Cara korang sterika pakaian..

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

sila vote

57% 57% 
[ 4 ]
14% 14% 
[ 1 ]
29% 29% 
[ 2 ]
 
Total Votes : 7

Re: Cara korang sterika pakaian..

Post by meowlin on Wed Apr 16, 2008 12:08 am

nashra wrote:meow,

memang best ada maid tika kita ada anak2..

sebab nash punya banyak masa dgn husband, keluar berdua aje..

kalau nak bersiap keluar satu keluarga maid ambik alih uruskan anak2, tau2 dah siap..

kalau sekarang semua kena tunggu turn, nash prefer siapkan diri sendiri baru anak2..cepat sket..hehehe..

kalau simple ironing like t shirt utk outing nash selalu buat time mlm..tu pun anak2 suka nak datang dekat2..sekali datang kena sergah pi jauh2..bukan apa, takut nanti diaorg berdua tu main kejar2 sekali pakat datang terpa nash tengah iron baju, naya je!

haku jadi singa kejap time iron baju..wakakakakaka

hmm agak2 bila nash dah tak dok obersi tu.. dok msia nanti..leh laa pasang maid lagi.. jadi mam besorlaa nash..

sebut pasai iron ni.. tadi pun lepas solat garib sementara tunggu isyak tu kita sempatlaa iron baju koje asben 3 lai.. pehtu t shirt 4 5 lai.. adeii berpeluh2.. bilik kedua tu plak satu2nya tarak kipas.. malasnyaa nak amik kipas dlm bilik tingkat bawah nun..

nash jadi singa.. singa betina.. comei apa... Razz

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara korang sterika pakaian..

Post by nashra on Wed Apr 16, 2008 1:03 am

rasanya kalau tak ada anak kecil tu tak mo la ada maid lagi..

maid yang nash ada dulu tu pun memang baik dan dengar kata..

sampai habis kontrak dia patuh cakap nash..

nanti ku dapat plak jenis ala nyi roro kidul jenuh laaaa...hehehe

kalau rasa tak larat nak iron baju hantar aje la pi kedai..kasi gosok utk seminggu..

tak pun ada daily maid datang rumah kan..upah by hour..

tapi kalau husband sanggup pakai baju yang bukan cotton tu mungkin ku consider nak iron baju dia..hehehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara korang sterika pakaian..

Post by meowlin on Wed Apr 16, 2008 2:27 am

hmm tul tu nash.. cam my SIL kan teruk laa maid dia kira bekas maid laa.. bila bukak beg dia tu cam ada barang2 tangkal dan kemenyan isk.. pehtu mulut bertih plak tu.. teruklaa..pehtu dia leh citer macam2 hal dlm kain my SIL kat maid besan SIL.. dia tak taw yg maid besan SIL tu bukan jenis macam dia.. pehtu pecahlaa lobang..
dah sampai sudah tak pakai maid..

bagus gak idea pakai maid upah by hour tu.. nak2 kalu banyak baju yg nak di iron..

tak tahan ngan nih..
tapi kalau husband sanggup pakai baju yang bukan cotton tu mungkin ku consider nak iron baju dia..hehehehe
lol!

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara korang sterika pakaian..

Post by nashra on Wed Apr 16, 2008 8:20 pm

hehehehe...

ye la meow, bukan senang nak cari maid yang tahan dgn leteran nash ni..haku suka berleter kalau maid buat benda tak betul..

tapi memandangkan anak2 pun dah besar dan masing2 dan faham arahan so rasanya boleh la kot buat sendiri..

anak2 pun nash dah ajar time nak mandi buka baju seluar sendiri, pakai baju seluar, sikat rambut, kalau makan tu pegang pinggan ke meja, sudah makan pinggan nya bawa ke sinki, lap meja, kutip toys dan simpan lepas main, pakai socks and shoes sendiri..dan ada lagi la beberapa benda yang nash ajar..

at least kalau diaorg boleh buat benda2 simple tak la teruk sangat kerja2 nash..kalau semua nak tunggu dihadap depan mata sorry ye..ayah diaorg pun boleh buat sendiri, anak2 pun kena la pakat2 sama..

even masa ada maid pun maid tolong ajar juga, kira ok la..

iron tu terkecuali..bab2 kerja rumah yang bahaya ni masuk sekolah menengah la nanti baru boleh bagi kuasa...hehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara korang sterika pakaian..

Post by meowlin on Thu Apr 17, 2008 11:46 pm

bestnyaa.. baguslaa nash didik derang gitu..

yelah kekadang budak2 zaman sekarang ni kan ada yg spoil.. tapi memang salute cara nash didik derang.. Insyaallah kalu kita dpt anak..kita akan wat cara nash.. cheers

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara korang sterika pakaian..

Post by nashra on Fri Apr 18, 2008 9:54 pm

bukan nash sorang aje buat cam ni meow..

ramai lagi ibu2 diluar sana yang memang dah celik akal dalam mendidik anak2..

bersesuaian juga dgn character anak..

nak kata spoil tu kan, nash pun spoil gak anak2 ni..bukan nak menunjuk atau berlagak, tapi sejak jadi ibu ni nak bagi yang terbaik aje pada anak2..tak kira la dari segi apa pun...

kalau shopping contohnya, nash memang dahulukan anak2..kadang2 tu rasa kelakar bila beli baju bukan nash yang pakai pun, tapi sebab berkenan beli aje dan tengok anak pakai pun puas hati ni..

memang la tak bagus cara nash ni, takut nanti anak2 dah terbiasa dgn barang mahal..tapi tu la, nash fikir2, anak pun 2 org aje..kalau tak habis kat diaorg nak habiskan kat sapa lagi..? tu la harta paling bernilai...

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara korang sterika pakaian..

Post by meowlin on Mon Apr 21, 2008 12:51 pm

yup setuju ckp nash.. sebagai ibu selalunya mesti nak dahulu kan anak2..

tapi kita kagum ngan nash.. walau nash ckp ada masa spoil kan anak tapi bila anak wat silap nash mesti tegur kan..

tapi ada gak org kita ni kalu anak dia wat salah tegur pun macam nak tak nak.. biasa dah kita tengok.. anak2 plak bila ibu camtu makin naiklaa perangai depa..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara korang sterika pakaian..

Post by nashra on Tue Apr 22, 2008 12:53 am

jgn la kagum dgn kita meow..

kita pun tengok cara org lain yang terdahulu jadi ibu..

tegur itu perlu, mana boleh tak tegur kalau anak buat silap..nanti dah besar lagi susah nak tegur..

jadi ibu ni baik buruk sume pun kat bahu kita..kalau nak ambik peduli org cakap gitu gini pasal didikan anak memang payah..setiap kanak2 tu kan berbeza2 character..jadi cara mengajar pun berlainan..sebab tu parenting ni meluas skop nya..

i prefer to share experience mendidik anak2 rather than menuding jari org ni buat tak betul, org tu buat tak betul..gitu la..sebab nanti benda tu akan berbalik kat kita plak..contoh kalau kita kutuk anak org tak betul, cacat..benda2 ni akan berbalik pada keluarga kita pulak..tu yang kena jaga2..kata2 tu serupa doa juga..

lepas tu, perkara dahulukan anak ni kan meow, macam automatik je..mungkin juga naluri keibuan kita tu kan..

macam contoh topic meow ni, sterika pakaian..ada ibu yang walaupun anak dah besar panjang masih iron baju anak..sebab kasih si ibu tu walaupun anak dah besar tapi masih juga dia nak buatkan utk anak..

nash biasa gak tengok mil gosokkan baju husband..kemas aje..rajin betul mak dia gosokkan baju..memang mak dia suka nak buatkan..ye la, terubat la rindu dia pada anak dia walaupun hanya iron baju si anak..haku dok terfikir, cam tu ke aku nanti bila dah tua..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara korang sterika pakaian..

Post by Sponsored content Today at 5:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum