cakes around da world....

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

cakes around da world....

Post by meowlin on Mon Feb 11, 2008 8:53 pm

Kita nak kongsi resepi yg SIL kita kasi dan buat pes tem.. Alhamdullillah menjadi..
gebu sungguh.. kalu sudi cubalah ya..

Hazelnut butter cake


untuk jiran sebelah..

Bahan-Bahan
250 gm butter
220 gm gula kastor
220 gm tepung gandum (SIL guna tepung superfine so dia tak guna baking/bikarbonatsoda)
5 biji telur
1 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil bikarbonat soda
Kacang hazelnut (serbuk)
4 sudu besar air suam
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar ovellete

Bahan-Bahan Toping
1/2 buku Philidelphia cheese
sedikit butter dan gula aising (bergantung tahap kemanisan yg anda suka)
5 sudu kecil lemon juice

Cara-Cara Membuatnya.
1) Pukul butter dan gula kastor hingga kembang.

2) Masukkan telur satu persatu, 4 biji dahulu.

3) Telur yg kelima dicampurkan dengan 4 sudu besar air suam, 2 sudu susu pekat manis dan 1 sudu besar ovellete kemudian dimasukkan kedalam adunan tadi. Kacau sebati.

4) Akhir sekali masukkan tepung dan kaup dengan spatula plastik dan kemudian masukkan kacang hazelnut kisar.

5) Masukkan kedalam loyang yg telah dialas sapu butter/minyak dan dialas kertas minyak dibawahnya.

6) Bakar didalam oven yg telah dipanaskan 180C. (Macam oven kita kecik jadi kita guna suhu 150C dan bila nampak bahagian atas tu dah agak perang kecikkan lagi suhu dan bakar sehingga masak.. Macam kita masak agak2 dalam 1 jam lebih gak..

7) Bila kek dah masak, sejukkan dan kemudian bolehla dihiaskan dengan toping

SELAMAT MENCUBA bounce

Jom kekawan tempeklaa resepi kek memasing eh...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Moist chocolate cake..

Post by meowlin on Mon Feb 11, 2008 8:57 pm

resepi ni ku cedok dari cari..resepi asal si bebop.. memang sedappp sangat...
ni baru lepas kuar oven.. lom dimekapkan..


dah mekap lawo2..



Bahan-Bahan
1 ketul butter
2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum - campur & gaul sekali
1 sudu kecil baking powder - "
1/2 sudu kecil soda bikarbonat - "
6 biji telur
esen vanila.

1/2 cawan gula pasir - masak atas api kecil dan
1 cawan koko - kacau sampai gula
1 cawan air - hancur


Cara-Cara

1) Pukul butter & gula hingga kembang.

2) Masukkan telur dan esen vanila dan dikacau hingga sebati

3) Masukkan bahan kering berselang seli dengan bahan koko
yang dimasak tadi. Selang seli sampai habis.

4) Sapu loyang dengan butter dan lapik kertas minyak

5) Tuang adunan dan bakar selama 1 jam

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Tue Feb 12, 2008 10:10 am

malam tadi adik pompan bongsuku ckp nak datang rumah.. aku wat le moist chocolate
cake resepi si bebop tu.. wat separuh sukatan.. cuma deco tak lawo2laa..
last2 dak tu tak datang.. ari ni ku wat bekalan kat asbenku pegi opis dia daa..
ni kek yg dah kena hiris..tak sempat nak snap yg sebutir.. tak sabor2

nah amik sepotong..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by dee_dee on Tue Feb 12, 2008 4:34 pm

sedap nye kek dah lama tak baut aduh meleleh

dee_dee
Moderator
Moderator

Posts : 63
Join date : 2008-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by medangtamang on Tue Feb 12, 2008 4:43 pm

Arrghh!! naper??? naper ni sumer berlaku ke atas diri ku?? Shocked

_________________
Be My ValenTine?

medangtamang
Moderator
Moderator

Posts : 188
Join date : 2008-02-11
Location : Ada laaa...

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Tue Feb 12, 2008 11:23 pm

dee_dee wrote:sedap nye kek dah lama tak baut aduh meleleh

maceh dee dear.. ekekekek.. weh dee jomle share ur cakes recipe nyer collection.. bounce

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Tue Feb 12, 2008 11:25 pm

medangtamang wrote:Arrghh!! naper??? naper ni sumer berlaku ke atas diri ku?? Shocked

haaaa apa2 kenapa ngan ko medang weh... ko sawan ke.. Razz

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Wed Feb 13, 2008 12:11 am

Kek pisang bercoklat
sumber dan gambar myresepi.com


Bahan-bahan ( saiz loyang 9" x 9" )
250gm mentega/marjerin
3/4 cawan gula caster
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur gred A
1 cawan pisang yg dilecek
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga
dicincang

Cara-cara

1) Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.

2)Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.

3)Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.

4)Pukul telur dengan kelajuan tinggi hingga betul2 kembang dan masukkan 2 sudu makan tepung kedalamnya supaya adunan telur tidak turun. Pukul lagi sehingga sebati.

5)Pukul mentega dan gula dalam bekas berasingan hingga kembang(putih) dan masukkan pisang dan esen vanila kedalamnya. Pukul lagi hingga adunan menjadi sebati.

6)Masukkan telur kedalam adunan mentega. Pukul hingga sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dengan kaedah kaup balik. Jgn gaul terlalu lama.

7)Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.

8)Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.

9)Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup

Selamat mencuba..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Wed Feb 13, 2008 12:17 am

Kek pandan marble
sumber dan gambar.. myresepi.com

Bahan-bahan ( 1 loyang ukuran 20cm )

4biji telur
1sdt serbuk coklat,ayak.
100gr gula pasir
1sdt ovallate
25ml santan pekat,saya guna santan kara dalam kotak
1sdt perisa pandan
50gr minyak masak
100gr tepung gandum }ayak
1/2sdt sebuk penaik }bersama
beberapa titik pewarna hijau

Cara-cara

1)Pukul telur,gula pasir,&ovallate hingga kembang.

2)Masukkan ayakan tepung gandum & serbuk penaik.Kacau rata.

3)Masukkan minyak masak,kacau ra ta.

4)Masukkan santan & perisa pandan, Kacau rata.

5)Ambil 2 senduk adunan & beri serbuk coklat.Kacau rata.

6)Masukkan beberapa titik pewarna hijau pada adunan yg selebihnya. Kacau rata.

7)Masukkan adunan hijau ke dalam loyang yg dah digris.Masukkan adu nan coklat,marblekan.

8)Bakar pada suhu 180c atau bergantung pada kepanasan oven masing -masing selama 30 minit.

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Wed Feb 13, 2008 12:21 am

Kek aroma oren


Bahan-bahan ( 1 loyang )
125 gm mentega
2oo gm gula halus
3 biji telur
185 gm tepung berserbuk penaik
1 cawan yogurt
parutan kulit oren ( dr 1 biji oren )

Cara-cara

1)Putar gula,mentega dan kulit oren hingga kembang.

2)Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi hingga sebati.

3)Masukkan tepung berselang seli dengan yogurt.Gaul hingga sebati.

4)Bakar pada suhu 160 c selama 35 -40 minit atau hingga masak.

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by nashra on Fri Feb 15, 2008 10:16 pm

sedapnya lahai....

bila la nak rajin cam meowlin ni...

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

cupcakes

Post by ati1402 on Fri Feb 15, 2008 11:47 pm

ati palinggggg ske cupcakes!!
ada sape2 ley share recipe plg senang nk wat cuppies tak..plisss I love you

ati1402
Moderator
Moderator

Posts : 29
Join date : 2008-02-10

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Sat Feb 16, 2008 12:16 am

nash biasa aje. tak adale rajin sangat..dedulu alergik telur.. pehtu bila dah leh makan sket2 ni.. haa ko terlebih rajin..ekekekekek..pehtu mulale melopong.. makan berdua aje.. kasi2lah kat omak.. kat PIL dan jiran2 mana yg ada.. kan beh kalu ko jadi jiran..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Sat Feb 16, 2008 12:17 am

ati ayang...
haa nanti2 yaa ku cari resepi cupcakes.. kira2 muffinla kan..
ada nanti ku tempek .. insyaallah..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by ati1402 on Sat Feb 16, 2008 12:23 am

cuppies rasenyer lg kecik dr muffin dan nk buatnye lebih senang dr muffin..kalo buleh nk yg masak pakai kukus tu..lbih moist and lembut kann Smile

ati1402
Moderator
Moderator

Posts : 29
Join date : 2008-02-10

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Sat Feb 16, 2008 12:26 am

ati.. oo nanti2 kalu ada ku cari ye laling..
hmm suka juga yg kukus.. tapi dia a bit cam sponge kan..
selalunya cayang.. kalu bakar lagi moist bergantung jugalaa..
tengok measurement samada cake tu guna minyak atau butter gitu..
itu pendapat mak aje.. ekekekkeke...

mebi ati rasa yg kukus tu lagi sodap kan.. yalah lain org lain rasanya tak gitu.. nyamnyam

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by ati1402 on Sat Feb 16, 2008 12:53 am

kebykannya org bakar le lam oven.dh memandangkan ati xde oven (yela umah bujang yo) tu yg pakai kukus.

salu kukus kuih pau segera tu..hehe sedaaaappp!!

cupcakes ni lebey kering sket laa dr muffin.
sedaaap!huhu deceorations pun cantik2..ley be creative nk deco topping die tu..hee!

ati1402
Moderator
Moderator

Posts : 29
Join date : 2008-02-10

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Sat Feb 16, 2008 1:04 am

sebut pasai kukus ni.. rumah aku tarak pengukusan.. kalu nak kukus kenala penjam ngan omak daa.. dedulu penjam nak wat kek gula hangus..

haa penah tengok cupcakes kak alin raaz dulu.. amboiii aku pun tak reti nak deco gitu..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Sat Feb 16, 2008 9:59 pm

KEK GULA HANGUS. (respi di ambil dari blog yatie.. ingat nanti2 nak cuba juga nih)


Cara membuatnya:

1 cwn gula dihanguskan. Setelah gula hangus, masukkan 1 cwn air panas. Kena masuk perlahan2 pasal dia akanmembuih. Masukkan juga 2 sudu besar marjerin/butter. Masak sehingga butter cair & sejukkan seketika.

4 biji telur dibancuh sehingga kembang & campurkan 1 cwn susu pekat & sebatikan. Masukkan 1 cwn tepung + 2 sudu kecil soda bikarbonat & digaul rata. Dimasukkan dlm bekas + campurkan dgn bancuhan gula hangus tadi.

Dibiarkan selama 3/4 jam utk sarangnya menjadi. Selepas 3/4 jam barule dibakar 180C selama 1 jam. kalu direndam kurang dr 3 jam, sarangnya kurang le menjadi.

Selamat Mencuba!

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by afizaz93 on Sun Feb 17, 2008 3:10 pm

Ini dia kek coklat kukus yg kak dh try wat 2kali baru...coz respi br jumpakkk!!! mmg sedappp & menjadikk...

Resepi KEK COKLAT KUKUS zaima.. yang pasti IANYA MENJADI dan SUNGGUH SEDAP...

Bahan2:

1 cawan coklat serbuk
1 cawan gula halus
1 cawan susu cair
1 cawan minyak (nak ganti butter boleh gak... lagi sedap)
1/2 cawan susu pekat
1 1/4 cawan tepung }
1 s/k soda bikarbonat } ayak 2 kali
1 s/k baking powder }
3 biji telur

Cara2:

- panaskan pengukus.

- serbuk coklat + gula + susu cair + minyak/butter + susu pekat = masuk dalam periuk --> masak guna api yang kecil. Bila dah cair (sebati), tutup api.

- pukul telur hingga kembang --> masukkan dalam bancuhan coklat yang dah dicairkan. Kacau sebati.

- tepung + soda + baking powder yang dah diayak tadi dimasukkan sikit demi sikit dalam adunan coklat. Kacau rata.

- Agak2 semua bahan dah OK, masukkan dalam loyang (jangan sampai penuh) then kukus selama kiran 1 - 1 1/2 jam. Dah masak, ketepikan biar sejuk.


Bahan2 untuk Topping:

250 gm coklat masakan (potong kecil)
130 ml whipping cream } masak cara double boiler
sedikit gula halus


kek siap dipek utk bawa ke asrama anak.....hehhe...(itu pek..recycle punya!!! Laughing )

afizaz93

Posts : 21
Join date : 2008-02-17
Location : jauh tp dekatttt...

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Sun Feb 17, 2008 3:51 pm

wah wah wah kak fiza... rasanya nama zaima pun penah kudengar.. dia ni mesti pakar cam kak fiza gak kan..

haaa kalu momod ati taw ni mesti dia suka..sebab dia penah tanya nak resepi cupcake yg dikukus ni.. boleh aje kan.. wah maceh kak fiza... bounce

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by afizaz93 on Sun Feb 17, 2008 4:04 pm

meowlin wrote:wah wah wah kak fiza... rasanya nama zaima pun penah kudengar.. dia ni mesti pakar cam kak fiza gak kan..

haaa kalu momod ati taw ni mesti dia suka..sebab dia penah tanya nak resepi cupcake yg dikukus ni.. boleh aje kan.. wah maceh kak fiza... bounce

cama2 meow....sekejap je nak buat kek tu..tapiiii yg lama tu... menunggu kek nak masak!! selamat mencuba... Laughing

afizaz93

Posts : 21
Join date : 2008-02-17
Location : jauh tp dekatttt...

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Sun Feb 17, 2008 4:11 pm

Insyaallah kak fiza.. thanks kerana sudi berkunjung dan sama2 share resepi kerjatangan kak fiza... jocolor

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by afizaz93 on Sun Feb 17, 2008 4:24 pm

meowlin wrote:Insyaallah kak fiza.. thanks kerana sudi berkunjung dan sama2 share resepi kerjatangan kak fiza... jocolor

Embarassed Embarassed baru belajaq je meow,ikut mood & masa......& skrg kak dok try2 belajaq wat roti lak...nti bukak le topik roti plak!! Razz

afizaz93

Posts : 21
Join date : 2008-02-17
Location : jauh tp dekatttt...

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by meowlin on Sun Feb 17, 2008 4:27 pm

ok kak fiza.. nanti kak fiza leh bebila masa pun nak bukak rumah baru.. nak bukak rumah segala roti ke.. rumah segala pasta ke .. dipersilakan sayang.. sangat2 kami nantikan... yahooooo bounce

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: cakes around da world....

Post by Sponsored content Today at 5:32 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum