Menu Makan Hari Ni

Page 8 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

View previous topic View next topic Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Mon Apr 21, 2008 11:21 pm

hehehe sekarang ni banyak botol2 sparkling yg dijual kan.. taw itu memang leh minum.. sebijik lam bentuk botoi arak.. memula confused gak nak beli.. tapi my bro ckp boleh minum.. dia pun selalu beli.. omak kita pun penah beli.. tapi ntahle kot2 memang ada yg seperti nash ckpkan tu.. hmm agak2 dia dlm botol ke atau dicannedkan ek..

yg adik kita tengok ni.. bebetul tin beer tu.. dah sememangnya haram ok.. hehe..

hmm tul juga tu.. tak semestinya arab tu seme islam.. tapi yg dah menanya ngan adik kita tu is this Halal? rasanya mestilaa islam kot.. kalu tak..atau kalu kapir tak kan tanya kan? so tepuk dada tanya iman..

betui ckp nash.. bukan org arab aje yg sombong.. seme bangsa lam dunia ni tak terkecuali.. tapi kebanyakkan arab2 laa bangsa paling sombong pernah ditemui.. itu rasanya ramai yg setuju..

arwah nenek kita pun syarifah tapi alhamdullillah tak sombong.. cuma omak kita ni bukanlaa ikut syarifah coz arwah tok ki bangsa melayu keturunan bugis..

laa dah jadi tempat bangsa laa plak..

oye tadi makan lauk yg dihangatkan kari daging.. masih elok coz taruk lam fridge.. dari membazir apa salahnya walaupun dah 2 hari.. pehtu goreng telur mata kebau utk asben.. oklaa tuh..

pstt.. mama anggun dah deliver semalam.. ada thread pasai mama ku bukak kat bod jagaan peah.. bod borak2 tu..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 12:01 am

rasanya takde jual kat malaysia beer halal ni..

tak tau la kalau ada kedai2 arab yang nash tak masuk kat malaysia tu yet ada beer halal ni..

air tu memang beer cuma no alkohol..boleh datang dlm bentuk glass or can..beer setahu nash jarang ada dlm bottle..kalau wine tu memang dlm bottle aje..

kalau sparkling water tu memang boleh, hanya ada gas je..bottle aje nampak cam wine bottle..

cakap pasal halal ni meow jgn keliru plak..mazhab lain depa punya nilaian pasal halal ni berbeza dari kita..

contoh ada sekali tu kawan nash dia pi makan kat restoren indonesia..kawan tu tanya la sini dagingnya halal tak? so pihak restoren tu cakap halal..jadi kawan nash order macam biasa..

bila jumpa tuan empunya restoren tu actually daging yang digunakan tu tak halal..dlm ertikata sebenar tidak disembelih ikut cara Islam..pengertian halal pada puak2 indon ni ialah no pork..maknanya kalau tak jual pork kira boleh makan..tapi pada kita ni halal tu kena sembelih ikut cara Islam sume kan..haaa..tu la bezanya..

kami kalau pi restoren tu memang cakap no meat, seafood ok..jadi depa pun dah kenal dah kami ni memang mintak seafood aje..kalau dlm nasi goreng ke mee goreng ke depa memang automatically taruk seafood..

tu la meow pengalaman kami kat oversea bercampur dgn org2 dari negara lain..jadi tak hairan la kalau jumpa arab makan ayam biasa aje..boleh jadi halal pada pengertian diaorg tu lain dari kita..apatah lagi arak..ntah2 puak2 arab ni kata boleh bagi depa minum arak tak..hehehe

tak semua pun syed syarifah tu sombong..tapi ada yang sombong..kesian juga la pada mereka2 ni..bila mati kain kafan putih gak sama macam org2 yang bukan keturunan syed syarifah tu..apa nak hairan..hehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Tue Apr 22, 2008 12:09 am

ntahlaa nash.. kita ni sepatutnya ikutlaa bebetul dari quran coz Nabi SAW pun dah wasiatkan sepeninggalan Baginda.. kita kena ikut sirah dan Quran.. so mudah dan senang.. tapi org2 yg kononnya cerdik pandaile nak ada ikut cara memasing..

so lagi bagus dan senang kat msia.. kalu tempat lain cam indon tu memang peninglaa nak ckp kan.. cam x maid SIL kata islam.. tapi depa makan anjing.. pelik gak tu.. jarang dengar indon makan anjing.. huhu..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 12:14 am

tu la kan..

mujur juga masa ada maid dulu tu dia macam kita gak..

so kalau nak ikutkan mazhab paling mudah mazhab syafi'e..

senang dah mudah gitu..

indon pun ada makan anjing gak ek? ingatkan org phillippine je suka makan mengarut2 ni..hehehe

tu kes dah kemaruk tak de makanan sangat tak? boleh boleh kira depa ni..bantai aje..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Tue Apr 22, 2008 12:22 am

isk gitulaa nash.. dia penah citer kat SIL kat indon dulu dia penah makan anjingg... uwekk..

cam kebulur sangat kan nash.. ialah cam org2 nepal dedulu derang susah.. dah jadi cam budayala plak.. tapi sekarang ni bukan susah nak dpt makan.. datang msia wat taik.. sampai ada kidnap kucing atau anjing kesayangan taw..

nash.. kita penah tengok kat astro travell & living tu.. apa tah lupa plak tajuknya.. tapi pengacara tu penah pi bahamas ke mana tah.. ada ke makan otak kucing wat goreng tepung.. gilaa apa.. sib baik dia tak tunjuk masa kucing tu dibunuh.. kalu tak memang ngigau le haku sepanjang tawun.. kebulur betui laa derang nih.. Evil or Very Mad

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 12:32 am

adoi!

jahatnya..

itu konon nya depa nak cakap delicacy ler otak kucing tu ye..

meh kita pakat goreng otak puak2 tu kasi kucing plak makan.. pirat

dulu pernah tau keluar kat tv, kat china depa makan otak monyet..tapi lebih sadis caranya sebab anak monyet tu hidup2 depa potong tempurung kepala, lepas tu sedut otak masa anak monyet tu tengah meronta2..sewel dan setan betul la puak2 ni!

diaorg ni idea bodoh giler..patutnya kasi turun bala kaw2 kat china tu..geram betul!

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Tue Apr 22, 2008 12:45 am

Ya Allah.. geramlaa sebenornya kan nash.. memanglaa bukan mencik ngan cina nih.. tapi derang ni konon2 suka betuilaa makan menda fresh.. cara derang menyediakan makanan memang kejam dan sadis.. astaqfirullah.. naik bulu roma haku nash oiii.. sedeyyynyaaaa... Sad

itule derang ni kaum kapir memang bila bab makan tak ada hati perut.. bukan kita saja2 nak puji org islam.. kita ni guna pisau pun kenalaa tajam2.. supaya bila nak semelih tu tak menyakitkan haiwan2 yg bakal disemelih..

isk memang tak leh diterima akal laa derang ni..

haku memang angin sebadan bila dengar penderaan cengini taw nash.. kalu le haku taw mana2 umah nepal kat kontan ni.. mau aku kumpul taik2 kucing ni selet kat rumah depa.. pehtu lontar kat pintu kuor masuk derang..

nash taw tak.. abg sepupu kita ni koje kilang taw.. adalah kaum kerabat nepal juga yg koje kat kilang tu.. sempatlaa juga abg sepupu selamatkan si labu dan kundur tu dari di ratah oleh nepal bangang tuh..

derang leh ckp.. datang msia banyak senang.. sebab banyak makan free.. biawak ke.. anjing.. kucing memang derang makan.. malahan macam2 lagi.. padanle sekarang susah tul nak jumpa strays dogs n cats.. kat satu2 tempat.. sianlaa nash.. sedey nih...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 7:31 am

sampai cam tu sekali ke meow?

teruknya nafsu diaorg ni..

tak sangka plak nepal people cam tu..

kat jepun ramai org nepal ni..nash plak selalu pi beli daging halal kat situ sebab tuan punya kedai tu org nepal, and jual barang2 halal..

jgn calit taik kucing kat rumah depa tu..taruk dlm makanan..nak sangat, bagi makan taik aje selayaknya mereka2 ni...

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Tue Apr 22, 2008 11:53 am

Yaa nash.. tapi itulaa ada gak yg islam.. tu pun purata kat kilang tu 1 dlm 20 baru sorang islam.. tapi abg sepupuku ckp nepal ni wlau cruel 2 animal tapi dengar ckp dari pendatang lain..

tapi kita tetap tak suka nepal.. gang derang org vietnam pun gitu.. isk.. kalu kat bod cat loverland cari tu.. ada yg citer kat perumahan derang pun ada org nepal dok menyewa.. pehtu stray cats pun dah langsung tak ada..

satu ari kucing derang pun makin susut.. satu hari tengok laa si nepal ni ada buang sampah.. derang cam suspious sesuatu dan cuba buka tong tu.. penuh ngan tulang temulang.. pehtu jumpa kepala kucing ajer.. uwaaaaaaa...

haa tul nash.. haku bab ni sokong sangat.. kalu dpt haku tangkap nepal tu.. tak kasi makan minum.. kasi makan minum taik & air kencing kucing, kera2, biawak dan seangkatan dengannya.. baru padan muka derang.. last2 sampai derang mampus keras campak bangkai derang kat anjing pun.. anjing tak moh makan coz jijik.. huh..

macam2laa kita ni emo daa..

oye.. pagi ni bekpes bun coklat & air milo panas...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 10:07 pm

hehehehe...

bukan emosi, tapi memang tak suka kan dengar benda2 cam gini..

kita hari ni menu makan corn flakes dgn susu skimmed..

ptg karang nak keluarkan ikan, nak buat tandoori sket..

lauk chilli prawn semlm pun masih ada..boleh la buat kuah utk hari ni..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Wed Apr 23, 2008 1:36 am

oye nash rancangan travel & living tu namanya bizzare foods.. ee gelinyaa..

udahle yek kita borak pasai pengkebulur tu seme..wat hangin satu badan aje..

bestnyaa tandoori.. masakan ni memang dari india ke arab ye nash.. correct me if im wrong..
prawn.. bestnyaaaaaaaa...

oye.. ari ni ku masak asam pedas tempoyak ikan talapia.. utkku pehtu kasi org sebelah sket.. coz asbenku tak makan tempoyak..dan ikan talapia..

pehtu wat utk asben sayur labu air rebus bersama daun kesum(resepi MIL) ngan ikan kerisi goreng aje..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Thu Apr 24, 2008 11:55 pm

ari ni ku masak lagi asam pedas tempoyak ikan talapia.. asben balik lambat dia dinner terus tadi..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Fri Apr 25, 2008 12:02 am

masakan kampung memang sedap meow..

cuma pandai dgn tak pandai masak aje..

cam nash memang angkat tangan surrender bab masakan kampung..

tadi tengahari pun goreng hotdog yang dah dipotong2, lepas tu goreng taruk minyak sayur sket, bawang besar potong berbaji, kicap..

anak2 nash ni time tengahari memang ada2 aje alasan tak mo makan nasi..tapi kalau nash tak paksa takut masuk angin...sini sejuk, kalau makan tak proper nanti depa cepat sangat lapar..karang ada la yang marching setiap jam masuk dapur..haahaha

mlm nanti nak masak tom yam daging..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Fri Apr 25, 2008 12:27 am

sikit2 aje nash.. tu pun belajor dari MIL.. dia tu serba serbi taw nash taw.. dia pun ada wat roti wat jual pagi2.. kekadang tu lom dia bawa ke gerai.. ada org datang kat umah ..

kami kalu pegi umah dia waktu malam.. mesti dpt free.. esoknya leh laa dibakor lam oven.. memang sedap roti dia..

waa bestnyaa tomyam.. isk lama la tak wat tomyam..

roti MIL kasi (gambor lama ni)
waktu sebelum dimasuk lam oven..



dah masak dan glaze ngan butter..yamyam

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Fri Apr 25, 2008 8:34 pm

ari ni wat daging kicap + kubis... itu aje..

bekpes tadi ngan roti jagung ngan airmilo panassss...

ni kenyang dah baru pas dinner..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Mon Jun 16, 2008 4:49 pm

hello..

pn meow tak de update dgn menu baru ke?

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Fri Jun 27, 2008 8:05 pm

sori laling.. memang dah berbulan tak masak pun.. kalu masak cuma nasi air atau nasi jer.. teruk sangat alahannya..

agak2 bila waktu2 BERJAGA2 tu dah ilang.. insyaallah kemaruk kot nak masak.. hehe.. sekarang ni agak bimbang nak wat koje berat2 apalagi bleeding masa minggu 10 tu.. wat tak wat pun sapu rumah itupun gitu2 aje.. selebih seme asben wat..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by Sponsored content Today at 5:33 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 8 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum