa..i want him to know that walaupun sekejap at least he knows that i love him, and vice versa..

depan anak2 pun kami selalu tunjukkan kemesraan..tapi tidak lah yang melampau..so kalau kami saja nak test my husband pura2 tepuk my hand anak2 mesti marah suruh ayah diaorg minta maaf..hehehehe

tiap2 hari mesti either dia atau nash akan call..sekejap pun tak pe..ni memang biasa kami buat (rasanya most partners buat cam gini juga)

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by meowlin on Thu Mar 27, 2008 9:26 am

mama anggun
owh begitu kisah mamaanggun kita nih.. kira2 merasa bebetul becenta lepas kawin lagi elok kan..

lagi baik dan rahmat kan bila parents setuju.. Alhamdullillah..

nash..
wuwuwwu.. memang romantik u.. itule sebaik2nya.. walau dpn org..lagipun apa nak malu kita kiss bukan kiss yg bernafsu puns.. ekekekke.. Razz samalaa ngan asben kita taw.. lepas cium tangan dia masa dia nak pi koje tu.. dia mesti cium balas balik memula kat my lips then dahi, kedua2 pipi, my nose, dagu ..

lagi satu kan.. kalu kami pegi jejalan memana pun.. mesti nak holding hands.. memang tak boleh tidak.. tak kira depan parents dia pun selama aje.. hmm nash penah dengar tak ceramah yg menyatakan bila somi isteri bila berjalan sambil menggenggam jari jemari tu.. segala dosa2 kecil isteri akan keluar melalui jari2 itu.. wallahualam..

hmm baguslaa nash... ekceli bagus tunjuk kemesraan dpn anak2.. bukan apa at least dpt juga didik derang utk menjadi sebegitu ngan spouse memasing bila dah berumahtangga kelak.. derang pun bahagia lihat parents yg loving..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by mama_anggun on Fri Mar 28, 2008 4:48 pm

da beli tk buku ustzh ct norbayah mahmood yg tajuk "cakar harimau" tuh?

bacala..best gak..byk tips tau..

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by firdaruddin on Fri Mar 28, 2008 5:06 pm

pengalaman?alamak..tak lepas lagi la..hahaha bujangs lagik..hehe

firdaruddin
Moderator
Moderator

Posts : 151
Join date : 2008-03-27

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by nashra on Fri Mar 28, 2008 10:40 pm

cakap pasal pegang tangan antara suami isteri ni kan, nash teringat lagi komen sorang ustaz ni..(masa nash baru2 kahwin)

dia kata kalau nak tau pasangan tu dah kahwin ke belum, yang belum kahwin ni suka pegang2 tangan, manja2 gitu..

tapi yang dah kahwin ni tak pegang tangan depan public..

ada ka boleh pukul rata cam gitu kasi komen? gamaknya dia ingat semua pasangan tu cam dia kot..heheheh

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by meowlin on Sun Mar 30, 2008 12:23 pm

mama anggun.. ustazah norbaya tu ada masuk lam wanita hari ini dulu.. tengok gak cara2 dia wat cakar rimau tu.. lama dah 2 tawun lepas tak silap..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by meowlin on Sun Mar 30, 2008 12:27 pm

nash.. macam kita kan sejak bercinta.. bertunang.. apalagi dah kawin ni.. mesti nak holding hands.. (erkk pecah rahsia masa lom kawin dulu.. biasalaa... kalu ikut memangle dosa.. almaklumle darah muda.. bila kita berdua..adale yg ketiga.. maksudnya setan.. memang banyak dugaan terutama nafsu nafsi masa cintan dulu.. tapi syukurle.. kami pandai jaga diri..)

sekarang lagilaa.. alhamdullillah... asbenku mesti nak hold my hand tak pun peluk pinggang.. lam keter pun kalau jalan tak sibuk sangat dia akan genggamkan jari jemariku nih... Wink

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by mama_anggun on Mon Mar 31, 2008 6:48 pm

tp meow, buku cakar harimau tu bknnye psl urutan tu je..psl teknik ngurut tu sikit je citernyer..

yg byk content dier psl ilmu rumahtangga..motivasi dr aspek rohani, fizikal, pgurusan kewangan, anak2 & byk lg la..

mcm2 doa leh jd senjata umahtangga..kalu rajin hafal lar..

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by meowlin on Tue Apr 01, 2008 2:15 am

owh begitu yaa mama.. bagus juga kan.. Insyaallah nanti kita cuba cari.. tq mama... Very Happy

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tips mengeratkan hubungan suami isteri

Post by Sponsored content Today at 5:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum