Tips menguatkan Daya Ingatan &

View previous topic View next topic Go down

Tips menguatkan Daya Ingatan &

Post by meowlin on Wed Apr 09, 2008 1:59 am

Rasanya bolehla kita berkongsi tips seperti tajuk di atas kat sini..

Rahsia Menguatkan Daya Ingatan

Utk menguatkan daya ingatan, dgn rahmat & sayang Allah SWT, kita dikurniakan makanan yg baik & dpt menguatkan sistem saraf kita. Diantara jenis makanan yg boleh meningkatkan fungsi ingatan adalah:-

- Buah anggur hitam
- Madu lebah
- Halia
- Buah badam
- Susu
- Air zam zam
- Kismis
- Jus karot & madu
- Epal
- Kurma
- Ikan tuna
- Tempe
- Air soya


Itu hanyalah sebahagaian drpd makanan yg boleh meningkatkan daya ingatan manusia. Selain drpd itu, oksigen juga amat penting utk merangsangotak supaya sentiasa cergas & cerdas.

Satu teknik mengawal pernafasan yg amat baik diamalkan adalah dgn menarik nafas sebyk 7 kiraan, kemudian tahan nafas sebyk 14 kiraan. Ulang selalu terutama sewaktu keletihan.

Keterang-keterangan di atas hanyalah sebahagian kecil drpd cara-cara meningkatkan keupayaan ingatan/otak. Yg paling penting ialah ingat Allah SWT selalu. Daya ingatan akan bertambah kukuh sekiranya tidak sesaat pun kita lupa kpd-NYA. Amalan berpuasa sunat juga baik kerana puasa juga boleh menajamkan minda. Disamping itu latihkan diri berzikir seperti berikut:-

1) Ya Rahman (Maha Pemurah) 100x selepas solat fardhu.
2) Ya Hakim (Maha Bijaksana) 300x setiap hari.


Insyallah jika selalu mengamalkannya, daya ingatan semakan kukuh & mudah menerima ilmu & mengingatinya.

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips menguatkan Daya Ingatan &

Post by mama_anggun on Wed Apr 09, 2008 3:27 pm

Ade lg tips yg plg mudah nk amalkn kalu nk kuat igatan..

1) Jgn tinggal ibadah solat
2) Rajin mgaji al-Quran Very Happy

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: Tips menguatkan Daya Ingatan &

Post by mama_anggun on Wed Apr 09, 2008 3:33 pm

Kalu beli susu baby/bdak mbesar, cam amir ni..kt susu tu ade tulis kandungan DHA, lain2 omega3..

mcm meow tulis, adik-bradik ikan tuna, ikan tongkol, (org tganu panggil ikan haye) plg byk mgandungi DHA & omega3 ni..

tp plg byk omega3 dlm ikan kod..ikan ni pyh dpt kt iklim khatulistiwa..byk dpt kt lautan beriklim sejuk cam jepun ngan korea tuh..

kite kalu masak lauk singgang mmg suke guna ikan tongkol nih..suap amir mkn nasi ngan ikan ni die mmg suke mkn byk..bagus utk memori dia..

(alamak..topik makanan plak..cabuuuuuuuuuttttttt...!!! affraid )

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: Tips menguatkan Daya Ingatan &

Post by meowlin on Wed Apr 09, 2008 5:58 pm

hikhik betul tu mama.. kalau ada lagi tips2 mama & kekawan leh share kan.. tqvm..

haaahahahah mama dah terpesong tu.. mama cabuttt larat ke lam besor2 perut tu nak cabuttt mama.. Razz

psstt... lawo abatar... barumu... flower

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips menguatkan Daya Ingatan &

Post by mama_anggun on Thu Apr 10, 2008 12:27 pm

hehe..tq gaks.. flower (pun nk tgk lg gambo mu nan ayu itu dr angle yg blainan..)

yg sbenarnye cume cabut plug laptop jer..mesti ar larat..ihikihikihik..

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: Tips menguatkan Daya Ingatan &

Post by meowlin on Thu Apr 10, 2008 12:35 pm

tarakle ayunyaa mama oitt.. gambor leh menipu taw.. kena reflek kamera ke, flash ke.. elokle jadinyaa.. kita tak lawo pun..fotogenik jeh..

kita pakai desktop jer.. bebaru ni asbenku baru cdg nak ngoder lptop gak.. coz dpt diskaun.. tapi bila di pkkan biorle dulu.. Razz

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips menguatkan Daya Ingatan &

Post by Sponsored content Today at 3:59 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum