Menu Makan Hari Ni

Page 7 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Tue Apr 15, 2008 8:35 am

dolphin pun ada kat nagoya port...

ikan2 tu buat show, so sempat la tengok..

bila habis buat show semua dolphin tu tunduk hormat ala jepun..

trainer pun japs kan..

lepas tu goyang2 ekor memasing tanda melambai..

nash memang minat sangat dgn dolphin..

kalau tak ada aral dec ni nak bawa anak2 pi florida..

situ ada sealife, so dolphins memang ada...

masa anak2 masih kecil ni la peluang bawa diaorg jalan2..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Tue Apr 15, 2008 11:51 am

waa ye ke nash.. bestlaa nash.. leh jumpa dolphin.. kita memang sukaa laa ngan dolphin ni..muka derang pun kiut miut..

nash penah beberapa tawun dulu tengok kat tv3 org jepun bunuh dolphin..kalu tak silap depa pun makan dolphin kan.. kita nangis sampai sudah..terbayang2 lagi taw.. masa org2 tu cucuk2 dolphin tu ngan besi tajam.. astaqfirullah.. begitu kuat jeritan dolphin2 tu.. kan derang kalu bunyi cam budak2 kecik manja.. ya Rabbi.. still terasa kesedihannya Sad


ohye..pepagi lagi asbenku tapaukan nasi lemak utk ku bekpes ari ni.. ari ni tak tau masak apa..coz lauk dah tak ada.. malam ni dia beli lauk kat tunas manja kot..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Tue Apr 15, 2008 8:15 pm

kejap lagi nak keluar pi beli sedikit groceries..

daging kejap lagi la keluarkan dari peti ais tu..

nak masak apa pun tak tau lagi..

p/s: meow, kat jepun diaorg dah launch program melarang bunuh haiwan2 cam ni..i think bukan dolphins je yang kena, whales pun sama..

kalau meow tengok dekat2, dolphin skin ni banyak garis2, cam calar2 gitu..dari jauh je nampak licin..bila nash sentuh cermin kolam besar tu memang dolphin datang berenang dekat2 sambil gesel2 manja..

tak silap nash perairan kita pun ada dolphin ni..kat laut belah2 langkawi tak silap..tapi dolphin kita kaler hitam..kalau kat negara luar dolphin lebih kepada warna grey gitu..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Wed Apr 16, 2008 12:02 am

ari ni pun kita tak masak nash.. ku makan megi kari ajer.. dinner suruh asben tapau nasi goreng kampung..pehtu pekena indocafe O..

wawwww bestnya nash boleh dekat2 ngan dolphin yaa.. isk jeles taw.. nash taw tak kita selalu berangan dolphin nilah antara haiwan yg paling kita nak jumpa Sad

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Wed Apr 16, 2008 12:54 am

ala..

meow dgn husband senang kan..

tak de anak lagi..

jadi kumpul duit sikit2, surf dlm internet tempat paling dekat yang ada sea life ni..

kat singapore nash tak sure pula ada ke tak..aquarium tu ada la..

kalau nash jadi meow, time tak ada anak la ambik peluang jalan2..bila dah beranak pinak like nash, susah sket..

nak jalan2 pun agak slow berbanding dgn org lain..hehehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Wed Apr 16, 2008 12:59 am

arrhhh!

sedap nya maggi kari..

nash punya maggi kari stock dah habis..

kat sini nash jumpa maggi asam laksa aje..tapi sedap gak masam2 tu kan..i like!!

kalau masak maggi nash mesti tumis bawang merah besar tu, kasik cincang..then taruk la hirisan daging ke, ayam ke..paling2 hampas pun taruk la udang basah..udang kering tu satu kemestian, kalau tak nanti no kick!

lain2 lauk tambahan dlm maggi nash mesti ada sayur2 like carrots, snow peas, corn, mushroom, egg...kalau rasa nak ada pedas2 sket nash hiris lada besar, tak kisah la warna hijau ke merah..

kat sini susah nak jumpa tauhu, kalau ada nak juga taruk..

kalau buat supper maggi kat husband memang gini la cara nash..nash tak lalu nak makan maggi rendam air aje..rasa mual plak, ntah kenapa...

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Wed Apr 16, 2008 1:11 am

nash laling.. tu laa pasal.. kami pun ada cadang nak kumpul duit bukan setakat nak pi mekah aje.. nak jalan lain2 tempat.. tapi itule.. asbenku ni gaji dia bukan laa besor sangat..ala kadar aje..

kitakan selalu pk nak pi gold coast kat australia tu.. apalagi dengar member kita pi honeymoon kat sana..pehtu leh jumpa kangaru dan koala..aku nak aku sukaa..

hmm lagipun kan nash.. since kita ni agak lemah semangat.. agak payah sket nak berjalan teutama kalu tempat2 tu tempat yg kita tak biasa pegi.. tengokle memalam nanti.. sedor tak sedor.. tak sedar aku dibuatnya.. Shocked
nak tak nak terpaksalaa asben ku renjis ngan air tawor sambil baca ayat kursi dan beberapa ayat yg uncle kami ajor tu.. memang amat memenatkan kalu jadi gitu.. uwaa..

waaah nash kita pun suka megi asam laksa tau.. masam2 pedas..yamyam.. tapi asben kita tak suka.. dia suka megi kari jer..kalu masak pun rebus ngan air biasa jer.. tapi dia penah wat sendiri.. masa tu dia tumiskan dulu onion tu pehtu rebuslaa isi rencah cam biasa..eh sedaplaa .. lain rasanya.. pehtu dia taruk telur mata kerbau tu.. terhangkat dibuatnya..

lagi satu dia suka makan mee pama.. mi hoon segera..pedas tu.. tapi menda2 gini tak leh amalkan bahaya..

sebut pasai megi rendam tu.. masa kekecik kita biasa gak wat taw nash.. tapi tul laa tak sama cam masak atas api.. walau sekadar rebus biasa 2 minit tu pun tetap tak sama kan..memang muak dan nak muntas pun ada..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Wed Apr 16, 2008 1:20 am

koala haiwan yang slow..

boleh peluk kalau nak (ayah nash pernah bergambar dgn koala masa dia pi aussie)

kanggaroo tu kena hati2 juga, kalau yang jinak tu kita kasi makan datang la..cuma hati2 dgn ekor dia..tak kena gaya nanti kena libas..hehehehe

gold coast seronok sebab tempatnya banyak park and rides gitu..

cuaca kat aussie pun tak sesejuk like uk..jadi sesuai kalau meow dgn husband nak bercuti..

during matta fair nanti try la meow survey kalau ada tambang yang affordable..lagi satu, kalau tunggu MAS memang sampai bila pun tak boleh pergi sebab tambang MAS sentiasa mahal..

cuba meow survey airline lain..banyak lagi airline lain yang murah2..bab makan tak yah risau, order aje kosher..org yang biasa jalan2 memang tak tunggu MAS ler..mahal!

selain maggi, nash suka makan mee sedaap..rangup2 gitu..lepas tu indo mee perisa kari kapitan..mai oi..sedap ok!

tapi mee segera cam ni nash makan kadang2 lah..tu pun mesti nak taruk telur mata kerbau, ada sayur2 sket..kalau ada sambal pun sedap juga..hehehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Wed Apr 16, 2008 1:30 am

Insyaallah nash.. and thanks for da info.. sharing is caring kan.. bertuah dpt kenal ngan nash ni..

bestnyaa dpt kenal ngan haiwan2 yg tak ada tempat sendiri.. sonoknyaaaaa.. berbunga2 dah rasa ni haa..

waaa nash sama gak selera kita.. kita suka mee sedap yg perisa mee goreng tu.. tapi kan kalu buat mee goreng tu..kita suka tambah cili padi.. pedassssssssss sedakkkkkkknyaaa...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Wed Apr 16, 2008 1:42 am

apa la sangat..

kalau ada info yang boleh share kita share..

nak tahu lebih lanjut pi aje kat travel agent..diaorg memang banyak opt utk travelling ni..ask them the cheapest flight..jgn pergi during peak season..off peak better sebab tambang flight ikut musim..

nash pun cam meow juga, suka sangat tengok haiwan yang tak ada kat tempat kita..kalau kat tv sini suka tengok rancangan zoo diaorg tu..sebab haiwan2nya pelik2..hehehehe

ooo..meow suka cili padi ye..nash suka taruk cili padi dlm tomyam..berasap!!!

meow, nak tanya la..nash biasa tengok org panggang ayam kan kaler merah..depa taruk pewarna ke apa? hari tu nash pi rumah kawan dia buat nasi ayam, ayam nya warna merah gitu..tapi tak sempat pulak bertanya dgn dia..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Wed Apr 16, 2008 1:50 am

nash memang kawan yg leh diharap.. tak kedekut ngan ilmu.. maceh yaa laling.. Very Happy

ialah kot sampai asbenku ckp haku ni green peace daa..

tomyam tu peberet asben kita taw.. tapi dia kurang pedas..pelik kalu tomyam pepedas leh plak dia.. scratch

haa kita pun penah nampak ayam panggang kaler merah.. cam menarik kan nash.. ada penah dulu MIL tunjuk 1 botol pewarna khas utk marinade ayam gitu.. tapi lama dah.. kita tak bani nak cuba..yelaa takut ada effect apa2 kan.. rasanya dia beli botol tu kat bacok kot... ntah lupa la plak.. botoi tu besar lebey kurang botoi kicap tu..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Wed Apr 16, 2008 1:52 am

no problem...

ooo...produk tu siam mari ke?

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Wed Apr 16, 2008 2:21 am

rasa2nyaa.. tapi ada cop halal kot.. nanti ku try cuba tanya MIL yaa..lama dah nash dah 2 3 tawun lepas kalu tak silap.. tapi sekarang ni dia dah tak guna kot..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Wed Apr 16, 2008 8:12 pm

barang kalau dari siam ni kena perati juga..

memang la ada tanda halal tapi kandungan msg and pewarna tu kekadang strong..

macam kat sini nash beli tomyam paste, memang ada msg, strong plak tu..so kena pakai berpada gak..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Fri Apr 18, 2008 12:16 am

hmm tul tu nash.. cam haku tak bani laa nak cubaa.. lainlaa kalu bebetul buatan msia dan org islam yg wat..

haa ari ni dah start masak.. ku masak tauhu ngan buncis, ikan masin + bawang goreng dan telur mata kebau utk asben..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Fri Apr 18, 2008 9:37 pm

meow..

kalau duduk kat malaysia tak pe..alternative banyak..

cam kami duduk tempat org alternative kami kalau tiada tanda halal cari sign 'v' for vegetarian..ni tak termasuk meat..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Fri Apr 18, 2008 11:28 pm

susah juga gitu kan nash.. kalu kat msia ni kena berhati2 ni kan plak nash yg dok jauh.. tak apalah nash..nanti ko balik msia leh makan macam2..

ari ni bekpes red bean bun ngan air milo suam jer.. pehtu makan biskut tawo.. lagi wat masak kari daging ngan goreng ikan masin.. cukup udah..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Sat Apr 19, 2008 12:46 am

kat uk tak susah cari produk halal..

dah seakan duduk kat malaysia juga..

contoh utk meat ramai turkish/pakistan butcher..most of them muslim and ada tanda halal pada label..no worries..nak dapat supply halal meat ni kalau nash malas jalan aje ke ASDA, grocery store yang nash selalu pi tu..memang ada halal meat and others..

sini vegetarian memang tak ada meat..dan setiap ingredient dlm satu2 produk memang diaorg tulis..so kita boleh baca before buying..actually kat malaysia pun kena buat benda yang sama gak..tak semua benda kat malaysia tu halal tau..contoh produk dove tu..ada glyserin..we all dok oversea baru tau, member sorang kasitau..hehehe

paling penting jgn was was..kalau was was toksah ler beli..kat sini pork meat pun asing..

mak arab kan bersepah kat uk ni..so kalau ke london tu kat marble arch banyak halal restaurant..

pendek kata memang tak susah kalau nak compare masa nash duduk kat jepun dulu..tapi sesekali teringat juga juadah tempat kelahiran sendiri..kan?

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Sat Apr 19, 2008 12:33 pm

haa ialah kan nash.. auntie kami yg anak2 dia dok US pun ckp gitu.. masa derang pegi melawat sana..derang ckp sekarang kat memana obersi pun dah lain.. tak cam dulu susah bebenor nak cari barang halal dan barang2 kampung..

nash..
pak arab dan mak arab kat sana ok tak.. kalu yg datang msia ni seme kebanyakan sombong..nyampah tul le..

oye ari ni kita bangun lewat sket lepas subuh baring lagi.. tak taw badan abih sakit.. berat semacam jer.. cam nak demam urat.. baru pekena milo panas dan biskut tawo..

asben ajak kuor lunch lepas zohor nanti..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Sat Apr 19, 2008 6:55 pm

US pun dah macam malaysia juga..

kalau european countries masih ada yang susah nak cari supply utk halal meat..

contoh macam kawan kami yang dok austria, dia kata kedai halal pun ada satu dua gitu je..tak macam uk, merata kedai halal..tu yang dia mai uk dia kata cam balik kl..hehehe

arabs yang ada kat uk ni biasa2 aje..nak kata peramah tu tak tau la sebab biasa jumpa diaorg tengah shopping..hehehe..org arab yang mai uk ni kebanyakkan nya kaya2..kalau kat butik2 tu hitam je dgn kelibat pakaian diaorg tu..haku pun tumpang menyibuk gak nak tengok apa la mek2 arab tu beli..kikiki..butik mahal jadi macam pasar mlm aje dikerjakan mek2 arab tu..

kalau pi restaurant biasanya org turkish punya restaurant nash masuk..setakat ni ok dan baik aje...ye la nak layan pelanggan kan?

kalau pi masjid, penuh aje dgn turkish, arab, paki..sampaikan yang rambut punk pun masuk masjid solat bila tiba waktu..tu la, pakaian depa pelik2 tapi bab solat nampak terjaga tak kira kat mana..

pagi ni kami makan pizza aje..husband keluar kejap sebab ada barang dia nak beli..nash tengahari sket nak keluar pi town bawa anak2 jalan..hari ni tak masak kot..tinggal beli kebab aje..

kalau meow mai uk, puas makan kebab ler..ambik small portion pun rasa cam makan utk 3 org ok!

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Sat Apr 19, 2008 8:00 pm

hmm arab ni kalu kita pi kl atau turun genting.. ya rabbi nash..berlagak kebanyakkannya.. kalu kita babacak ngan baby derang yg montel.. derang wat tak taw pehtu wat muka berlagak..

tak cam mat salleh.. rata2 mat salleh seme tak sombong.. nampak sket dah senyum hehe..

ooo kebab.. sedap ke nash.. kalu kat msia ni memang haku tak lalu nak makannya..

pizza wat sendiri ke nash.. amboii..

kita lunch tadi makan kat restoren ajer.. ku makan nasi separuh ngan lala tumis merah dan sayur campur berserta cicah kicap yg dicampur bawang dan lada..

asben plak amik nasi, rendang daging dan ikan bawal masak tomato..

pehtu jejalan kat megamall beli plak cheese cake americano apatah nama dia.. then jejalan lagi.. beli kfc plak.. pehtu singgah pasor malam beli ikan talapia.. juga soya panas..then kat nak sampai rumah beli plak keropok sagu.. huhu..banyaknya makan..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Sun Apr 20, 2008 2:06 pm

badan tak bapa sihat tul laa.. demam urat.. nak tak nak sebab barang2 dah ada.. ku wat mee hoon goreng aje kira utk brunch.. pehtu asben wat milo suam.. pehtu makan buah mangga.. pehtu wat lagi nescafe 3 in 1..

petang ni lepas asor nak pi pasor malam kot..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Mon Apr 21, 2008 3:07 am

pizza buatan ASDA ok..

everything ada jadi tambah aje la dgn hot dog atas pizza tu..

nash tak pernah tegur arab kat sini..biasa selisih bahu gitu je time jalan2 tu kan..

puak2 arab ni memang tak peramah, kalau nak kata sombong tu ntah la..mungkin diaorg jenis yang tak reti nak beramah mesra macam bangsa lain kot..

lagi satu pak2 arab tu jenis kuat jealous..kita yang pompuan ni kalau tengok wife dia yang cantik tu pun dia jealous ok! kalau jalan tu tangan bini digenggam kuat2..hehehe...tapi kalau rakyat malaysia yang ke mekah tu selalu plak kita dengar complain pak2 arab gatal2, kan?

semlm terjumpa satu minah arab ni dgn 3 org anak nak naik bas pi town, nash pun dgn anak2 gak nak naik bas..nash tengok juga kat dia tapi dia memang tak senyum..tapi nash dlm bas duduk sebelah makcik omputeh ni dia senyum dan siap cakap lagi..

baby arab memang macam anak patung..tapi haku seram juga tengok si emaknya punya kuku, panjang2 dan tajam2! nash yang anak2 dah besar ni pun tak berani nak simpan kuku panjang2..takut terguris ke apa ke..lagi pun nak masak tu takut kotoran terselit kat celah kuku..

hari ni (ahad) nash masak nasi goreng aje..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Mon Apr 21, 2008 12:36 pm

ntahle nash.. omakku penah ckp dia penah dengar juga dedulu.. org ckp bangsa.. depa rasa diri depa lah yg paling mulia coz keturunan mulia.. contohnya bani israel tu dedulu kan penah berdebat ngan Nabi yg bangsa depalaa yg Tuhan sayang.. wallahualam..

yg kelakornya nash.. adik kita dulu masa koje kat kl tu masa tu kat kedai mana tah.. ada sorang minah arab biasalaa pakai jilbab segala.. pegang tin brandi tanya adik kita "Halal Halal" pehtu lom adik kita jawap terus dia togok air setan tu..

isk tak kan tak taw nak beza kan kot.. ntah apa2.. adik kita ni kalu nampak minah atau pak arab kalau eksyen2 memang dia wat muka.. haku pun sama.. meluat.. isk.. nauzubillah.. jangan kita jadi sombong udahle... Tuhan dah kasi dok kat atas dunia ni pun patut bersyukurlaa..

uihh kita masa koje dedulu penah gak simpan kuku panjang.. tapi tak adalah sampai cam mak lampir tu.. panjang sket aje.. bila dah kawin sorilaa.. wat koje rumah pun kejap2 patah.. pehtu sekarang ni kalu nampak kuku mula nak tumbuh sket dah rimas..hehe..

bestnya nash masak nasi goreng..

ari ni ntah le nak masak apa..

bekpes ngan air milo panas dan bun kelapa jer..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Mon Apr 21, 2008 11:00 pm

meow,

tak semua org arab itu Islam..sungguhpun pakaian depa tu sama tapi ada juga yang bukan Islam..jilbab tu kira macam pakaian rasmi mereka aje..tutup luaran, dalam tu seksi habis ok..hehehe

kat sini kalau tengok dlm kfc ke, nandos ke ada aje mek2 arab berjilbab tu masuk..makan macam biasa aje..

cakap pasal arak, meow tau tak memang ada arak yang tiada alkohol..meaning kita boleh minum..yang jual minuman macam ni arab yang agama Islam juga la..rasa bukan sedap pun, pahit..cuma tidak memabukkan..pasal tu la depa kata halal...they call it halal beer..something gitu la..

tambah lagi, mazhab kita lain kan dari depa tu..i don't know sangat pasal apa yang dibolehkan dlm mazhab diaorg tu..

kalau nak kata pasal keturunan depa boleh jadi sombong tak tunggu org arab aje meow, kat malaysia ni, sesetengah keturunan syed syarifah tu pun ada juga yang sombong..sebab mereka rasa keturunan mereka tu keturunan Nabi..ni tak tau la nak kata apa..

org arab ni kasar2, depa cakap pun tak lembut cam kita..dah gitu style diaorg..sama juga la dgn turkish...sepadan la dgn badan diaorg pun jenis besar2..

tengahari ni makan dgn anak2 kebab..mlm karang nak masak chilli prawn dgn daging kambing goreng..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by Sponsored content Today at 5:33 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 7 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum