konsep rekaan dalaman umah korang

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

konsep rekaan dalaman umah korang

Post by meowlin on Fri Apr 18, 2008 12:21 pm

bolehlaa kawan2 seme kongsi cara2 rekaan umah korang.. adakah ia kontemporari ke.. modern ke.. klasik ke.. jom kita kongsi..

macam umah haku konsepnya mudah dan modern aje.. tapi ada gak diselit2 1 2 barang kayu..

apa kata kita tempek gambor2 rekaan lam umah korang.. manalaa taw kot2 haku berkenan nak ikut idea kowang nanti... Smile

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Fri Apr 18, 2008 10:14 pm

kita paste rumah sewa kita aje la..

tapi memang suka sangat dgn konsep hiasan dlm rumah ni..

simple aje..

kalau beli condo sok memang nak tiru style cam ni..senang..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Fri Apr 18, 2008 10:26 pm


nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by meowlin on Fri Apr 18, 2008 11:24 pm

wuwuwuwu...cantiknyaa bilik tito nash nampak cossssssyyyy jer..cam hotel pun yaa.. cantik nash..

waaa bilik yg kedua ni bilik anak2 ke nash.. juga nampak cosy sebijik cam hotellaa.. suka juga tengok lampu tu..(teringat bila main game the sims) hehe..

ermm nash.. tapi dapur dia agak sempit kan..mujur gak kitchen cabinet ni kaler terang.. tampak selesa juga.. suka tengok tiles kat dapur nash nih..

tq nash u r so sporting..

Insyaallah nanti kita tempek.. tapi itulaa hp kita ni blurr sket laa.. tak sharp cam kamera biasa.. kamera kami dah lama ilang..uwaaa..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Sat Apr 19, 2008 12:36 am

dapur mat saleh, standard gini ler meow..

apt pun tak besar..

hallway pun kecik..

kalau family tak ramai macam nash selesa..

nak dapur besar2 buat apa..buat penat aje daku nak mengemas nanti..hahaha..dah ler pemalas ni..

apt ni nampak je kecik kan..tau tak harga berapa depa jual? dekat 400k pds..convert duit kita..rm 2 mil plus ok..now kat uk rumah2 banyak naik harga..teruk sket..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by meowlin on Sat Apr 19, 2008 12:36 pm

huhu.. kecik2 pun tampak bersih.. asal bersih tu yg penting ye dak nash..

amboiii mahai bebenor.. tapi mesti best nash rasa sejuk manjang tak yah pasang ekon pun..

agak2 bapa lama nash kena dok uk ye.. atau lepas ni kena pi tempat lain plak.. jadi cam badwi laa ko nash.. hehe.. cabuttttttttttttt...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Sat Apr 19, 2008 6:36 pm

jenuh nak sental rumah mat saleh ni pasal depa suka kaler putih..

hatta kitchen cabinet, tempat masak pun kaler putih..

kita org melayu suka masak tumis la, sambal la, goreng pakai kunyit la..mat saleh jarang masak cam gitu..

nasib baik ada beli agen pencuci yang boleh hilangkan kesan degil kat stove..

tempat nash time summer panas macam kat malaysia juga..mahal tu memang mahal la meow..sekarang ni hari2 keluar news pasal harga rumah naik..dah tu org plak tak berapa mampu nak beli sebab melampau sangat harganya..

sejuk tu memang best tapi kan kalau time spring cam ni sejuk nya kekadang berpeluh ketiak..hehehe..angin kuat kat sini, memang tak tahan kekadang..! nash terpaksa beli rain cover kat stroller anak2 sebab kalau tak hujan angin, kesian budak2 ni..

nash tak tau lagi la meow..tengok la pada kerja husband..nash ni ikut husband..mana dia pi bekerja di situ la nash berada..memang nature kerja dia travelling..apa nak buat, ikut saja..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by meowlin on Sat Apr 19, 2008 7:45 pm

gitulea kaedahnya kita tekak melayu..huhu.. nak tidak kekadang mesti nak menumih ye dak.. nash tak pasang hud dapur ke.. tapi kekadang tu pasang hud pun merecik sana sini gak masa tumih tu.. Razz

bestlaa nash dpt cuci mata tengok negara orang.. cam haku ni dok termanggu.. ntah bilalaa leh jenjalan..

haa ni dining room kita..


ni plak ruang antara dining hall & living hall


dry kitchen..


wet kitchen..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by meowlin on Sat Apr 19, 2008 7:49 pm

ni ruang tangga atas sori gambor blurr sket coz lampu dinding tu kaler malap daa..


living hall kami..


living hall ke 2..merangkap ruang tengok tv..


ni bilik air tingkat atas..merangkap bilik air kami juga..


bilik air tingkat bawah..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Mon Apr 21, 2008 2:39 am

kemas aje rumah meow..

bersih plak tu..

rajin sungguh pn meow kita ni..

nash nanti kalau ada rumah sendiri tak mo dry kitchen..

cukup satu kitchen aje..

nak buat cantik2 dapurnya..kecik pun tak pe..

sebab haku pemalas nak menyental..

dapur sekangkang kera ni pun jenuh nak nak cuci..hehehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by meowlin on Mon Apr 21, 2008 12:06 pm

biasa aje nash.. tapi kalu masuk budak berbulu dua ekor tu.. memang pening.. derang buas gila2.. dah tu bulu2 derang ashik nak tanggal aje sekarang.. dah kasi makan yg terbaik.. multivitamin agi.. hmm

hehhe... nama aje dry kitchten nash.. basah gak.. Razz sebab selalu gak air2 ke lauk2 tumpah kat situ daa..hehe..

mesti nash ni sorang yg pembersih sebab selalu nak sental.. tu yg dapur hang berkilat nash..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Mon Apr 21, 2008 11:15 pm

tak juga meow..

kalau rumah sendiri mesti daku jadi lagi pemalas..

sebab rumah sewa, so kena la jaga, nanti karang tinggal stain habis la deposit rumah kena cantas...hehehe

bukan apa, letih ada dapur dua tiga, bukan guna pun dry kitchen tu..kasi tambah habuk aje..tapi kalau cam meow guna tak kisah la, ada alasan nak cuci..

lepas tu kat malaysia tu kan selalu ada masalah tikus la, lipas la, cicak..haiiyooo..haiwan2 perosak cam ni memang daku anti betul! pasal tu la nash prefer dapur kecil dan simple aje..kalau nak berkenduri ku kira tumpang rumah mak aje la..hehehe

unless kalau ada rezeki beli rumah besar..tu pun tak mo gak buat dry kitchen..nak satu je dapur..nash minat yang ada kitchen cabinet kat tengah2 dapur..ala2 island gitu..kat situ taruk sinki..

lepas tu kat ceiling tu gantung la segala periuk belanga..tak bercampur dgn tempat masak..hahaha...kalau ada meja pun jenis bulat pas tu 4 seater aje..kat america memang biasa dapur cam ni kalau kita tengok movie tu kan..hehehe..berangan aje ni..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Mon Apr 21, 2008 11:17 pm

lupa nak tanya,

meow beli flat screen ke tu?

brand apa?

berapa inci meow punya? nampak cam besar gak tu..

kami tengah fikir2 nak beli flat screen, pasal tv yang ada kat malaysia tu dah lip lap lip lap plak jadinya..kekadang ok..

mahal tak flat screen meow tu?

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by meowlin on Mon Apr 21, 2008 11:49 pm

syukurlaa nash kat perumahan kami tarak tikus.. tapi kenala hati2 gak.. cam pintu dapur wet kitchen ni kami taruk paper lama sendal kat bawah.. tapi budak2 bebulu 2 ekor ni nakal suka carik2 kan.. heeeii angin tul laa..

harga dia boleh tahan.. jenis samsung.. 37 inci.. bolehlaa tahan sharp nyer... dedulu masa baru kawin asben dah ada tv philips 16 inc.. pehtu kami beli plak philips 29 inc.. masa tu bebetul terujala..

tak macam yg baru ni walau pun besor tapi kami tak teruja sangat..

masa beli yg 29 inc tu rasa tengok objek kat tv besor sungguh.. pastu asben kepingin tv baru ni.. yg 29 ni taruk kat bilik komputer .. kadang2 kena gak tengok coz takut rosak.. ada org nak beli.. dia sayang nak jual..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 12:18 am

37 inci besar gak tu..

sony brand sharp tak?

meow nyer flat screen tu boleh lekat kat dinding tak?

nash minat betul dgn tv yang boleh lekat kat dinding..senang kerja haku..tangan2 nakal kat rumah ni pun tak de la melekat kat tv screen tu..hehehe..tak boleh la depa ni nak tekan2..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by meowlin on Tue Apr 22, 2008 12:25 am

sony brand apa lagi nash.. paling sharp laa.. paling mahal dan paling canggih la rasanya..

oo yg kami tak leh lekat dinding..

kita pun minat gak yg lekat dinding nash.. org panggey LCD screen kan..tapi itule.. takut kalu nanti kena tebuk dinding tu taw.. pehtu sampai situlaa tv tu kena duduk kat dinding.. hehe..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 12:44 am

haaa..

lcd screen..

yang tu la kami dok cari2..

nash dok fikir2 sebab kami ada anak2..buas2 plak tu..

selalu la nampak bekas tapak tangan kecik2 tu kat tv screen..kita lap pas tu ada lagi..nakal sungguh!

dok berkenan kat sony bravia..tapi tak tau la kat malaysia nanti bila sale ye? kot2 alat2 elektrik pun ada sale gak..

sony kat jepun paling tak laku tau..depa cakap produk 1 tahun..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by meowlin on Tue Apr 22, 2008 12:49 am

apa salahnya kalau mampu.. bestnyaa kan nash..

hehe.. terbayang kat gambaran wajah comei dan tangan2 gebu anak2 nash tu pegang tv..hahaha... biasala budak2.. kenakalan sebegitu ok lagi.. bolehlaa diterima..

ekceli anak2 buah asben pun begitu.. derang nakal tapi tak laa seteruk mana.. masih boleh diterima lagi.. setakat nak cuit2 biasala kan budak2 ni curios sket hehe..

haa ia ke nash.. tak laku ke.. padahal barang sonylaa paling best kat sini.. mahal pun mahal..huhu..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 7:42 am

tu kata org jepun..

sebab sony punya barang ni tahan setahun aje..lepas tu meragam..kami dah terkena banyak kali dah..v cam tu ntah berapa dah brand sony..sama gak dgn camera..sampai naik bosan kami tukar dgn canon..tak tau la canon ni cemana plak..

pasal tv tu Insya-Allah..dah lama kami rancang nak beli baru..cuma tak tau bila..survey pun dah quite some time..org lain dah laaamaaa pakai lcd screen..kami baru terhegeh2 nak beli..hehehe..memang selalu ke belakang kalau bab2 gadget..

tu la, anak2 nash nakal2..nak2 yang girl tu..kuat panjat..ada aje la benda nak direka, nak dibuat..naik pening kepala..suara nash ni macam halilintar aje memekik marahkan diaorg..hehehe..

lepas tu pandai plak menjawab..kalau kita marah cakap nak cubit dia selamba aje dia jawab, 'no cubit mama'...sabo je la..tapi kalau nash dah betul2 marah cepat aje dia cakap, 'sorry mama'..haku cair la plak..anak....anak..adeh!

memang kat tv sini penuh dgn tapak tangan diaorg berdua tu..kekadang tengok tv cam blur aje..rupanya ada kesan tapak tangan..sama gak dgn cermin..kalau tak tapak tangan mulut diaorg..suka betul nak cium cermin..memang tak boleh tengok rumah bersih..mesti nak buat something..

oh! ye..meow beli perabot tu kat kedai biasa2 aje ke atau kedai2 cam lorenzo ke..sofa meow pun modern gitu..tapi tak berani nak ambik kaler putih..memang pengsan haku nanti tengok ada kesan coklat ke....hehehehe...

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 7:55 am



idea cam ni ok tak meow?

kalau ada perabot gini tak la rosak dinding kan?

boleh alih pun iye..hehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by meowlin on Tue Apr 22, 2008 11:39 am

camtu pulak citer nash ni.. hmm tapi kalu kat sinilaa rasanya sony tarak tandingan.. agak2 brand apa yg paling elok yaa kat jepun nash..

hehe.. tapikan nash ada org ckp bebudak yg buas sebenornya otak derang ashik mengexplore sebenornya.. dan cerdik..
contoh cam adik lelaki ku tu masa kecik punyalaa buas.. pegi umah sedara kami.. omak citer celup tangan lam aquariumlaa..

pehtu amik spek mata org laa.. eiii panjat sana sini.. tapi bila besor dialah paling pendiam dan belajor sampai US.. huhu..

waaaaaaa... ok tu nash.. cantik dan menariklaa design ni.. agak2 bapa le rega dia kan.. haa kalu ada jual cengini.. kita pun nak.. hahahha...

betul ckp nash.. kalu kita dah bosan ngan sesatu tempat tu boleh laa di alih2kan nanti.. Very Happy

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 10:15 pm

depa ada cakap, daku sudah lupa daa..kena update dgn husband..hehehe

pasal kanak2 suka explore tu memang normal, kan? cuma anak lelaki nash tu jenis observe perkara sekeliling..kadang2 bila dia bagitau kita plak yang terkejut sebab since when he knew all these things..

pengalaman nash mengajar my son sungguh mencabar..banyak betul alasan dia tak mo belajar..kalau kita suruh ulang dia lupa la, pening kepala la..satu hari tu dia ambik buku lancar je baca ABC sampai habis..yang selama ni dia tak boleh jawab semua boleh..memang saja nak kenakan nash..hehehe

si adik nya lain sket, dia dengar aje tanpa tengok dah boleh ikut..nash mengajar my son, my daughter tu dengar aje tapi time buat flash cards dua2 boleh jawab..cuma pelat la si adik tu..baby talk lagi walaupun nak masuk 3 tahun..

tak tau la meow, budak2 sekarang ni macam2 karenah..pening kepala..hehhehe

gambar cabinet attached to lcd screen tu nash tak sure berapa harganya..saja cari idea dari internet..kalau meow berkenan boleh aje pi kedai perabot tunjuk gambar tu..depa boleh buat utk pelanggan..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 10:21 pm



macam ni rupa katil kita kat malaysia..

cuma bahagian palang katil tu dan bahagian kaki tak banyak ukiran dan lain sket..

org panggil 'victorian bed'..

beli masa mula2 balik dari jepun..memang merata round cari katil semata2 nakkan jenis cam ni..

nash suka katil cam gini, antik sket..

bahagian atas palang 4 segi tu org selalu taruk langsir nipis gitu kan..nash belum taruk apa2 lagi..

kena panggil org utk customized langsir tu, ambik ukuran semua kan..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 10:31 pm



ni plak contoh rattan sofa nash kat malaysia..

design sume sama, cuma bahagian handle dgn warna je lain..nash punya rattan gelap sket..

sofa nash tu ringan aje, tapi tegap dan tahan lama..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 10:35 pm



sila abaikan model kecil tu ye..

nash punya kain sofa cam gini..tapi material, design sume sama cam gambar atas..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: konsep rekaan dalaman umah korang

Post by Sponsored content Today at 8:11 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum