Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

View previous topic View next topic Go down

Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by fiezaslb on Sat Apr 05, 2008 12:12 pm

Thanks to meowlin for the invitation... Congrats to admin and moderators for this website launching also...

Well, just an open discussion about the current phenomenon in music industries..

ckp melayu pulak and test the emoticons...

nak tanya sikit, berbaloi ke bayar artis popular 50k utk setengah jam session for a private party/dinner/show/ whatsoever; and then jadikan dorg jutawan segera; then dorg guna duet tu buat sesuka hati dorg sampai lupa diri; then kita tiba2 sedar yg artis pujaan tu xdeserve any penny pun from us.. sampaikan ade yg menyumpah seranah bila tau polan bin polan ni teruk, hipokrit, penipu, poyo, berlagak, buat video bogel, etc sedangkan semua tu actually dtg dari peminat2 yg melaburkan duet utk dorg. kalau dulu penyanyi berusaha gigih tingkatkan mutu kerja dan jual bakat mereka tp sekarang dah ade system undi sampai kan fanatics berabes duet simpanan nak vote artis pujaan.. so where the money goes? pegi dekat kompeni yg menguruskan artis and artis tu sendiri kan? so what they do ngan duet tu? joli la..ape lg kan.

so, moral is.. when dorg dah xsedar diri dengan duet yg berjuta2 tu, itu yang buat dorg bongkak...and x respect dah ape2 yg peminat xsuka (well, ade sesetengah masih hormatkan peminat). take one clear example la kan..cam mawi; bergunung2 peminat kutuk pon dia xdengar and xhormat padahal dia lupa yg mengutuk tu la yg melabur duet beribu2 untuk pastikan kejayaan dia dlm industri. and kita pulak (maybe not me sbb i didn't give him any cent, never buy his album, never pay for his show, etc) meraung2 sedih bila dia xdengar pendapat kita. berbaloi ke? so the point is; if we could address this to all fans out there that they're being cheated by the people in this nasty industries, it'll be good. at least kita push komposer2/ penerbit2 drama berkarya and give the best quality bukannya buat album/muvi/drama tangkap muat semata2 nak jual bila nama artis tgh kemuncak. in other way, we can help this industry and no longer listen to music from other countries...

we need entertainment and have to pay for that, but it's ridiculous to pay 5k for a dinner table consist of 10 seats, just to listen to this "star" singing 5 songs sedangkan kdg2 suara out sbb byk sgt show before that. They get 50k in 1 hr, few times a day...just calculate how much they get in a month. sbb tu xpelik nape ade stgh2 mak bapak bila anak melalak dan xsumbang ckit, mulalah suh masuk pertandingan nyanyian. xpandai belajar pun xpe asal jd artist duet masuk. so think about if the scenario continues, berapa percent cerdik pandai dlm country yg nak bangunkan negara in 20 yrs?? skrg pon bole lihat ade stgh2 artis dapat masuk U pun xnak sbb tau susah dpt kje. well, kje xsusah nak dpt kalo kita graduate with quality.. hmmm, just sumthing to ponder. i dont think we should be an extremist or fanatic to all the artistes, just watch them in tv and buy their albums when we think it's good, not because of their names.. i dont know what else to say, quite frustrating to see someone like mawi yg left everything behind him just because he has sumthing better now. so sad.

And it's not only him.. fasha, erra... semua tu penipu yg menipu kita dgn bakat dorg, minta belas kasihan dgn cite2 peribadi; supaya kita melaburkan duet kita utk kekayaan dorg..

fiezaslb

Posts : 6
Join date : 2008-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by mama_anggun on Sat Apr 05, 2008 1:32 pm

alamak fieza..nape nmpk cam hangin jerk? ni mesti psl secretaries week kn?

ape yg fieza ckp tu ade betulnye..tp ade gak yg kite sdiri x pasti betulnye..

senario bebudak mlayu kite yg plg sedih skali..sumer berebut2 nk jd penyanyi..sdgkn anak cina & india berebut nk further study kt kolej/u yg tbaik..

ramai golongan prof skg da tgolong oleh cina & india..pcayala, x lm lg ekonomi kt msia ni dmonopoli oleh cina & india..

mlayu plak msh mkn gaji dgn dorg..kalu mlayu wat bisnes pun bgantung pd supplier yg tdiri drp dorg gak.. Crying or Very sad

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by meowlin on Sat Apr 05, 2008 5:30 pm

tq fie.. huhu berapi2 fie.. bagi hakula memang tak berbaloi.. dah sah2 derang tu memang dah byk duit.. yg pompan tu biasala.. walaupun tak seme.. tapi kalau setakat industri kita ni yg tak seberapa mana derang dah leh beli BMW dan keter mewah yg lain..(pk laa sendiri jalan yg derang cari ye tak)..

fie ni jadi seketari gak kew.. agak2 selalu tengok persembahan artis2 kita kan... tapi bila dah half an hour pun dah 50 hengget rasanya cekik darah laa.. sib baik haku dari dulu tak suka si mawi sawi tu..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by skymania on Sun Apr 06, 2008 5:24 am

huh!!!! bg aku tak berbaloi langsung...
ntah ape2 je.. demand nak mampos...
maklum la tgh laku...

skymania

Posts : 32
Join date : 2008-04-05
Location : ade la...

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by fiezaslb on Sun Apr 06, 2008 2:23 pm

i'm not secreatry or event manager or whatsoever.. i have nothing to do with this industry, tp aku selalu follow and ikut perkembangan industry ni.. hehe, bole kata aku ni kaki gossip jugak la kan..
secretary week tu satu hal, skrg dah jd trend hotel2 anjur private show ngn artis during secretary week ni.. satu table plk dlm 3500, so satu kepala dah 350. cuba try bagi free tiket pegi melancong ke ape, bole la tolong industri pelancongan sekali kan.. hehehe.. tp point nye aku nyampah ngn artis bila dah kaya lupa diri ni.. ade ke kita dgr artis kat mesia ni mcm angelina jolie?? dermakan duet dia untuk negara miskin?? ade dgr siti derma sana sini tp artis2 lain mcm ning, mawi sume tuh....ade ke ek? sbnrnya emo mawi putus ngn ina and nak kawin ikin ni kot... ahahaha.

fiezaslb

Posts : 6
Join date : 2008-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by meowlin on Sun Apr 06, 2008 2:53 pm

bestlaa si fie ni.. banyak tau selok belok pasal hal artis ni.. haku kalu ikut2kan suka baca aje dan kalu haku nak citer pun aku citer lak ngan asben aku.. ehehe..

aku rasa dah lama lagi lagi zaman kejatuhan dialaa... paling aku sedey bila dapat taw si ina tu beli keter hanya semata2 utk tolong ngantor bakal mak mentua tak jadi tu ke hospital.. kehulur kehilir.. tolong org tua tu.. sian sungguh.. Ina bukanle materialistik coz dia taw dari mana asal mawi tu, macam2 hadiah dia kasi kat mawi.. sampai masa nak ke konsert mawi masa AF pun kena halang masuk, padahal dialaa yg banyak bersusah payah disebalik kejayaan mawi..

Paling sedey bila family mawi termasuk mawi dan ikin idup2 tipu kita seme.. konon2 si ikin tak dtg pun masa pengebumian arwah pak atan(ayah mawi tu) masa tu mawi & ina still tunang.. dan kakak mawi lak ckp dia kenal si ikin masa majlis pengebumian arwah juga.. hai pelik2 apa maw jadi.. nampak sangat si mawi tu curang securangnya ngan ina.. Nauzubillah..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by mama_anggun on Sun Apr 06, 2008 6:21 pm

nk lg best kn meow, dlu ade gosip kata yg wat mawi putus ngan ina tu dalangnye ialah freddie fernandez..

yela, logik ke ina nk call mawi pun x dpt2..hfon mawi pihak pgurusn maestro yg pgang..sape punye keje tuh?

pastu kata ina ni thegeh2 kn mawi..asyik carik mawi jer..mestila carik, tunang dier kn..

tp tu citer lama..family mawi pun cam da lupe daratan skali..stakat ina pun da x pndang dah..maklum, anak da glamer & kaya raya..

ikin ni plak dlu penah couple ngan kerabat raja Johor..katanye pisau cukur gak minah ni..tp wallahualam..kite x nk tuduh lar..psl kite pun x kenal sgt ngan minah ni..takut dosa kering..

kite x minat mawi pun dr dulu..tp anak buah kite kenal ngan mawi ni..slalu wat show sama2..anak buah kite ni skg couple dgn si saiful (klon mawi) tu..

igt tk ade mamat yg ujibakat AF lps cam mawi tu? mlm td AF pun ade kuar VT ttg rambut nadia tu..

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by meowlin on Sun Apr 06, 2008 9:31 pm

hmm ada gak penah dengar.. tapi memang kesian nasib si ina.. teruk kena kutuk dek fans mawi kan.. macam2 ckp si ina gila glamer.. gila duit mawi.. wehh plzzz...

betul tu mama.. dah nama pun tunang.. bakal bini tak kan tak leh cari bakal laki.. hehh haku pun kalu masa tunang dulu tak dengor sora sehari pun dah naik angau.. ni plak si ina tak 3 4 bulan si mawi tu tak kontek dia kan.. siannnyaa..

apa2pun syukurlaa.. si ina dah temui kebahagian ngan asben dia walau tak sekaya mawi.. tapi ilmu agama juga yg ina pentingkan..syukurlaa.. tak lama nak timang baby cam mama anggun juga kan..

tulaa pasal mama.. pasal si ikin tu macam2 org citer kan.. kalu gossip tu bersepah.. tapi betui ckp mama takut kita ngata banyak2 ni kang dosa kering aje yg dpt.. tak pasal2 abih pahala kita dpt kat depa.. tapi itule.. kita ni naik geram bila melibatkan kaum hawa kita kena tindas.. uwaaa..

hehehe.. oo rasanya ada yg klon mawi tu.. jangan mare ye.. tak sukalaa tengok dia.. tak ada pun sangat gaya mawi.. tongue .. tapi itulaa.. kita tengok luaran.. mana tau dia baik sebaik2nya.. harap jangan jadi cam mawi udah.. eee nauzubillah..

tak perasan plak pasal rambut yg nadia tu.. ramai sangat.. mana satu tak pasanlaa...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by fiezaslb on Mon Apr 07, 2008 10:04 am

mak pun nangis baca buku ina.... heheh

tp rasenye yg fanatik mawi ni geng2 pertengahan umur 30-50 kan?? yg ala-ala mak org gitu..

benci betul bila jd jutawan lupa daratan mcm ni Mad

fiezaslb

Posts : 6
Join date : 2008-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by meowlin on Mon Apr 07, 2008 5:08 pm

alamaakk fie ada juga yg budak2 sekolah taw.. derang pun ramai suka kat mawi tuh.. pelik.. hmm tapi nanti dah taw yg sebenor padan laa.. sib baik haku tak pengabihkan duitku utk vote dia...

selalunya org yg cepat lupa daratan ni.. lambat ngan cepat aje.. we juz wait n see..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by ceqtom on Mon Apr 07, 2008 6:51 pm

sebenarnya kita sendiri pun patut dipersalahkan..
Cth.. Org Melayu ni suka sgt membazir duit utk artis yg dia suka..
SMS la, beli paper byk2 utk undi la tu blm + membeli hadiah..
X ke itu pembaziran..
Stesen2 tv plk sibuk mencari bakat2 baru.. Siapa yg dtg anak MELAYU.. Cuba la buat realiti tv utk mencari anak2 MELAYU yg mahir dlm bidang EKONOMI plk..
AKADEMI ALQURAN itu sesuatu yg bagus tp IKLAN utk akademi x sehebat AF atau GANGSTAR..
Jd kita semua ni kena menasihati org yg dekat ngan kita ttg KEBURUKANnya AF atau apa sekali pun..
Skrg dlm AF nenek pun ada mgkn thn dpn anak dia atau cucu dia plk..Asalnya dr sapa yg DEWASA..

Psl mawi.. x blh slhkan sesiapa sbb kita semua yg pi AFUNDI dia dulu..Skrg kita semua yg mengumpat dia..

Ceqtom bkn la peminat seni tanahair ni.. Lg2 bdk2 BINTANG REALITI skrg, namun ceqtom sentiasa mengharap setiap dr mereka akan ada yg blh menaikkan nama negara.. Kita berdoa aje la agar semua menjd MANUSIA YG MASIH MENGINGATI " DIMANA BUMI DIPIJAK DISITU LANGIT DIJUNJUNG"

ceqtom
Moderator
Moderator

Posts : 160
Join date : 2008-04-06
Age : 41
Location : Tgk le kat mana dan......

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by ceqtom on Mon Apr 07, 2008 6:53 pm

meowlin wrote:alamaakk fie ada juga yg budak2 sekolah taw.. derang pun ramai suka kat mawi tuh.. pelik.. hmm tapi nanti dah taw yg sebenor padan laa.. sib baik haku tak pengabihkan duitku utk vote dia...

selalunya org yg cepat lupa daratan ni.. lambat ngan cepat aje.. we juz wait n see..
ceqtom kesian ngan org2 DEWASA yg sgp berhabis duit utk MAWI..
Apa la yg dia org dpt ye Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

ceqtom
Moderator
Moderator

Posts : 160
Join date : 2008-04-06
Age : 41
Location : Tgk le kat mana dan......

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by mama_anggun on Mon Apr 07, 2008 7:47 pm

meow, aritu kite g arena of stars tgk ABP dgn si epul klon mawi tu ler.. dia tumpang keta kitorg..

yg kite nk citer ni ialah psl sorg mkcik nih..igt tk ader sorg mkcik yg pminat fanatik mawi tu? ala..kalu tgk astro mawi@mauritius tu dia pun ader..penah kuar kt tv9 rancangan keluarga@9 topik nye psl peminat fanatik..

ms tu kitorg da nk balik, tunggu si epul ni la borak2 ngan mkcik tuh..lamer giler..dgn epul ni pun bole dia sembang lamer gak..asal samer cam mawi jer..

mkcik ni mmg ar byk abih duit smata2 myokong kjaya mawi..x phm la dorg nih.. confused

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by ceqtom on Tue Apr 08, 2008 2:15 pm

Ni la dikatakan PEMINAT FANATIK yg sggp berhabis duit..
Apa la salahnya kalau MAKCIK ni bagi duit yg dia laburkan utk MAWI tu labur plk kat rmh2 ANAK YATIM.. Kan lebih AFDAL..
X pun pi buat UMRAH tiap2 thn.. lagi BERBALOI

ceqtom
Moderator
Moderator

Posts : 160
Join date : 2008-04-06
Age : 41
Location : Tgk le kat mana dan......

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by meowlin on Tue Apr 08, 2008 5:19 pm

mama
laa gitu ke mama? sampai gitu sekali ek.. isk2.. hmm apalaa salahnya duit tu dikumpulkan wat kebajikan kaa... kumpul nak pi mekah ka.. hai kekadang rasa pelik laa kat depa ni seme sanggup tul pengabih duit muit semata2 pasal artis jaa..

ceqtom..
haku setuju sesangat apa ko ckp tu.. duit yg didermakan tu bukan hilang pun kan.. malahan akan digandakan lagi kalu kita ikhlas.. dapat jugalaa kumpul pahala wat tampung dosa2..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by firdaruddin on Tue Apr 08, 2008 7:43 pm

saper la agaknyer artis tu ek?

firdaruddin
Moderator
Moderator

Posts : 151
Join date : 2008-03-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by meowlin on Wed Apr 09, 2008 12:54 am

fir..
ramai artis kita yg sebegitu.. ramai sampai tak leh dibilang ngan jari.. eehehe.. rabbit

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by mama_anggun on Wed Apr 09, 2008 5:17 pm

tang duit tuh satu hal lah..yg kite x bkenan tuh sikap gedik mkcik tuh yg mcm ayam berak kapur..

tkinja2 bile jumpe mawi ngan epul..leh bygkn tk kalu anak dara tkinja2 camane? cume 'cute' sikit jer drp mkcik yg umur da stgh abad nih..

jg la sket air muke anak2 kok ye pun..

tah2 blkg dia, si mawi tu gelak tbahak2 mmikirkn kebodohan mkcik yg gile sapot dier..xde pekdah lgsung..

lol!

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by meowlin on Wed Apr 09, 2008 6:27 pm

isk2.. minta2le bila haku jadi tua bangka nanti tak tergedik2 lagu tu no.. tatuttttttttt

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by nashra on Wed Apr 09, 2008 10:39 pm

alahai..

cakap pasal artis kita nak menderma..ala2 macam artis hollywood tu?

kalau artis kita ikut cara celebrity hollywood tak merasa la diaorg pakai kereta mewah, designer label goods and all the luxury stuff..berapa sen sangat pendapatan artis kat malaysia ni kalau nak dibandingkan dgn artis hollywood..

macam local artis yang betul2 kaya diaorg ni lebih banyak spend utk diri sendiri, kalau nak menderma pun dlm negara aje sebab cost tak mahal..hehehe..tu pun kekadang kecoh keluar tv bagai..kadang2 reporter yang over exposed diaorg ni..

cakap pasal show sampai 50k, i masa in 2002 dulu my aunty pernah suggest ambik ct menyanyi utk my wedding..unfortunately, cost dlm 45k setengah jam ok! ye la, masa tu ct tengah naik, tapi i tak rasa la perlu tekan macam gitu sekali (although some people said management artis tu kekadang banyak cekadak), bukan kita nak persembahan ala konsert bagai...macam2 hal..

but i rasa tak semua artis cam gitu, there are some of them out there yang betul2 minat nak menyanyi nak tak demand about payment, reasonable gitu..cumanya mereka ni tak famous macam ct, mawi..

and then local artists scenario, bila makin tua makin dilupakan, yang muda2 baru nak naik (bakat macam hampeh) dijulang2...berbeza dgn negara luar yang artists bila makin tua makin berharga gitu..nak kata negara luar tak anjurkan reality show ni berlambak but lain lah konsep mereka dgn local artists kita ni..

pasal mawi jadi bf ikin tu, i have no comment..bagi i kalau dah ketentuan Tuhan itu jodoh mereka ada sebab musababnya..gosip liar kata ikin tu perempuan tak baik dan sebagainya i takat baca aje la..nak percaya tu tak la (although sapa2 yang kawan dgn tmj ni ada 'reputation') tapi i leave it to a side..

bukan sebab i minat mawi (satu album atau show dia pun i tak pernah beli/pergi) tapi kita semua pun sedia maklum dunia artis ni cemana kan..? i tengok diaorg ni pun like puppets je la, entertaining me di kala bosan, and FOC of course...hehehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by ceqtom on Thu Apr 10, 2008 11:03 am

Mokcik yg byk duit je PEKENAN kat MAWI ni.. What a Face

ceqtom
Moderator
Moderator

Posts : 160
Join date : 2008-04-06
Age : 41
Location : Tgk le kat mana dan......

View user profile

Back to top Go down

Re: Berbaloi ke bayar RM50k for 30mins show?

Post by Sponsored content Today at 11:07 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum