Menu Makan Hari Ni

Page 6 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Fri Apr 11, 2008 12:56 am

wakakak nash.. ada gak derang taruk nama eng hong.. fofular gak.. tapi kotor nak mampus.. pehtu ada gak yg taruk nama nirwana laa.. kotor gak.. rasanya kepunyaan cina yg pantai selamat dan tunas manja laa yg paling bersih.. memang seme kat tunas manja tu lengkap ada macam2.. harga dia plak reasonable tu..

hmm bestnya bila agaknya nash nak balik kan.. leh kita wat gath reramai.. pehtu kita suruh medang banja.. diakan dah naik pangkat.. lol!

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by mama_anggun on Fri Apr 11, 2008 2:54 am

meow,
last yr ms hubby ku bz ngan pojek kt kuantan tuh, kite pun ikut skali die outstation..pastu penah gak singgah kt tunas manja..

hubby ku punye abg ade dok kt sg. isap tuh..keje kt kem askar kuantan tu ler..dorg pun slalu shopping situ gak..

len2 singgah kuantan parade, bjaya megamall ngan komplex teruntum..pastu mkn goreng2 celup tpung tu lps flyover sungai tuh..ape name tmpatnyer? x tau lar..

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Fri Apr 11, 2008 9:49 am

waa lama ke dok kat kontan masa wat pojek tu mama.. hmm kan best kalu kita kenal dari dulu.. leh laa korang bertandang kat umah kami..

oo tunas manja kan banyak dah cawangan taw. kat sg isap, kat beserah(selalu pegi kat beserah la) kat transit la eh banyak lagi kalu tak silap..

waa leh pegi kuantan parade, megamall lagi tu.. hmm ekcelikan komplex teruntum tulah tempat bersejarah coz kat situlaa pusat membeli belah sebelum wujudnya hypermarket yg besor2 tu.. kat situlaa memula ada eskalator tu.. kira2 masa zaman kita sekolah dulu tempat bestlaa utk melepak.. kat situ pun dedulu ada disko yg murah.. ramaile budak2 sekolah melepak kat disko tu.. tapi kita tak penah pegi.. tak banilaa.. member2 ajak.. tapi ku tetap tak bani.. hikhik..

haa kat tempat atas sungai tu kan.. femes ngan ikan dan ketam bakor tau mama.. masa kita tak alergik dedulu dalam 1 2 kali sebulan mesti nak pekena ikan bakor atau seafood lain.. kat situ terbahagi dua kami panggey tanjung lumpur, pehtu atas sket panggey kampung kempadang.. tapi yg ada gerai2 ikan bakor selalu kat tanjung lumpur laa.. haa kalu mama nak taw ke tepi sikit atas tempat org wat bengkel keter tu adalah tanjung api.. kampung asbenku laa...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by ceqtom on Fri Apr 11, 2008 11:56 am

Baru blk dr TESCO beli sayur n ikan..
kat TESCO ni fresh sikit sayur dia.. Ceqtom ni semgg sekali mesti pi TESCO.. Tp brg2 kering agak mahal le better beli kat MYDIN Mall atau GIANT le Cool

ceqtom
Moderator
Moderator

Posts : 160
Join date : 2008-04-06
Age : 41
Location : Tgk le kat mana dan......

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Fri Apr 11, 2008 12:14 pm

hmm ceqtom dedulu b4 cold storage ni dibuka.. dah macam hypermarket yg dok situ.. memula pasaraya hugo.. lama gak bertahan.. pehtu parkson lau tak silap.. pehtu apa lagi tah.. kendian Tesco last2 ni barulaa cold storage..

tapi kami tengok sayur kat tesco kat sini.. tak segor pun.. baik kami beli tunas manja.. ehek..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by ceqtom on Fri Apr 11, 2008 2:45 pm

Kalau kat area rmh ceqtom ada JUSCO,GIANT n TESCO..
Mydin n Carrefour jauh sikit la...
Nak x nak terpaksa la.. Tp kalau weekend pi jgk la MYDIN MALL


Last edited by ceqtom on Fri Apr 11, 2008 2:58 pm; edited 1 time in total

ceqtom
Moderator
Moderator

Posts : 160
Join date : 2008-04-06
Age : 41
Location : Tgk le kat mana dan......

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by ceqtom on Fri Apr 11, 2008 2:55 pm

Kalau kat sini GIANT kureng segar sayur dia...
Tp nak yg lg segar kat JUSCO.. Tp harga dia plk.. X berbaloi nak beli rasanya Cool Cool

ceqtom
Moderator
Moderator

Posts : 160
Join date : 2008-04-06
Age : 41
Location : Tgk le kat mana dan......

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Fri Apr 11, 2008 3:25 pm

itule pasal kami pun jarang beli sayor kat giant tu.. ke pasar pun dah lama tak pegi.. senang pi tunas manja.. kekadang asbenku on da way pulang dari opis terus leh singgah kat situ..

kekadang kalu ada pasor malam.. kami beli kat pasor malam aje..

erkkk ari ni bekpes ku makan buah mempelam dan mangga aje.. pehtu lunch wat mee sedap mee goreng tu.. sonang.. sup ayam semalam masih elok dah simpan lam fridge.. lagipun asben dah kasi green lite nak makan sup ayam tu lagi.. dia pun tak bapa sedap mulut sejak badan demam nih.. siannn dia..

pehtu haku pekena coffee tea tu.. sedap gak coffee + tea 2 in 1 ni..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Fri Apr 11, 2008 9:14 pm

tak sakit perut ke meow makan pelam pagi2? ke ada apa2 ke?

ehem..ehem...hehehe

cakap pasal sayur2 segar ni nash rajin survey kat carrefour, giant, tesco..tapi kalau nak segar betul2 pi la kat cold storage..kalau beli situ tahan kesegaran for few days..and tak kira waktu memang fresh...pasal tu la mahal sket kot, kualiti diaorg jaga..

nash tak ingat bila the last time i went to kuantan..kalau terkena husband ada conference kat situ best juga...i'm a person who loves to eat by the sea side..best ok!

kalau pi penang rumah bil boleh la merasa makan tepi laut, tak pun time kami balik johor, pi jb ada gerai makanan laut..sedap2 gak..tu persinggahan kami time balik dari singapore..

semlm buat lauk kari daging dgn sambal goreng telur, nash style suka bagi sambal goreng tu garing...

hari ni tak masak sebab lauk semlm masih ada lagi, tinggal panaskan..husband pun tak cerewet..

cuma nak fikir apa nak makan for breakfast on saturday morning tu..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Fri Apr 11, 2008 9:16 pm

masa nash mula2 sampai sini craving for coffee ni jgn cakap la..

lepas tu ikat perut sendiri tak minum coffee, ganti dgn tea..

nanti susah nak tido la, mudah migrain la..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Sat Apr 12, 2008 12:17 am

aik aik nash.. kita sekarang bedera jepun daa.. tunggu masa aje nak compulsory.. pehtu pojek besar2ran... lol!

saja sekarang kan musim buah.. asbenku plak beli buah mangga banyak.. pehtu jiran sebelah pun kasi.. abih nak tak nak kenala telan.. sampai kembung perut dah nih.. lagipun seeloknya kita makan buah bila perut kosong.. itu tuntutan tu..

nash nanti kalu balik msia.. mesti lalu kat kuantan kan.. jangan segan silu kontek kita ek.. tepi laut memang menyamankan.. juga mengoda hati taww...

bagusla nash.. syukurlaa dpt asben memahami.. sama laa ngan asbenku tak kisah dan tak cerewet.. wat apa nak membazir sedangkan lauk tu masih elok lagi kan.. kita sepatutnya besyukur sesangat ngan rezeki yg Allah kasi.. syukur alhamdullillah..

dah tu bebaru ni tengok kat astro ria.. bila si farish tu ronda pegi kemboja.. sian sungguh tengok budak2, ada gak org tua beratur bawa beg plastik..semata2 hanya nak dapatkan biskut krim percuma.. astaqfirullah.. kesiannyaaa... kita kat sini org yg susah pun paling senang nak dptkan biskut cengitu..
seharusnya kita besyukur.. emo haku sekejap..

hmm ekceli lauk sup ayam ni nak hangatkan wat asben makan dinner ngan nasi panas.. tapi kita tak leh laa makan sup ngan nasi.. kalu ada sos pedas baru boleh pegi.. tapi itule malasnya nak buat.. maw tak maw.. on da way asbenku pulang tadi suruh dia tapaukan mee goreng basah.. dah sampai sakit makit perutku makan sensorang..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Sat Apr 12, 2008 12:27 am

cakap pasal pembaziran itu satu kepantangan husband..

bukan sebab duduk kat uk kena jimat, duduk kat mana2 pun memang gitu dah kisahnya..

nak elak membazir masak jgn bebanyak, tu je la nash buat..

kalau makan kat luar, kadang2 nash tak larat nak habiskan makanan husband tolong..

org tua2 kata tak elok makan lebih isteri, tapi dia just tak boleh tengok makanan tu dibazirkan gitu..rezeki kan..kalau tengok org miskin and cara makan diaorg lagi sedih..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Sat Apr 12, 2008 12:34 am

hmm kekadang ckp2 org tua ni bukan boleh pakai sangat nash..
kalu diikutkan menjadi tuntutan gak tu..
Nabi SAW kita sendiri pun suka sangat minum lebihan dari isteri baginda.. jadi minuman pun bukannya berbeza dari makanan tul tak.. hehe..

itulaa pasal baguslaa.. sama laa kita pun gitu.. tapi selalunya kita yg banyak pengabihkan makanan dia..

kekadang tu nash susah gak nak measure bila masak.. dah kami berdua aje.. nak tak nash mesti sikit sebanyak ada nasi yg lebihan tu ku campak tepi jalan.. pehtu ramai burung datang makan..seronok sangat tengok burung2 makan.. sib baik juga.. kalu tak rasa membazir sangat.. isk2..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Sat Apr 12, 2008 1:04 am

tu kira bersedekah kasi makan kat haiwan...

tak la kira membazir..

ni yang kira membazir kalau masuk tong sampah..

ada tu pula, kalau makan lauk lebihan mesti sekali panas je..

kalau tak habis kena buang sebab nanti ada bacteria katanya..

hmmm..tu yang bahan2 masak kat rumah nash ni selalu terlebih, sebab dok pakai sikit2 je..

masa winter itu hari bawang tahan sebulan sebab dok sekali pakai sebiji je...

tu yang malas nak beli banyak2, unless ada org datang..ok la prepare lebih..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Sat Apr 12, 2008 11:32 am

nash.. cam kita kan.. kalu lebihan nasi yg ada tu cam lembik dan basi.. ialah kekadang termalas nak basuh terus tu.. isk terpaksa gak masuk tong.. sebabnya dah tak ada ropa nasi.. sian pulak kalu burung2 terpaksa makan.. kot naya kena sakit perut.. haa ada juga strays dog yg datang .. cam kekadang tu ada lebihan makan2.. tapi tak adalah campak depan rumah.. tak ajorlaa..

selalunya kita suruh asben campakkan tepi jalan nak masuk kaw perumahan kita ni.. coz kekadang nampak anjing kat situ.. kekadang lembu pun ada daa..

hmm ialah.. bawang ni kekadang cepat betul tumbuh daun.. tapi kuguna gak.. selalunya kan nash.. bila kita blend lada kering wajib terus taruk bawang merah & garlic tu diblend sekali senang.. tahan lama gak lam fridge taw.. sampai berbulan.. senang bila masak tumis asam tak payah dah nak kupas bawang lain suku2 kan..

ari ni makan kat luar kot.. lepas zohor asben ajak kuar bandar..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Sun Apr 13, 2008 3:00 pm

ari ahad ni.. terlewat bangun.. suruh asben beli nasi lemak wat bekpes tapi yg ada hanya nasi minyak.. so tapaulaa.. then dia tolong wat air milo suam..

sesambil OL ni.. ku dah wat doh pizza.. cadang nak wat dua jenis.. satu akan2 pepperoni delight dan satu lagi pizza daging ala2 supreme delight.. lagipun omak dah tanya kat sebulan.. sian plak kat dia teringin nak makan pizza buatan anak dia nih.. Razz

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Sun Apr 13, 2008 11:13 pm

nah baru abih upload tadi..

yg ni lom masuk oven lagi..


dah masak tunggu ngap..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Mon Apr 14, 2008 8:38 pm

pizza base tu meow buat sendiri juga?

errmm..

nash dah lama tak buat pizza..

dedulu biasa juga..

sampai tengok kat tv tengok resipi chef wan taruk nuggets tu pun nash ikut juga..kelakar..hehehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Mon Apr 14, 2008 10:47 pm

nash yaa laa.. base pizza tu kita ikut resepi dari kak lizalaa.. memang eloklaa.. bukan nak puji tapi kalu dah sejuk pun roti dia masih elok..

tapikan kekadang tu kalu malas.. kita amik roti sandwich aje.. jadilaa finger food gitu..

ohye ari ni bekpes wat pizza lagi coz base masih ada.. wat bekalan asben pi opis gak.. yg belen2 tu ku wat lunch sekali..

petang makan menda2 ringan.. roti peanut butter ngan coffetea.. pehtu ratah sosej..

b4 mahgrib tadi asben pulang.. dia belikan ikan kerapu besor sweet & sour.. terus kami dinner.. kenyang.. Alhamdullillah.. peh solat garib asben buatkan kita air nescafe O.. dia ni kalu wat air memang best.. patutnya kita yg wat kat dia.. tapi dia penat2 nak gak wat kat kita.. tapi tak selalulaa..

chef wan taruk naget.. hehehe.. hmm macam2 cara leh buatkan nash.. bergantung ngan kreativiti dan selera kita & family, ok aje.. cayalaa..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Tue Apr 15, 2008 12:49 am

haah, chef wan tu taruk nuggets..

tapi kalau buat pizza gitu utk budak2 diaorg suka ler..

dah lama nash tak makan nuggets..

sini ada nuggets but sekali jual dlm bungkusan besar daaa..

bungkus kecil tak de pulak..

kena tunggu balik kl nanti puas sket makan, sini nak store fridge kecil..

ikan kerapu memang sedap, selalu nash makan kalau pi seafood restaurant di kl tu..tak pun balik johor kat selat tebrau tu ada gerai2 makanan laut, order je kerapu sweet&sour..tak pun siakap 3 rasa ke, sotong goreng tepung ke, sayur kailan ikan masin, ikan pari bakar..

cakap pasal ikan pari bakar kat johor special sket sebab instead of cecah air asam diaorg bakar dgn special sambal gitu..kalau gerai kat selat tebrau tu org singapore yang berniaga, so diaorg punya sambal lagi sedap, plus ada hirisan petai (nash tak makan petai so kuis2 la ke tepi..hehehehe)

kalau makan kat situ nash tak order nasi, ratah lauk pauk je..sedap sangat..sesekali ku menjadi kucing..miahahahaah

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Tue Apr 15, 2008 1:06 am

nash.. haa masa kami selalu makan segala jenih menda bakar2 ni kan.. betui ckp nash.. derang ada sediakan 2 jenis air asam.. satu lagi mangkuk cam sambal ala2 belacan gitu.. tapi manis sangatlaa.. tak leh pegi.. bestnyaa..

hmm kita prefer sweet n sour lagi dari 3 rasa tu..

ikan kerapu tadi oklaa.. tapi tak masak sangat.. boleh dimakan lagi.. besor juga.. sampai kembong2 perut kami melantak..

nash kalu jadi kucing.. biorle haku jadi tuan kucing.. aku suka sebab dpt kucing yg selawo dan secomel nash nih...kikiki..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Tue Apr 15, 2008 1:23 am

wakakakakaka....

jadi tuan kucing pulak...

bila nash baca apa yang meow makan ni terliur plak..

kat sini tak ada ikan2 cam kat malaysia tu..

banyaknya jenis salmon..so masakan pun lebih la kepada mat saleh nyer style..

nash buat sup ikan pun tak sedap guna salmon ni..kalau pie ok la..

tapi kalau dah tekak ni dok biasa makan masakan malaysia mana2 pergi pun mesti teringin juga, kan?

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Tue Apr 15, 2008 1:38 am

siannyaa nash.. tak pe nash.. balik msia nanti ko melantaklaa segala jenih ikan yg ada.. jangan melantak ikan dugong udah..

jadi tuan kucing best apa.. Razz

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by nashra on Tue Apr 15, 2008 1:45 am

hahaha..

ikan dugong tu comel sangat..

tak sampai hati plak rasanya...

dugong ni kalau bahasa inggeris diaorg sebut 'beluga whales'..betul ke?

kalau betul la beluga whales ni dugong makanya nash memang pernah tengok live lagi kat nagoya port kat jepun tu..

kaler putih, lembut je haiwan ni..very fragile sampai tak leh flash camera pun..bentuk pun besar dan gemuk gitu...sepasang lagi kat port tu..

nash ada ambik gambar ikan ni..tapi nash pun menyibuk gak..cuma gambar nash tu gelap sket sebab tak leh flash..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by meowlin on Tue Apr 15, 2008 1:50 am

amboiii bestnya nash.. macam2 taw.. tapi dugong tu memang comei kan..kiut ajer.. kalu leh makan pun rasa tak sanggup kan.. betuilaa ckp asbenku.. aku ni grinpis..hehe..

nash penah berhadapan ngan dolphin tak.. waaaaaaaa..kalu iyaa sonoknyaa.. suka laa ngan dolphin.. cerdik kan nash.. suka tengok aksi2 derang kalu tepuk tangan tu.. cam best aje..bila jurulatih tu dok naik atas belakang dolphin tu kan...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Menu Makan Hari Ni

Post by Sponsored content Today at 5:33 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum