pokok2 yg ada kat umah korang

View previous topic View next topic Go down

pokok2 yg ada kat umah korang

Post by meowlin on Fri Apr 18, 2008 12:51 pm

korang ada tanam pokok tak.. pokok bunga ke.. pokok hijau ke.. sayur2an ke..

hmm cam haku setelah pindah umah baru ni.. pokok yg berbunga hanyalaa 1 pokok bunga kertas aje.. lepas tu yg lain seme pokok ijau.. ada yg kami beli.. ada yg ku cilok dari umah omak haku.. ada yg MIL kasi..

nanti2 haku ingat aku snap gambor dan tempek kat sini..

sebenornya ada dulu2 ku penah snap gambor tapi kenalaa godek2 semula potobaket nih.. lagipun ada laa lagi 3 4 pokok baru yg lom di snap gambornyaa...seme gambor 5 6 bulan yg lepas kot..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by nashra on Sat Apr 19, 2008 1:43 am

pokok kat area rumah memang tak ada..

tapi nanti nash paste gambar bunga..

kot2 nanti ada idea nak bercucuk tanam bunga pulak..k?

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by nashra on Sat Apr 19, 2008 1:44 am



cantik tak? hehehehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by meowlin on Sat Apr 19, 2008 12:39 pm

nashhhhhhhhhh bestnyaa lawow tul bunga tulip kan.. ni yg bestnya kenal ngan member yg dok obersi.. banyak bunga2 yg cantik2.. maceh nash... macehhhhhh

nanti2 kalu ada nash tempeklaa lagi.. leh kita cuci mata...hehe

semalam dah snap gambor pokok kat porch tu.. lom uplod agi..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by nashra on Sat Apr 19, 2008 7:01 pm

tu baru tulips kaler merah..

ada lagi kaler biru, yellow..eh memacam la kaler tulips..

tu masa dok jepun..musim spring bunga2 memang cantik..sana famous dgn bunga sakura..nanti kita tunjuk pokok bunga sakura cemana..

pil nash datang jepun siap beli benih bunga lagi bawa balik..pil suka tanam bunga..ada taman kecil khas utk depa bercucuk tanam bunga..sampai kan buah anggur pun depa tanam..sejuk tangan diaorg pandai bercucuk tanam sume..jgn cam menantu dia yang sorang ni..keras kejung je..kikiki

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by nashra on Sat Apr 19, 2008 7:03 pm



ni sakura putih..

sakura dlm apt nash dulu mostly warna pink..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by meowlin on Sat Apr 19, 2008 7:38 pm

wah maceh nash..memang indah ciptaan tuhan kan nash.. sukalaa tengok munge sakura nih.. wow kaler putey lagi.. lama ke nash dok jepun dulu..

bagusnya PIL nash ni suka bercucuk tanam.. ialah berbakti pada tanah dapat jua hasilnya nanti..

oye.. ni pokok2 yg ada kat umah kita..

yg ni depan porch belah kiri..


depan porch belah kanan..


yg ni ada pokok renek dan kaktus dekat ngan sliding door..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by nashra on Mon Apr 21, 2008 2:43 am

nash tak lama..setahun lebih..tapi sempat la merasa mengandung dan besarkan anak kat jepun tu..

husband yang dok lama kat sana..4 1/2 years gitu..

kenal husband masa dia dah dok jepun la..

meow, cactus nash suka..

masa belajar dulu sanggup beli cactus kecik2 yang warna kuning, merah tu..

bela ler..

tapi kita tak berapa reti..tahan berapa bulan aje..hu hu hu..

nash kalau ada garden sendiri nak minta tolong pil aje..tangan diaorg sejuk..

meow cucuk tanam sendiri ke pokok2 tu? sejuk gak tangan meow tu ye..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by meowlin on Mon Apr 21, 2008 12:02 pm

ooo kira nash belajor kat jepun kenal ngan asben yaa.. kira sama2 study kaa.. amik engineering ke nash.. wow..

hmm ekceli kaktus tu
jiran lama yg kasi.. masa dia dtg berkunjung tu dia bawa.. sepokok.. pehtu dia nak memanjang haku potong taruk lam bekas kecik yg lain.. itu yg sebab satu tu nampak gonjeng lepas kena potong daa..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by nashra on Mon Apr 21, 2008 11:07 pm

tak la..

husband dah lama kerja..masa tu dia posting kat jepun..

jumpa dia first time kat langkawi airport, masa tu dia bercuti satu family..nash cuti nak balik tengok family..parents dia nampak nash masuk airport, so mak dia approach, borak2..lepas tu dia kenalkan anak teruna dia tu..dia kasi business card..gitu la..

start dating pun bulan 7, masa tu dia berulang alik from japan to uk..jadi bila ada meeting kat kl dia dating sekali dgn nash..first date tu la dia melamar..eh! rasanya dah pernah citer kan?

meow, cactus tu meow tak transfer kat tanah ke..? nash rasa bila cactus dah makin membesar ni tak cantik dlm pasu, kan? ke tanah rumah meow tak sesuai utk cactus? mesti lagi cantik halaman rumah meow dgn ada pokok cactus besar gitu..hehehe

macam rumah mak nash, tanah dia tak sesuai langsung utk tanam pokok, dok tanam pokok mangga dlm rumah asyik rosak aje..sudahnya dia tanam luar rumah berbuah2 sampai sekarang..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by meowlin on Mon Apr 21, 2008 11:57 pm

nash tak penah citer lagi laa rasanya.. oo gitu citernya.. kira2nya memang nash ni bertuah coz menjadi menantu pilihan gitu.. alhamdullillah ..

kira2 nash ni sebelum ni dah ada bf lain ke.. atau asben tu ur 1st love ya..

haa ah kan nash.. kaktus ni bila dah besor memangle tak elok lam pasu.. pening gak nih.. ekceli kita memang tak berminat nak tanam kaktus sebab problem sebeginilaa.. tapi org dah kasi.. terpaksalaa ..

kat umah kita tarak tanahlaa nash.. porch kami pun seme tiles.. tanah kat depan gate kecik tu kami ganti ngan pokok mempelam..

ada taman permainan depan rumah ni.. tapi itule.. nama taman permainan.. takut lak bila kita transfer nanti takut budak2 main bola ke terjatuh ke.. terkenala plak kat kaktus tu.. tak pasai2 bergaduh plak ngan jiran..

agak2 bila kaktus ni dah tua rasanya nak alih kat rumah omak kot..huhu..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 12:27 am

before kahwin ada bf lain..

husband nash bukan consider bf nash, sebab kami tak sempat nak bercinta, lepas kahwin baru nak cintan cintun..so nash consider husband nash ni cinta betul2 la..hehehe..ex ex bf sebelum ni kira cinta monyet org tua2 kata..ekekeke

ooo..nanti la kita citer kat thread yang sesuai..nak kata menantu pilihan tu tak juga..cuma jodoh nash dgn husband caranya begitu, dirisik mertua..anaknya sibuk kerja, parents dia dah teringin nak tengok anaknya kahwin and berkeluarga gitu..

jgn la taruk kat taman permainan..sakit tau kena duri cactus ni..tengok cartoon tu tak pe la, tak mati2 yang kena cucuk duri cactus ni..hehehe...elok la transfer kat somewhere safe..dlm laman sendiri seboleh2nya..

meow, kat uk ni kan kalau taruk sume tiles depa complain akan menggalakkan flood..sini org2nya suka taruk tiles sebab nak parking kereta, rumah kat uk pun kecik2 aje kan..siap kuar tv lagi complain..depa suruh ganti pakai batu2 kecik tu..kat tempat kita kalau depa tengok tak terkata gaknya..sume pun suka taruk tiles..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by meowlin on Tue Apr 22, 2008 11:45 am

hehe nash orgnya cantik lawo cam bintang hindustani sapa yg tak teruja tengok.. haa sebab cantik dan lemah lembut nash juga kot yg membuatkan ur MIL tu approach hahahha... dont deny it ok.. tongue

ok2laa nanti nash buka rumah baru yaa.. kita on ajer..

hehehe.. haa ah kan kalu tengok katun kena lenyek ngan stemrol pun tak mampus2.. lol!

camtu plak yaa nash.. macam2 kan.. kami pun sebenornya sukalaa kalu rumah tu ada sedikit tidak tanah sekangkang kera pun tak apa.. tapi itule dah beli seme dah ada tiles..

nak beli yg korner lot memanglaa ada tanah.. tapi kenalaa tambah lagi bapa puluh riban.. pengsan nyah.. haha...

haa itulaa tanah kat umah omak tu luas.. haku harap bila dah transfer kaktus tu nanti janganle kucing2 yg ada kat umah omak si doni n gangs tu pegi cakor2.. kang tak pasai2 penuh badan ngan duri kaktus daa...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 10:03 pm

macam2 la meow ni..hehehe..

meow beli rumah sekarang ni atas tangan ke atau rumah baru? memang concept rumah tu semua tiles di laman rumah ke?

rumah org dulu2 memang luas, macam rumah mil nash pun luas..porch boleh parking 2 kereta dan ada laman lagi tak terusik..tempat sidai baju pun ada..tapi rumah dulu2 harganya tak semahal sekarang..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 10:53 pm



meow, kita jumpa gambar ni dlm internet..

cantik kan kalau dapat buat cam gini kat laman rumah kita?

ada arch and then ada kerusi utk minum ptg..

lepas tu keliling ada pokok2 bunga tanam cantik2 aje..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by meowlin on Wed Apr 23, 2008 12:52 am

nash.. kami beli perumahan yg baru dibuat kat kampung omak kita taw... bukan yg bekas orang.. memangnya seme tiles..

kat porch kami pun agak luas nash.. memang leh muat 2 keter.. tapi nak beli keter satu lagi tarak kemampuan daa.. tunggu asbenku jadi manager ntah tawun bila.. kuang2.. tapi dah syukur dah ngan seme ni.. alhamdullillah..

nashhhhhh... cantik dan menariklaa.. leh minum2 petang sambil tengok kehijauan.. bestnyaa.. cam pagola utk org kawin konsep garden kan nash..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by nashra on Wed Apr 23, 2008 5:26 am

tu la kan..cantik gitu..

meow kalau ada ruang luas tu boleh juga tau taruk kerusi, lepas tu ada arch..menarik juga kalau kena gaya..nak lagi cantik susun pokok2 comel sekitar arch tu..

ooo..rumah baru ye meow..jarang nak tengok rumah baru concept sume tiles..selalunya depa kasi tanah sket kan..rumah meow dua tingkat 4 bilik ke?

kereta satu pun dah ok meow..nak pakai banyak2 kereta husband meow pun pi kerja naik motor kan..nanti duit habis dok bayar road tax ler, maintenance ler, minyak ler..

nash pun satu je kereta..senang nak maintain..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by meowlin on Wed Apr 23, 2008 12:05 pm

hajat memang cengitu nash.. kami sebelum ni penah tengok kerusi utk bersantai taruk kat porch tu.. tapi.. bila petang panas menghala kat porchlaa.. cuma belah kanan agak selindung laa sket..

ingat nanti kalu ada rezeki kami nak wat awning barulaa tak terik sangat kalu time mentari tu menyinor..

biasanya kat kuantan seme konsep gitu nash.. cuma kalu yg tak tiles tu derang hanya taruk simen.. dulu memula kami nak beli yg satu suku tingkat tingkat atas cam ruang tamu kedua.. cam open gitu pehtu ada satu balkoni.. 3 bilik.. tapi bahagian atas dan porch seme simen.. tak berkenanlaa..

pehtu tengok lak rumah contoh 1 1/2 tingkat.. rumah kami 1 1/2 tingkat dia tak meliputi seme bahagian atas.. yup 2 bilik atas ngan 1 blk air dan 2 bilik kat bawah.. tapi memang agak luas juga.. haa sebab rumah 1 1/2 tingkat ni lebih elok dan tak ada simen so kami belilaa.. tak kisah mahal sket pun.. kalu dibandingkan ngan simen..

tul tu nash.. 1 keter ekceli dah ok kan.. tapi kalu ada rezeki lebey mebi kami nak beli satu keter utk haku lak.. yg kecik pun jadilaa... bukan apa senang nak bawa omak yg suka jalan2 tu.. tak yahla nyusahkan asben sangat huhu.. tapi itu rasanya lambat lagi berlaku kot..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by nashra on Wed Apr 23, 2008 10:48 pm

meow, pasang awning tu satu hal, lepas tu pasang juga blind, so that kalau panas ptg tak la kena ke arah tempat letak kerusi meja tu..

cakap pasal rumah, kami ni pun belum ada rumah..nak juga beli satu..tapi tak tau lagi kat mana..sayang juga barang2 kami tu ada kat stor..kalau ada rumah boleh tinggal tebar kain putih je..

meow tengah risik kereta apa tu? org pompuan cute drive kereta kecil..hehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by meowlin on Wed Apr 23, 2008 11:15 pm

haa tul gak ckp nash.. jiran kita ni baru aje wat awning... tapi panas masuk gak.. memang kena wat bind kan.. kami kat wet kitchen tu pasang bind..

ala mana ada risik pun nash.. tak mampu lagi.. berangan jer.. paling koman pun pakai ajelaa viva nanti.. haha..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: pokok2 yg ada kat umah korang

Post by Sponsored content Today at 11:07 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum