tetamu tak diundang..

View previous topic View next topic Go down

tetamu tak diundang..

Post by mama_anggun on Thu Apr 10, 2008 7:35 pm

assalamualaikum..

ni ade satu masalah masyarakat kite..tp kdg2 kalu kite ok, tk jd masalah pun..
mcm mane kalu ade tetamu yg x diundang dtg ke umah?

mungkin tetamu yg kite suke, okla..tp kalu tetamu yg mmg kite x suke atas sbb2 ttentu..agak2 ape nk buat ek?

post pndpt korg kt cni..hrp2 leh jd panduan, tmbh lg mjelang hari raya..

ape2 pun, Islam menyuruh kite mmuliakn tetamu..tu kena igt slalu.. Smile

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by nashra on Thu Apr 10, 2008 10:22 pm

w'salam..

kebiasaannya tetamu yang biasa datang ke rumah tak ada apa masalah pun..

cuma kalau terkena nash sekeluarga sakit ke risau juga takut terjangkit dgn tetamu..namun nak bagi alasan jgn datang tu tak la..

definisi nash utk 'tetamu tak diundang' ni macam salesman..

selagi kita tak buka pintu asyik la dok tekan loceng rumah..hehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by PeAh on Thu Apr 10, 2008 11:25 pm

mungkin maksd mama.... tetamu tuh kita x kenal ker?? org sbnrnya kita x berapa nak suker kat dia??...ke mcmana???[b]

PeAh
Moderator
Moderator

Posts : 246
Join date : 2008-02-15

View user profile

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by meowlin on Fri Apr 11, 2008 12:30 am

waalaikumsalam..

mama.. memang kita kena muliakan tetamu.. tapi itulaa dlm islam pun org yg menjadi tetamu pun janganle sampai menyusahkan tuan rumah.. katakan laa.. baru aje berkunjung.. tup2 esok lusa datang dan datang lagi.. dah tu duduk sampai berjam2.. patutnya kenalaa pk tuan rumah tu ada koje lain kaa, penat ke.. kita pun penah dengar ceramah... tak baik juga kalu menyusahkan tuan rumah..

lagi yg menjadi kepantangan kita bila org suka betul bertandang waktu maghrib.. waktu itulaa setan2 suka berkeliaran.. waktu itulaa nak datang.. kita plak memang ada sakit dan lemah semangat nih.. susahlaa.. whoppsss ..

lagi satu.. kalau yg ada anak2 tengah membuas tu.. bagi haku eloklaa sebagai parents menegur anak2 bila membuas.. setakat membuas main2 dan lari2.. biasala budak2 kan.. tapi bila dah sampai lompat2.. main turun naik sofa.. ada plak yg korek idung nak tepek taik idung kat sofa .. itu sudah lebey.. umur plak dah darjah 3 4.. tak kan tak reti lagi kot..

bagi haku kalu parents tu tegur anak2 yg membuas tu.. dah cukup elok.. walaupun lepas tu derang still buas.. tapi nampaklaa parents tu tegur.. Jangan sampai tuan rumah plak nak tegur.. sampai ada yg masam2 muka sebab kita tegur anak dia.. hai macam2..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by nashra on Fri Apr 11, 2008 12:38 am

nash punya style, kalau nak datang rumah sapa2 (which i jarang sesangat buat) call first, tanya dulu bila tuan rumah tu free..

and then i kasitau lagi kalau i bawak anak2..(knowing kanak2 ni kan suka lari sana sini so tuan rumah tu boleh la siapkan rumah dia sesikit, kalau2 ada barang kaca ke)

lagi satu, memang nash tak suka nak susahkan tuan rumah, so memang kalau boleh tegah dia susah2 hidang makan utk nash..unless dia yang jemput kita datang for tea, for lunch..

cakap pasal anak membuas ni aduhai..nash kalau bawak anak2 memang tak boleh nak borak lebih2 k..mata asyik dok tengok anak2 aje..takut la terpecahkan barang org ke, tertumpahkan air ke..

i try my best not to let tuan rumah frust dgn kedatangan kita..sebab nash tau macam mana rasa kalau org datang rumah kita and buat endah tak endah je akan perasaan kita as tuan rumah..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by meowlin on Fri Apr 11, 2008 12:47 am

baguslaa gitu nash..

hmm adala member asbenku ni.. anak2 dia pun membuas.. tapi dia pun cam nash.. sket2 tegur anak2 tu.. so kita pun taw dia mengajor anak2 dia.. tak kasi muka sangat.. tapi dah nama pun budak2.. lepas tu agak buas lagi.. tapi tak laa seteruk sebelum kena sound..

paling pening bila masa raya.. kami plak dua2 org senegeri ni.. paham2 ajelaa.. rumah kami memang menjadi serangan sedara mara.. Razz kekadang anak2 buah asben suka panjat kabinet laa.. macam2 lagi.. kita sound direct jer.. SIL kita pun tak kisah.. coz dia taw kita sound bukan sebab benci tapi sebab nak ajar budak2 tu.. tapi ada juga yg jenis tak boleh kita sound anak depa.. susahlaa..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by ceqtom on Fri Apr 11, 2008 12:54 am

Ceqtom ni jenis yg sapa nak mai rmh call dulu jgn dah smp dpn rmh baru call mmg ceqtom angin..
Bkn apa kdg2 rmh kita bersepah2 paham aje la anak2 ni kalau main dr atas smp ke bwh mmg terabur..
Tu yg kalau hubby blk kat sini member2 dia dtg x call tau2 dah muncul mmg muncung ceqtom panjang le..
Dpt plk masa dia dtg btl2 tgl biskut je lg la ceqtom x kuasa nak layan..Bkn apa takut nnt org kata kedekut sgt.. Jd ceqtom akan suruh hubby bwk member dia keluar n lepak kat mana2 mamak stall..

ceqtom
Moderator
Moderator

Posts : 160
Join date : 2008-04-06
Age : 41
Location : Tgk le kat mana dan......

View user profile

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by meowlin on Fri Apr 11, 2008 1:02 am

sama gak cam ceqtom.. sebenornya adalah lebey baik kita bila nak pegi umah sesapa pun kita calling2 dulu ye tak..

cam kita ni.. sebenornya suka sangat org datang.. bukan apa bukan senang nak dpt rahmat Allah dan pahala kan ceq.. lagi pun kita sukalaa bila org tu kol kita leh laa masak2.. kasi tetamu makan.. seronok kalu tengok org makan..

ni tak kekadang yg dtg tu.. ada masa2 kita tengah sakit atau penat.. dan kebetulan tak ada apa nak dimasak.. cuma leh masak air aje.. rasa cam tak best aje.. pulak tu.. ada jenis yg memang datang nak suruh kita masak.. amacam..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by mama_anggun on Fri Apr 11, 2008 2:36 am

yela..sumer pndpt korg ni relevan, realiti & masuk akal..

peah,
ape pun kategorinya, x kisah salesman or org yg kite kenal..janji kite mmg anggap ianya mganggu..kire x diundang lar tuh..

ceqtom,
kite stuju tuh..airmuka kita & family wajib djaga..kdg kalu dtg main redah jer umah tgh x ready, pun org mgata jugak..mklumla..org kan! tmbh org yg suke bwk mulut..

kdg2 tu situasi kite x la steruk yg dsangka..tp org yg dtg tu suke bygkn yg lbh teruk drp tu..

cthnye aritu kire ari malas sdunia utk kite sbb x larat..pdhal ari2 biase time umah kite bersih, wangi & tsusun xde plak dia dtg..yg buruk tu jugak yg die nmpk..

ade 1 citer ni blaku 15thn lps..time tu kite skolah..sgeromboln sedara mara blah mak kite dtg..time maghrib plak tuh..mak bapak kite pun br balik keje..penat pun x ilang lg..kelam kabut masak air kt dapur smpai 2 trip utk nk idang air kt dorg yg ramai tuh..

pastu abah ckp ngan mak x yah wat air lar..lmbt..ajak dorg mkn kt luar jer..abah blanje..

dah lar order kemain byk lg..pastu blk kampung citer plak ngan org kampung yg mak x idang air kt dorg..kedekut lar..ape lar..

ade dorg pikir ker situasi tuan umah yg klam kabut time tuh? kalu mak tu surirumah xpe lg..hangin tul.. bom

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by meowlin on Fri Apr 11, 2008 10:01 am

susahlaa gini.. kita pun penah ada pengalaman cam mama taw.. tak perlulaa ckp sapa org tu.. tapi sedara mara gak laa.. wife dia ni tak bapa suka memasak kat umah, tapi derang sefamily suka betul berkunjung kat rumah kami masa baru kawin dulu.. boleh kata every weekend mesti datang.. pehtu dok harap kita selalu nak masak utk depa.. bukan apa.. kekadang tu(masa tu kita koje lagi) ari ahadlaa nak duduk2 berehat.. dan kekadang kita dah masak.. biasalaa masak utk 2 orang aje.. kekadang badan tak sihat tapi org harap kita masak.. memula kita melayan gak selalulaa bila derang datang.. paling koman ku buat mee goreng ke.. then lama2 derang selalu datang ku taruk biskut ngan air aje.. lama2 derang dah jarang2 datang.. oklaa tu.. haa anak2 derang laa paling tak makan saman.. rumah ku dulu tu agak kecik masa tu laa anak2 dia duduk panjat duduk panjat sofa, masuk bilik kuor bilik.. sedangkan mak dia senyap aje.. tak langsung nak tegur.. pehtu bila kita tegur.. nampak sangat muka dia masam.. isk2..

ada juga masa tu bebetul mahgrib.. datang 1 family, pening betullaa..

mama haku ingat masa bebaru kawin dulu.. masa tu kami beli rumah kat tempat lain(sekarang umah tu dah jual beli yg baru yg kami dok sekarang)

biasala org baru kawin.. baru nak intro.. tup2 org kasi salam daaa.. tengok2 member opis dia dtg..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by ceqtom on Fri Apr 11, 2008 10:58 am

Sebenarnya "tetamu" ni ada 2 spesies..
1.. Yg paham akan masaalah org lain.( tu yg nak dtg call dulu)
2. Yg penting diri dendiri( dia x kisah kita ada masaalah ke apa ke nak dtg dia redah je).. Ni yg paling ceqtom angin..
Ada satu lg KAKI UMPAT.. Ni yg paling bahaya dtg rmh

ceqtom
Moderator
Moderator

Posts : 160
Join date : 2008-04-06
Age : 41
Location : Tgk le kat mana dan......

View user profile

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by nashra on Fri Apr 11, 2008 9:34 pm

zaman sekarang pun dah modern..

jadi telefon tu dah jadi satu kemudahan utk berhubung..

seelok2nya telefon la dulu buat temu janji..

kalau main terjah datang tu bahaya, mana la tau tuan rumah tu pakaian dia pun agak seksi (faham2 la dok rumah aje)

kalau yang ada anak tu mesti la tak boleh nak expect rumah kemas aje..memang akan bersepah..

cumanya, kalau itu yang terjadi (sebab dah pernah jadi) nash minta maaf banyak2 la kat tetamu sebab rumah sepah, lepas tu hidang ala kadar aje utk tetamu...tapi mujur la tetamu nash yang datang mengejut ni dia faham, anak2 dia pun suka sepahkan rumah, and dia pun tak expect makan berhidang bagai...saja datang nak sembang2..hehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by nashra on Fri Apr 11, 2008 9:36 pm

ceqtom wrote:Sebenarnya "tetamu" ni ada 2 spesies..
1.. Yg paham akan masaalah org lain.( tu yg nak dtg call dulu)
2. Yg penting diri dendiri( dia x kisah kita ada masaalah ke apa ke nak dtg dia redah je).. Ni yg paling ceqtom angin..
Ada satu lg KAKI UMPAT.. Ni yg paling bahaya dtg rmh

ceqtom,

kaki umpat ni errrmmm...

kita kena pandai2 la mengelakkan diri, kasi good excuse..

nak ubah org memang tak boleh, so berpada2 aje dgn org cam gini..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by mama_anggun on Sun Apr 13, 2008 4:32 pm

fuh..nasib baik lg kaki umpat nih kes yg blom tkena lg kt kite..

btul kata nash, kite yg kena pndai ngelak..kalu x org tu sangkut kn kite skali bile dia tsepit..

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by ceqtom on Sun Apr 13, 2008 9:24 pm

mama_anggun wrote:fuh..nasib baik lg kaki umpat nih kes yg blom tkena lg kt kite..

btul kata nash, kite yg kena pndai ngelak..kalu x org tu sangkut kn kite skali bile dia tsepit..

ceqtom ada saudara mcm ni tp skrg dah "BERPATAH ARANG BERKERAT ROTAN"
Aku ni jenis kalau angin mulut aku ni automatik x de "insuran".. bom
Saudara mara semua tahu tp "malaun" sorang ni x paham.. last2 terkini "cili" dr aku trs x dtg rmh dan blk kg pun dah x ada.. silent pale
baru " BERTEMU BUKU DENGAN RUAS".. Aku ni spesies melayu yg x " KUTUK BLKG" tp sound " DEPAN2".. Baru puas.. What a Face What a Face What a Face What a Face

ceqtom
Moderator
Moderator

Posts : 160
Join date : 2008-04-06
Age : 41
Location : Tgk le kat mana dan......

View user profile

Back to top Go down

Re: tetamu tak diundang..

Post by Sponsored content Today at 5:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum