Tips Penjagaan Rambut..

View previous topic View next topic Go down

Tips Penjagaan Rambut..

Post by ati1402 on Fri Feb 15, 2008 11:10 pm

Assalamualaikum dan salam sejahtera semer..

di sini ati nak ajak seme berkongsi tips mengenai penjagaan rambut.
Ati mulakan dulu ye.
ini antara yg ati amalkan dan lakukan..:

1. semasa shampoo rambut,jgn lama2..jgn shampoo melebihi seminit (tuk elakkan byk chemical lekat pd kulit kepala dan jd penyebab kerosakan akar rambut..etc..)

2. urut rambut hingga ke kulit kepala semesa shampoo (tuk oengaliran darah pd kulit kepala)

3. sentiasa apply conditioner hanye pd hujung rambut dan JGN sekali-kali kena pd kulit kepala (akan sebabkan kelemumur teruk&gatal kulit kepala)

4. keringkan rambut dgn dab rambut anda,jgn rub! (akan sebabkan rambut rosak&mudah bercabang)

5. apply mask rambut (kalau boleh yg herba atau traditionally made) setiap 3 hari sekali untuk rambut sihat. Juga boleh ganti dgn melumurkan minyak kelapa,minyak zamzam atau minyak zaitun.Air ramasan daun pokok bunga raya pun bagus juga Smile

Ok.Harap dpt kita manfaatkan bersama I love you

ati1402
Moderator
Moderator

Posts : 29
Join date : 2008-02-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Penjagaan Rambut..

Post by meowlin on Fri Feb 15, 2008 11:44 pm

amboiii gud info dear.. hmm da lama tak pakai conditioner daa..
minyak zamzam dulu2 masa kecik penah pakai..melekit nya nyah...
sekarang ni ada gak terbeli minyak badam yg india punya.. bila pakai kat rambut..uweeee sebijik baw boliwud rabbit

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Penjagaan Rambut..

Post by ati1402 on Sat Feb 16, 2008 12:06 am

hehehe ewww geliii tongue ati mmg x ske minyak2,atau bhn tuk rambut yg berbau cam ala2 boliwud nih..kekeke
salu pakai yg bau buah.. Smile bau pun sedaaapp je..hikhik

ati1402
Moderator
Moderator

Posts : 29
Join date : 2008-02-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Penjagaan Rambut..

Post by meowlin on Sat Feb 16, 2008 12:14 am

ati susah2 kan sental ngan limau purut taw.. tapi itule.. susah gak nak jumpa limau purut ni.. daun dia banyakle..

ohye kalu gatal2 kepala pun elok sental kan.. pakai limau nipis punok.. dulu2 gatai bebenor aku sental kepala ngan limau nipis..aduhai pedih amat..sebab sebelum tu aku garu kepala bagai nak rak.. kuang2..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Penjagaan Rambut..

Post by ati1402 on Sat Feb 16, 2008 12:50 am

hehehe sbb limau nipis kan masam..mmg le pedih lau kulit pale dh melecet akibat garu..kekekeke

limua nipis pun antara medium sesuai utk rambut.ley sihatkan kulit kepala gaks.rambut pun lebey kuat and ley hapuskan kelemumur.

ati1402
Moderator
Moderator

Posts : 29
Join date : 2008-02-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Penjagaan Rambut..

Post by meowlin on Sat Feb 16, 2008 12:59 am

haa kan ati.. itule tujuan utama mak.. nak hapuskan kelemumur.. kebelakangan ni manyak tul kelemumur.. tu yg gatai bebenor kepala otak aku nih.. susah kan dah le pakai tudun pehtu tangan ni kejap2 nak aje mengenyeh tudun...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Penjagaan Rambut..

Post by ati1402 on Sat Feb 16, 2008 1:06 am

lau pakai tudung,jgn trus pakai time rambut basah..
kulit kepala jd x sihat. tdu rambut kering dulu
or just jgn basahkan rambut time mandi tu.

blow dry rambut pun ley wat rambut jd rapuh and cepat luruh.
byklah kerosakan rambut ley dtg dr blow dry nih..uhuu
lau pi salon,potong rambut tu,just kata kt die potong aje then blow biasa2 je soh jgn basah sgt..jgn blow dry or blow lama2 tuk bentukkan rambut.

ati1402
Moderator
Moderator

Posts : 29
Join date : 2008-02-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Penjagaan Rambut..

Post by meowlin on Sat Feb 16, 2008 1:13 am

uweee memangle aku tak kan pakai tudun kalu rambut basah.. leh wat sakit pala pun yaa kan..
then kalu nak kemana2 pun masa mandi aku cuma mandikan badan aje.. rambut tak kena..kena sipi2 aje.. kalu mandi rambut pun aku akan make sure pakai hair dryer keringkan bebetul kalu tak.. alamatle jahanam cepat rambut mak..

tapi kalu dah balik umah..nak tak nak kena mandi seme juga..coz kalu lam sari tak basah rambut pun tak leh..rasa cam kotor ajelee..padahal tak kena habuk pun..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Penjagaan Rambut..

Post by PeAh on Fri Feb 29, 2008 2:32 am

sejak merebondingkn rambutku neh.... jd kering....sedey....

PeAh
Moderator
Moderator

Posts : 246
Join date : 2008-02-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Penjagaan Rambut..

Post by nashra on Fri Feb 29, 2008 8:56 pm

actually, kena tahu juga tips jaga rambut kalau nak set to rebonding and so on..

like my friend, rambut dia ikal, so agak serabut sket dan kembang gitu..

lepas dia set to rebonding..and i think she did use a proper treatment shampoo for her hair, it becomes delicate and soft sangat..plus nampak berkilat lagi..

lupa plak nak tanya masa dia datang itu hari, kalau tidak boleh share tips dia kat sini..

peah, pi tanya kat saloon the best shampoo for your rebonding hair..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Penjagaan Rambut..

Post by nashra on Fri Feb 29, 2008 9:00 pm

pasal pemakaian tudung dgn rambut basah ni pun satu hal juga..

nash selesa berambut pendek, sebab nak cepat kering..

and i don't trust blower..

let it dry naturally..

bab shampoo, nash suka guna jenama loreal..

my hair use to get frizzy and dry..so guna loreal shampoo kasi less frizz plus soften the hair, kena angin pun tak la kusut sangat..

now i switch to loreal yang ada serbuk mutiara plus citrus kasi rambut kilat, lembut..

yang pasti, result kat rambut my daughter sangat la superb! rambut dia turned out to be very shiny and healthy..ramai tegur rambut dia cantik and sihat..kira result utk shampoo ni memang menjadi la..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Penjagaan Rambut..

Post by ati1402 on Sun Mar 23, 2008 1:17 am

yes ati stuju yg psl blower tu..i never blow dry my hair..
even masa gi trim hair kat salon pun gtau awal2 kt stylist xmo blow..
bia je kering naturally..hehe seske hati aku jekk kann lol!

ati1402
Moderator
Moderator

Posts : 29
Join date : 2008-02-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Penjagaan Rambut..

Post by nashra on Wed Mar 26, 2008 9:52 pm

ati1402 wrote:yes ati stuju yg psl blower tu..i never blow dry my hair..
even masa gi trim hair kat salon pun gtau awal2 kt stylist xmo blow..
bia je kering naturally..hehe seske hati aku jekk kann lol!

kita kan customer..

so apa yang kita rasa selesa shouldn't be a problem to them (salon owner)

customer is always right...!

hehehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Penjagaan Rambut..

Post by Sponsored content Today at 4:06 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum