Jom share aneka tartles korang seme...

View previous topic View next topic Go down

Jom share aneka tartles korang seme...

Post by meowlin on Mon Feb 11, 2008 8:59 pm

galzz resepi tartles ni kucedok dari porum cari dot dot tu.. resepi dia ku cedok dari kak liza.. kulit tart ni ley wat pelbagai jenih tarts cam blueberry cheese tart atau fruit or egg tart..
setakat ari ni ku dah wat blueberry/rasberry cheese tart dan fruit tart..

resepi ni ku ubah sket.. ikut citarasa ku.. alhamdullillah menjadi..

Kulit Tart

500gm tepung gandum
1 1/2 cawan marjerin
1 sudu besar lemak sayur (criso)
2 sudu besar gula halus/kastor
1 biji telur
sedikit air dari peti ais

Cara-Cara

1. Gaulkan semua bahan kecuali telur saperti serbuk roti.

2. Masukkan telur dan gaul rata. masukkan sedikit air dari
peti ais uli sehingga menjadi doh..

3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat.

4. Lletakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil
(petty tin) yang sudah digriskan.

5. Cucukan dgn garfu..[hilangkan gelembung angin]

6. Bakar selama 10 minit pada suhu 180C.

7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat.

8. Bakar semula 5 minit.

9. Sejukkan dan hidangkan

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom share aneka tartles korang seme...

Post by meowlin on Mon Feb 11, 2008 9:06 pm

atas tu dah ada resepi kulit dia kan..

ni plak bahan2 utk wat blueberry cheese tart..

ini filling dia..

blueberry cheese tart




Bahan-Bahan
250 gm cream cheese

50gm butter
50gm gula halus
sedikit plain yougurt

blueberry/rasberry jam

Cara-Cara

Pukul semua bahan diatas, ketepikan..
masukkan sesudu blueberry atau apa2 jam atau ikut banyak mana korang suka ke dalam kulit tart yg telah dimasak (resepi kulit tart ada kat atas tu) kemudian masukkan pula
bahan cream yg dipukul tadi keatasnya.. kalu korang suka boleh juga diswirlkan/lorekkan jem kat atas cream tadi..

kemudian bakar semula 7-10 minit dlm suhu 180C.. cam haku oven kecik guna 150C aje..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom share aneka tartles korang seme...

Post by meowlin on Mon Feb 11, 2008 9:08 pm

ni untuk fruit tarts plak.. fruit tart tak payah dibakar semula.. cukup dimasukkan kastard dan disejukkan dalam peti ais..

fruit tarts..

Bahan-Bahan utk filling kastard

500ml susu segar

3 atau 4 sudu tepung kastard
gula dan garam secukup rasa.

buah2an hiasan seperti kiwi, grape, peach, stoberi
dan lain2 (make sure bukan buah jenis yg bila kita potong dia jadi lebam contoh cam epal tu) Laughing

Cara-Cara

Masukkan semua bahan2 kecuali buah2an hiasan kedalam periuk dan bila dah nampak nak likat cepat2 angkat. Jangan dimasak terlampau lama nanti jadi pudingle pulak..

Bila dah tutup api tu masukkan kedalam kulit tart yg telah dimasak seperti resepi kat atas tu.. dan hiaslah dengan belahan buah2an hiasan.. dan masukkan kedalam peti ais utk mendapatkan rasa yg syedap..
ulala..

Selamat mencuba...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom share aneka tartles korang seme...

Post by meowlin on Mon Feb 11, 2008 9:11 pm

inilaa hasil himpunan tartles ku..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom share aneka tartles korang seme...

Post by nashra on Fri Feb 15, 2008 10:15 pm

sedapnya...

nash tak reti buat tartles..

reti makan je...

mak nash pandai la buat..

dia nyer blueberry cheese tart sedap sungguh!

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom share aneka tartles korang seme...

Post by meowlin on Sat Feb 16, 2008 12:23 am

nash aku dedulu pun tak bapa pandai buat..pehtu belajar gak sebab asbenku suka sangat ngan blueberry cheese tart tu dan aku pun suka fruit tart jadi alhamdulillah dapat juga membuatnya..

cubala nash resepi kat atas tu..seme pun dicedok dari cari daa..tapi alhamdullilah menjadi..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom share aneka tartles korang seme...

Post by afizaz93 on Sun Feb 17, 2008 3:27 pm

Kak pun dulu biasa belajaq kat kursus MARA...tp x biasa buat pun...kekeke....nti le nak try cari respi & test buat dulu..kalau ok,nti leh share respi kat sini!!! Wink

afizaz93

Posts : 21
Join date : 2008-02-17
Location : jauh tp dekatttt...

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom share aneka tartles korang seme...

Post by meowlin on Sun Feb 17, 2008 3:49 pm

kak fiza laling.. jomla share yaa.. waaa kalu dah penah amik kursus tu kira expertlaaa... wah sonoknya.. yeyeyeye..dpt gak tok guru dlm bidang masakan nih... yahoooo

eh silap Alhamdullilah..syukur..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom share aneka tartles korang seme...

Post by meowlin on Sun Feb 17, 2008 4:32 pm

ni ada lagi resepi tart buah peach yg ku ambik dari myresepi.com

Bahan-bahan ( Anggaran dlm 40 biji saiz mini )



  • 250 gm butter, suhu bilik
  • 120 gm gula ising
  • 2 biji kuning telur
  • 440 gm tepung gandum, diayak dahulu
  • 1 tsp esen vanilla
  • Inti Kastad: 2 tbsp tepung gandum
  • 2 tbsp tepung kastard atau tepung jagung
  • 8 tbsp gula kastor
  • 2 cwn (500ml) susu segar
  • 2 biji telur
  • 2 tbsp (30 gm) mentega
  • Buah Utk Hiasan: Peach dalam tin, dihiris ikut suka (atau apa2 buah yg berkenan d hati, asalkan jgn buah derian sudah haa)


Cara-cara



  1. Adun semua bahan hingga menjadi doh. Gelek diatas papan pencanai setebal 5mm.

  2. Susun acuan tart diatas dulang pembakar. Ambil sedikit doh lalu tekapkan ke atas acuan, tekan sedikit untuk memasukkan doh tersebut di dalam bentuk acuan & trim dengan pisau di tepinya.
  3. Panaskan oven pada suhu 175C.
  4. Cucuk dengan garfu di tengah2 doh tersebut lalu bakar selama 20min atau sehingga kekuningan.

  5. Keluarkan dari oven & tunggu hingga sejuk sebelum menanggalkan pastri dari acuan.
  6. Cara Membuat Inti Kastad: Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil.
  7. Campurkan hanya 2 tbsp susu daripada 2 cwn susu tadi & kacau rata.
  8. Masukkan telur sebiji2 & aduk rata lagi.
  9. Lalu masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut.

  10. Kacau adunan ini di atas api yg kecil hingga agak kental. *Peringatan* : adunan ini mesti sentiasa dikacau supaya tidak berbentil2.
  11. Apabila sudah kental, alihkan dari api lalu masukkan mentega tadi & aduk lagi hingga sebati. Ketepikan seketika utk proses pengisian pada tart.

  12. Ambil sesudu kecil inti kastad & bubuh ke dalam mangkuk tat yg telah sejuk tadi. (boleh mengisi isian kastad ini ke dlm piping beg lalu picitkan satu-persatu pd mangkuk tat)

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom share aneka tartles korang seme...

Post by nashra on Tue Feb 19, 2008 12:27 am

meowlin wrote:nash aku dedulu pun tak bapa pandai buat..pehtu belajar gak sebab asbenku suka sangat ngan blueberry cheese tart tu dan aku pun suka fruit tart jadi alhamdulillah dapat juga membuatnya..

cubala nash resepi kat atas tu..seme pun dicedok dari cari daa..tapi alhamdullilah menjadi..

Insya-Allah..

memang nash simpan resipi ni nak mencuba..

thank you!

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom share aneka tartles korang seme...

Post by meowlin on Tue Feb 19, 2008 9:31 am

ok nash dear..kalu nash dah buat tu tempeklaa kat sini ye laling..sonok mesti meriah nanti.. Very Happy

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom share aneka tartles korang seme...

Post by meowlin on Sat Feb 23, 2008 1:15 am

Tart Telur

Bahan-bahan ( 30 keping )



  • PASTRY
  • 200g butter
  • 80g gula aising
  • 360g superfine flour
  • 1biji telur
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • FILLING :
  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • pewarna kuning


Cara-cara



  1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan tepung sampai jadi doh.
  4. Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
  5. Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
  6. Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
  7. Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom share aneka tartles korang seme...

Post by meowlin on Sat Feb 23, 2008 1:21 am

Tart coklat.


Bahan-bahan ( dalam 100 keping )



  • 250 gm (1 buku) butter
  • 1 cawan gula halus
  • 2 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Tepung gandum secukup adunan
  • 125gm cokolat masak
  • 25gm shortening
  • 25gm butter/margerin
  • 2 sudu makan susu segar


Cara-cara



  1. Pukul butter dan gula sehingga sebati
  2. Masukkan vanilla essence serta telur dan kacau hingga sebati

  3. Masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga ia menjadi doh (sehingga adunan tak lekat di mangkok)

  4. Canai adunan agak2 ketebalannya.

  5. Terap menggunakan cetak kuih tart.
  6. Bakar dengan gas mark 4 selama lebih kurang 20 minit atau hingga kekuningan.

  7. Sementara tart sejuk, masukkan semua bahan dalam mangkok.

  8. Masukkan ke dalam microwave selama 1 atau 2 mins.

  9. Keluarkan dari microwave dan kacau hingga sebati.
  10. Ambil sedikit cokolat yang telah cair dan letakkan ke atas tart yang telah sejuk.

  11. Boleh dihiaskan dengan manik jika suka.

  12. acuan ni ada 2 pattern bergigi atas bawah so boleh pilih nak guna yang mana...

  13. Ni ler rupa acuan tartnya... skyblue Wink

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom share aneka tartles korang seme...

Post by Sponsored content Today at 11:07 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum