Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Page 12 of 12 Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12

View previous topic View next topic Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by meowlin on Wed Apr 23, 2008 11:46 pm

selalu nya kalu ahli perubatan tu guna telur tak bapa eloklaa nash.. bukan nak tuduh.. coz kita ni dah terbiasa sangat ngan bomoh dulu2laa.. selalu nya derang ni ada pendamping.. mula2 tu oklaa..lama2 sakit lagi.. follow up lagilaa..

biasanya telur, pulut kuning, ayam panggang ni jadi kepantangan.. coz seme ni makanan peberet jin2 bertendang tuh..

kita dah terbiasa ngan sakit kena pulas nash.. macam2 rasa dari ujung rambut sampai ujung kaki.. tempat lain apa lagi..

hmm tul tu nash kalu org yg lemah semangat boleh gak terkena kalu terpegang menda2 tu.. my SIL penah terkena gak..

nash dun wori.. selalunya kalu pegi ketempat2 yg agak keras.. atau tempat pemujaan tu yg wat kita jadi lemah sket.. contoh masa pi penang 3 tawun lepas.. sebab my bro konvo..memang agak parahle.. tokong kan bersepah..

tak pasai2 balik tu aku tak sedor ckp cina memanjang.. badan memang lenguh sangat.. pehtu gatai kat tempat yg penah kita citer kat nash tu jangan cakap laa..

nak tak nak sebab menda yg tompang tu agak kuat..kena panggey uncle gak..

rasanya kalu pi obersi insyaallah tak kot.. hehe.. seme pun kena tawakal ekceli.. masa kuor rumah pun kita bagus baca ayat qursi tu.. elak 40 bala.. insyaallah..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by meowlin on Wed Apr 23, 2008 11:57 pm

oo lupa plak nash.. ekcelikan.. walau badan rasa tak bapa selesa..

tapi kita amalkan banyak2 zikir.. bukan hanya dpt pahala.. tapi insyaallah bila kita amalkan zikir dan ingat Allah setan2 akan lari.. baca bismillah pun setan akan lari jika kita bebetul tumpukan ingatan kita pada Allah..

masa sakit kuat tu kan nash.. sakit yg kat situlaa.. masa tu dah tak taw wat apa.. haku kuatkan aje lam hati.. dah laa gatai.. kena cengkam.. sampai aku leh senyum dan berkata2 Alhamdulillah.. manyak2 kali.. aku pun pelik.. tapi syukurlaa.. kerna sakit ni juga wat kita kagum ngan Allah.. kita dah rasa macam2 sakit.. mebi kerna dosa kita yg lama2 tu Allah nak hapuskan dan ringan kan bebanan kita kat sana..

kita beruntung jadi umat Nabi Muhammad ni.. coz Allah dah beri peluang utk kita bertaubat walau dosa banyak mana sekalipun.. tak macam umat Nabi sebelumnya ngan cepat Allah turunkan bala..

Rahmat menjadi umat Nabi Muhammad SAW pada akhir zaman lagi banyak.. coz Baginda sendiri telah berfirman dan menyampaikan pada sahabat2 baginda.. sampai sahabat2 baginda cemburukan kita taw.. sampai derang bertanya kenapa leh jadi camtu..

Nabi katakanlaa.. kamu seme sahabat ku masih ada Aku utk menegur kamu.. tapi umat ku selepas pemergian ku tak punya apa2 kecuali Quran dan sunah2 ku.. jadi sesapa yg mengamalkan sunah Nabi tanpa bimbingan Nabilah membuatkan kita begitu beruntung kita kan nash.. wallahulam.. amboii ceramah le pulaks...

sian kawan nash tu.. kalu boleh suruhlaa dia amalkan 3 kul pagi dan petang.. insyaallah.. juga b4 tidor..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by nashra on Thu Apr 24, 2008 12:01 am

ye la kan..

nash pun masa tu dengar je citer dia..she is a sarawakian by the way..sana kan suku kaum banyak and depa2 ni pun belajar benda2 buat org ni..salah sorang my uni mate tu suku kaum iban tak silap..org sakit hati kat father dia, buat kat father dia kasi dua ke tiga hari..mati father dia..teruk kan?

maknanya, meow tak boleh pergi tempat2 peninggalan sejarah ke, tempat2 ala2 lawatan gitu..sebab situ lagi la..ntah yang dok menumpang kat situ usia beribu tahun pun kita tak tau kan?

ko cakap cina meow? kalau cina tengok ko meracau cam tu mau depa minta nombor ekor..citer apatah nash tengok cina2 ni yang jenis suka berjudi tu saja je minta nombor ekor kat org yang tengah tak sedar kena rasuk..suwei betul la depa ni..

lagi2 kalau kat univerisiti tu tak yah cakap la..semua uni ada aje benda2 ni..

kalau jatuh sakit cenggitu makan masa lama tak nak pulih? ke few days aje..? pasal tu la kan husband meow pun jarang nak bawa meow keluar sangat..takut benda2 yang dia tak nampak tu and dia tak boleh nak protect meow plak..kalau benda dia nampak senang aje nak baca2 apa2 yang patut..

meow pernah travel jauh tak? kalau travelling tu mesti meow tak leh jalan mlm kan? tau2 la highway tu cemana..rasanya setiap laluan yang kita lalu tu ada aje..cuma nampak dgn tak aje..

betul ke org kata kalau kita pi seberang laut benda tu tak leh ikut crossing sama?

sorry la meow, banyak pulak bertanya..tak pe, jawab bila perlu ye..hehehe..maklum la, nash jarang dengar citer cam meow..selalu dengar rumour je..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by nashra on Thu Apr 24, 2008 12:07 am

haah..

betul tu..

apa salahnya kongsi ilmu..bukan benda tak baik..utk panduan kehidupan kita juga kan..sakit ke tak memang elok amalkan..

nash plak tak la fasih bab2 agama sangat, tapi kalau lepas solat tu rajin juga amalkan ayat2 kursi..lepas tu kalau ada masa (selalunya time budak2 ni dah relax tak kacau) baca surah yasin, di ikuti dgn surah2 kecil..

kalau rajin lagi ku buat solat hajat..selalunya nash buat time dah tuck in bebudak ni tido..tenang sket nak tumpu perhatian..gitu la seadanya..

tiap kali lepas solat amalkan baca surah al-fiil..Insya-Allah segala hajat kita dimakbulkan Allah..ni nash baca dlm buku..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by meowlin on Thu Apr 24, 2008 12:19 am

haa kot2 kat melaka nanti camne yaa.. masa pi melaka pun masa form 5 gitu.. ada gak ura2 nak pegi..

masa pi penang dulu kan nash.. memang haku malas nak layan sangat.. tapi coz haku kuat minum air tawor..pehtu bila time solat memang rasa panas lain macam.. cam ada menda nak lari aje lam badan ni.. nak tak nak sebab lom jumpa ngan uncle kenalaa 1 bulan lebey gak.. ekceli malas nak berubat masa badan rasa lain.. kira2 menda yg ada tu jenis yg agak kuat..(selalunya kalu yg tompang2 tu jenis senang..asbenku pun boleh buangkan)

betui tu nash.. jalan malam kat highway lagilaa.. memang penah kena.. coz masa pi penang kena pi kl dulu lalu highway dah rasa sengal lenguh tu.. then gatai2 lagi.. lenguh dari pinggang bawa ke bukulali..

haa ah nash ckp cina.. hahaha.. dulu2 masa lom dok ngan omak jiran sebelah umah tu cina.. dia selalu sembah pasang colok kan.. pehtu tak semena2 masa berubat ngan uncle aku ckp cina daa.. pehtu uncle suruh ckp melayu.. then citerlaa ekceli kalu org lain tak ada apa2.. tapi sebab badan aku dah sakit kena buatan tu.. sukalaa menda tu tumpang.. derang ni sembah derang ingatkan tuhan.. tapi derang sembah cam memuja tu laa jadi lain tu.. so pehtu pindah umah omak.. pehtu bila kat kampung ni ada wat perumahan bumi lot plak.. apalagi belilaaa..

sekarang ni kan nash.. ada gak masa2 haku rasa cam lain bila ketempat tertentu.. then bila asben amik air tawo dia akan basuh rumah sambil baca qursi dan ayat2 tertentu.. masa tu kaki tangan aku naiklaa.. tapi mulutku dah tak bising2 lagi.. coz sekarang haku dah pandai kontrol utk tidak ikut sangat.. hati memang sedar.. so ingat Allah masa tu.. tapi kaki tangan masih tak leh kontrol wat sign nak keluar coz menda tu rasa panas..

ni dah alih2 kertu ni.. makin rasa diri makin takut dan kagum ngan Allah nash.. bukan apa sebab sakit pun yaa.. dah penah kena sakit begini teruk.. kalu haku tak berubah.. rasa gila takutnyaa.. kat sana lagi ntahlaa camne.. bagusnya nash wat solat hajat.. apa lagi doa sorang ibu kan nash.. alhamdullillah..

moga2 kita ni hidup mati lam iman.. itu yg penting kan..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by meowlin on Thu Apr 24, 2008 12:27 am

lupa plak yg pasal crossing laut ada juga org ckp sungai pun yaa.. tapi rasanya tak betullaa nash.. coz masa haku pi penang.. sampai kontan pun menda ikut.. memang kat penang.. penangan dia kuat sangat.. coz kat situ kan pusat cina bersemayang dan memuja.. serata ceruk rantau mari.. apa lagi ..

hai nampak gayanya haku memang tak leh pi thailand le.. kalu pi situ memang lagi teruk.. coz masa org wat aku memang guna ilmu itam dari sana.. memang aku pandai sungguh ckp siam masa tu.. hahahaha..

yg kelakor nya kan nash.. lupa plak nak citer.. masa jiran sebelah tu cina kan.. yg deret sama rumah ngan kami selang sebuah tu india.. masa berubat tu ada juga.. haku geleng2 kepala ckp india sket.. macam2 bahasa adalaa.. abih seme org ketawa.. sakit sungguh hati aku laa..

pengalaman berubat memang teruk.. penah bomoh pun wat utk kita selalu follow up ngan dia.. bomoh tua.. berubat ngan dia memang jadi segar.. tapi dia guna pulut kuninglaa , pelik masa berubat ngan dia, dia leh amik pulut tu lempar kat tingkap cam ckp ngan sesuatu.. eee seriau.. lama2 aku makin teruk.. masa tu tak taw lagi lelaki yg wat kat aku tu.. coz menda dah bertindih kan..

masa ngan bomoh tu.. uncle pulang kan semula, bomoh tu antar adalah kat 3 4 bulan gak teruk sangat.. kalu kat peha ngan betis ni tak nampak kulit penuh ngan lebam aje.. seksa sugguh.. masa tak sedar sora aku sebijik cam bomoh tua tu.. huhu.. then sampai dia tak larat.. dia tak antar dah.. pehtu aku sakit lagi pelik.. rupa2 nya barulaa timbul kes lelaki yg minat kat aku tu.. berubat yg ni lagi panjang coz dia guna ilmu siam..

sian kat asben.. masa tu kami berulang alik umah uncle.. kekadang tidor umah dia berubat dari 10 malam sampai 5 pagi.. ko bayangkanlaa.. teruk nash.. abih seme nangis ingat aku tak leh bertahan lama.. banyak lagi pengalaman ngeri dan sedih.. tapi itu seme ku jadikan pedoman..

masa berubat pasal jantan tu.. selalu ckp yg dia cintakan aku.. tak kira nak juga kat aku dia sanggup labur 2000 rm utk kenakan aku taw.. pehtu taw tempat2 dimana dia taruk barang yg dia tanam.. sian kat asben.. masa tu laa aku bencikan dia sangat.. terajang dia.. sabor dia..

masa sakit sampai kul 5 am tu dia sampai nangis2 dah..org jantan susah nak nangis kan.. tapi nampak sangat dia sedey taw.. sampai koje dia pun tak tentu.. sampai kena marah ngan boss..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by nashra on Thu Apr 24, 2008 3:53 am

aduhai meow..

sungguh jahat lelaki yang nak kan meow tu..tapi mujur lah meow tak kahwin dgn dia..sebab hat dia busuk dan jahat sangat..nakkan seseorg guna cara kotor..keji! tak pe la meow, Allah ada mendengar rintihan kita yang teraniaya..Insya-Allah ada ganjaran besar utk meow dan husband..

meow, bukan senang nak cari lelaki yang boleh terima perempuan baik dan buruk..selalunya kalau spouse dah sakit memang tiket utk cari baru..memang dia ditemukan dgn meow utk menjaga meow..baca citer meow macam baca novel tau..susah nak cari suami sebaik suami meow tu..jaga la dia elok2 ye meow..

kalau gitu la ceritanya, meow tak boleh pi sembarangan tempat..tak pe la tak kenal thailand tu..hehehe..bukan best pun..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by meowlin on Thu Apr 24, 2008 12:33 pm

tu laa pasal nash..

ooo lupa plak masa yg jiran kami cina tu selalu pasang colok tu kan.. lepas dia dengar haku cakap cina.. esok2nya terus tak semayang daa.. ntah2 masa haku ckp cina tu.. haku kondem kat cina sebelah kot..huhu..

begitulaa kehidupan ini nash.. dugaan ahkak begini.. dugaan sakit yg Allah beri.. tapi dpt suami yg bebetul faham dan sayang..Syukur Alhamdullillah.. sampai ada member dia yg ckp.. "heiii kalu aku laa dah lama dah bini ko tu kena tinggal" coz ialah kita tengah sakit berbulan2 sampai tak layan dia faham2 ajelaa kan.. nauzubillah..

taw asbenku ckp.. kita dikurniakan Allah akal dan nafsu.. kalu nafsu melebihi akal fikiran.. rosak binasalaa hidup kita.. syukurlaa nash..

hehehe gamaknya kalu wat novel haku kasi nash pree of ceh... ahaha..

hehe.. tak moh le pi thailand walau pun leh pegi kan nash.. baik pi melawat msia lagi beh..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by nashra on Thu Apr 24, 2008 9:00 pm

haaa...

ada gak idea ku tu..

ok pe meow karang novel kisah sendiri..

hantar kat publisher..selalunya kisah2 benar cam ni org suka dan lebih lagi la penghayatan nya tu..

my mil pun penulis juga..tapi dah tua2 ni dia dah tak menulis..

A samad said karyawan negara kita tu kan, haa..sama batch dgn my mil..bebaru ni terjumpa dia kat kl sentral, lama borak dgn my mil..dah sama2 penulis novel kan..dia pun baik dgn my mil..sempat lagi haku snap gambar diaorg through phone camera..hehehe...

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by meowlin on Thu Apr 24, 2008 11:42 pm

waa siapa agak nya ur MIL yaa nash..

hehe.. tak adalah sampai nak mengarang nash.. coz kalu dtg penyakit M tu.. memang satu menda tarak menjadi..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by nashra on Thu Apr 24, 2008 11:53 pm

my mil org biasa aje..dia cikgu..

terlupa plak nama pena dia apa..

tu la masa dok sini dok mengarang surat kat mil siap risau plak takut bm ku bukan betul mana..dah la nak hantar surat kat bekas penulis novel lak tu..wakakaka...nanti grammar sume lintang pukang..hehehe

suka baca surat dari mil sebab tulisan dia sangat tersusun..org biasa menulis ni memang gitu kan?

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by meowlin on Fri Apr 25, 2008 12:23 am

gitu alkisahnya.. hmm kita dedulu memang aliran sastera.. tapi tak adalah pandai nak bersajak ke novel ke.. tapi org yg minat ni memang tul ckp nash.. elok aje tulisan derang kan..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by nashra on Fri Apr 25, 2008 12:32 am

tu la..

eh! patutnya org aliran sastera ni boleh la mengarang..alah meow..belum cuba belum tahu kan?

meow suka baca novel melayu tak? nash suka..kalau jalan2 contoh kat klcc ke suka singgah kinokuniya, kedai buku besar tu kan..ada satu section tu banyak novel2 melayu..

tapi tak semua nash baca..nash pilih2 gak..ada few nama pena yang nash aim dan baca best aje..jln citer pun tak la berat sangat..cam fauziah ashaari, damia...ingat2 lupa dah..ada satu novel fauziah ashaari ni best sangat..her first novel if i'm not mistaken..

kalau novel bahasa inggeris setakat ni satu je author nash boleh terima..virginia andrews..lain2 author tak berapa nak terima lah..pernah baca buku nukilan barbara stratford ke apa..lupa dah..tapi cam tak boleh terima..hehehe..

nasib baik kat sini ada kedai buku..1.99 pds dah boleh dapat satu novel..kalau tidak bosan la juga..haku kalau membaca memang asyik sampai lupa timing kul berapa..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by meowlin on Fri Apr 25, 2008 12:39 am

waaa nash ni bestlaa.. seme taw tu..

haku jangan haraplaa nash.. masa sekolah dulu minat gak baca cerpen laa.. pehtu minat baca novel.. apalagi baca novel cinta.. kekandang tu cerpen lam paper pun aku baca..amboii.. tapi bila start koje.. memang tak suka sungguh nak baca.. tak taw mengapa..

haa agak2 nash ni gamaknya yg berkelayakan wat novel tu.. sama2 kita tunggu kehadiran novel terbaru nash.. bertajuk.. "mengapa mekap aku milik engkau".. hahahaha...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by nashra on Fri Apr 25, 2008 12:46 am

hahahahaha...

elok2 nak layan jiwang kat novel tengok tajuk terus kena gelak..hehehehe

suka baca aje..nak menulis ke kena ada ilham gitu..experience nash tak seberapa..

tapi masa sekolah dulu rajin sangat menulis..kekadang saja je beli buku latihan sekolah lebih sebab nak jadi kan satu buku tu cerita..ntah kat mana la ku dah buang kot..hehehe

now dah karat..kalau nak menulis pun kejap2 kena berhenti sebab anak2 mengomel la, nak kena buat itu la..ini la..hehehehe...memang hilang gitu ler idea gamaknya..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by PeAh on Fri Apr 25, 2008 6:08 am

banyaknyer kaka meow ngan kaka nash meroyan..... pinau mata nak baca..... Shocked Shocked

PeAh
Moderator
Moderator

Posts : 246
Join date : 2008-02-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by nashra on Fri Apr 25, 2008 8:02 pm

PeAh wrote:banyaknyer kaka meow ngan kaka nash meroyan..... pinau mata nak baca..... Shocked Shocked

bukan meroyan..

borak...

nak tunggu peah taruk gambar best2 ntah bila la...

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by meowlin on Fri Apr 25, 2008 8:23 pm

rasanya nash ni berbakat laa.. lagi pun nampak cam nash ni well educate.. Very Happy aduhai.. ni baru masuk.. kejap jer.. kenyang sangat baru peh dinner nak solat garib pun kejap lagik.. coz perut penuh sangat..

aku nyer hp dah abih bateri.. charger plak dah rosak.. tunggu asben balik baru leh charge daa... jadi tak leh masuk coz haku connect tenet ni via blueetooth gitu..

peah..

haaa cepatttt tempek gamborrrrrrrrrrrrrrrr

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by PeAh on Sun Apr 27, 2008 3:22 am

xder gmbr baru.... Very Happy

PeAh
Moderator
Moderator

Posts : 246
Join date : 2008-02-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom tepek gambor anda/family ---> ADA BERANI!

Post by Sponsored content Today at 4:03 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 12 of 12 Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum