Jangan lupa basuh tangannn

View previous topic View next topic Go down

Jangan lupa basuh tangannn

Post by meowlin on Wed Apr 09, 2008 12:10 pm

cerita ni gua dpt dari email yg member gua kasi..Rajin2 lah basuh tangan....

Pada minggu lepas, sewaktu bertugas di Ampang, seorang warga asing Islam keturunan Bangladesh telah datang ke klinik.


Pada awalnya, saya menyangka anaknya yang berumur 4 tahun itu mengalami demam kerana wajahnya yang sugul dan letih. Setelah berkenalan sebeberapa ringkas, bapanya telah memberitahu bahawa 2 hari lepas ketika anaknya membuang air besar, anaknya ada memberitahu terjumpa beberapa ekor "ular" di dalam najisnya.


Bagai tidak percaya, bapanya sendiri melihat, dan mendapati beratus-ratus ekor cacing kecil yang bergumpal, sebesar bola golf keluar dari punggung anaknya. Saya dengan rasa gerun (anda tak gerun ke tengok cacing kelua dari punggung manusia?) pun memeriksa... betul kata si ayah... ada 6 ekor cacing halus (? Pinworm : Enterobius Vermacularis) menggeliut di sekeliling lubang dubur.


Saya terus memakai sarung tangan, mengambil salotape dan melekatkannya di tempat cacing tersebut untuk mengalihkannya.... Apa pulak saya nak buat ngan cacing ni pagi-pagi buta ni (pukul 2 pagi)? Nak hantar kat lab... mana ada lab..
so saya pun buangnya ke dalam special bin... Saya cuba nak tunjuk kepada nurse saya... tapi mereka menolak dengan penuh "sopan"... hehehe... tak pernah-pernah sopan macam tu...

Kecacingan adalah perkara yang agak lumrah di kalangan kanak-kanak... terutama yang selalu keluar rumah tak pakai selipar, makan itu dan ini yang tidak dimasak atau separa masak, terutama di kawasan rumah yang kurang bersih atau seperti kawasan setinggan atau laman yang bertanah.

Cacing-cacing yang popular di Malaysia (tak payah AFUNDI lah.. :-

Cacing gelang (Ascaris Lumbricoides) - besar macam gelang... boleh masuk hati dan paru-paru..

Cacing kerawit (Necator Americanus) - ada gigi tajam tapi kita tak Nampak!... ia masuk melalui kaki.. kuat hisap darah

Cacing rambu atau cacing benang - selalu melekat di kawasan dubur, halus

Cacing pita - macam pita, pipih tapi panjang... susah nak dibunuh

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jangan lupa basuh tangannn

Post by PeAh on Fri Apr 11, 2008 12:21 am

affraid affraid silent silent .............yaksss!!!!..


PeAh
Moderator
Moderator

Posts : 246
Join date : 2008-02-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Jangan lupa basuh tangannn

Post by meowlin on Fri Apr 11, 2008 12:31 am

eeeee haku pun naik geli geleman peah oiiiiii affraid drunken

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jangan lupa basuh tangannn

Post by firdaruddin on Fri Apr 11, 2008 10:28 am

biasa la cacing tu....manusia kena macam cacing tak..kena deworm skali..ekekeke

firdaruddin
Moderator
Moderator

Posts : 151
Join date : 2008-03-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Jangan lupa basuh tangannn

Post by Sponsored content Today at 4:01 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum