Masalah.... masalah....

View previous topic View next topic Go down

Masalah.... masalah....

Post by medangtamang on Wed Apr 02, 2008 10:42 am

Aduuhsss... medang tak tau laa nk cakap cmner... nk cakap salah... tak cakap pun salah... aduuuss...

isteri medang ni... medang pun tak tau laa nk cakap... medang harap sgt... dia dapat jd isteri yg baik pada medang n keluarga medang...

medang bersyukur dapat kawin ngan isteri medang ni... walaupun kriterianya tak menepati ISO 9001 medang... tp medang tetap terima dia... dengan hati yg ikhlas... kerana medang percaya dia dapat membahagiakan medang...

masa memula kawin... mmg nampak dia rajin laa jugak... dia tolong jaga papa medang... sediakan makan minum... kira OK laa...

tp sejak dah keje ni... dah mula nampak serba kurang... dia ada citer yg chief cashier dia ni... dok sibuk2 tny dia stay ngan sapa... then konon nk racun laa supaya ikot cm derang - tak jd menantu yg baik... pastu ada siap provoke lg cakap keluarga medang ni bermasalah... pastu dok sibuk tanya medang ni betul ke engineer... kalu engineer naper isteri medang keje... pastu medang ni selalu jer ada kat jusco tu... then kalu engineer... takkan pakai kancil... kalu setakat kancil... bebudak jusco pun bole beli... perggghh! tak menyirap lak biler medang dgr tu sumer... - tu la salah satu sebab medang tukar keta avanza tu...

then isteri medang ni medang pun tak paham... dah cakap kat dia byk kali... dah tegur byk kali... tolong2 laa wat keje umah... tp dia cam xnk ikot... medang paham keje cashier ni penat... tp lg penat medang yg keje 12 jam sehari + travel 4 jam = 16 jam total ni.... tp medang tetap bole handle byk menda... medang takut dia termakan racun kekawan dia tu laaa...

dipendekkan citer... ada la sket salah paham mama medang ngan isteri medang ni..... medang tdo tak tau apa citer pun... sampai ke malam mama medang dok hangin sampai medang2 kene sekali tempiasnyer.... masalahnyer pada medang mungkin kecik jer tp biasa laa... org tua ni mudah sensitif...

pagi ni derang isteri medang dah mintak maaf dah... aduii... pening laa kepala ni...


(korang paham ker aper yg aku citer ni... aku pun tgh pening... tak paham aper yg aku citerkan... hhhmmm...)

_________________
Be My ValenTine?

medangtamang
Moderator
Moderator

Posts : 188
Join date : 2008-02-11
Location : Ada laaa...

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah.... masalah....

Post by meowlin on Wed Apr 02, 2008 12:19 pm

Setiap manusia mesti ada lebih dan juga kurangnya.. kekadang org tu kekkurangan dia melebihi kelebihannya. Dalam kes ni.. bagi aku sorang suami itu adalah bahtera atau nakhoda rumahtangga juga seorang lelaki yg Allah kurniakan Akal 9/1(nafsu), isteri atau perempuan plak nafsunya melebihi dari akal yg cuma ada 1/10(nafsu).. kaum perempuan walaupun ada yg nampak gah tapi tetap memerlukan sokongan kaum Adam utk kehidupan ini. mereka juga dibuat dari tulang rusuk Adam. Walau seburuk mana pun isteri sang suami kalu boleh bersabar cubalah sedaya mungkin utk bersabar, dan walau baran macam manapun suami dia sebagai ketua rumahtangga kenalah pandai handle suasana..

Mengenai org atau kawan2 dia dok bzbodi tentang kehidupan family kita.. tak payah nak susah2 kan hati.. memang begitulaa sifat manusia yg tak boleh tengok orang lain gembira dan senang dan cuba sedaya upaya nak meruntuhkan rumahtangga orang. Cubalah nasihatkan isteri supaya tidak terlampau mengikut cakap kawan2. Dan kalau masih berterusan juga.. carilah khidmat org ke 3 maksudnya pilih utk pegi berkaunseling.. Mengenai org yg suka bzbodi ni dah biasa dah.. mana2 pun ada..

Sebenarnya alangkah elok sekiranya bila dah kawin agar jangan duduk sekali ngan parents.. terutama duduk ngan parents sebelah lelaki.. cubalah bertanya ngan pakar atau ustaz.. mereka pun akan menyarankan perkara yg sama.. sedikit sebanyak Ibu mertua ngan menantu perempuan akan mempunyai perselisihan faham atau pendapat. Bukan maksudnya bila kita duduk berasingan kita ignore parents kita.. tidak sekali2.. cuma bila dah berumahtangga kita seharusnya mempunyai kehidupan sendiri dan seboleh mungkin masalah rumahtangga hanyalah diketahui oleh pasangan sesama sendiri tanpa melibatkan parents..(semestinya dlm berumahtangga ada pergolakan)

Sabda Rasulullah SAW: “Wahai manusia, sesungguhnya kamu mempunyai hak ke atas isteri-isteri kamu, dan mereka juga mempunyai hak ke atas kamu. Hak kamu adalah mereka tidak menodai tempat tidur kamu dan mereka tidak melakukan secara nyata sesuatu yang tidak baik. Jika mereka melakukannya juga, maka Allah membenarkan kamu untuk memisahkan mereka dari tempat tidur dan memukul tanpa menyakiti mereka.”

Keluarga dan rumah tangga dalam Islam bagi mewujudkan ketenteraman, ketenangan dan kedamaian. Ini yang mendasari hubungan antara suami isteri, hak masing-masing hinggalah kepada anak-anak.

Akad antara suami dan isteri diikat dengan hak satu ke atas yang lain. Teras utama hak suami terhadap isteri supaya menjaga kesucian kehormatannya dan berkelakuan mulia. Ini sekali gus mengandungi perintah timbal balik supaya suami juga mesti setia, menjaga kesucian diri dan bersifat mulia.

Ini bukan bermaksud haku backing wife ko.. juz my 2 cents..opinion..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah.... masalah....

Post by mama_anggun on Wed Apr 02, 2008 2:01 pm

medang, ade ppatah inggeris tu kata..(dlm bahsa Melayu) "kita adalah siapa kawan kita..". mksudnye dgn sapa kite bkawan, drp situ la sikap kita dpengaruhi..

tk 100% btul pun, tp stil ade benarnya..ni ar problem kalu dok skali dgn parents. our tru colors of marriage sume dorg nmpk..ur wife pun ade silap gak..

tp jgn salahkn istri 100%, mgkin ade yg dia x tau & x sedar pbuatan nye tu..bimbingla dia..sabar sket..

igtkn istri tu t/jwb dia..kalu keje punye psl smpai abai umahtgga haruslah benti je keje..ape niat asal die nk keje dlu? nk bantu ekonomi family kn? ker bosan / stakat nk cari kwn je?

kalu niat dlu baik, nape x redha kn sgala kesusahn yg dtg kmudiannye tu (slps bkeje)..

ur mom ade alasan yg baik nk naik angin..mungkin dia sorg yg wat keje umah..wpun ur mom x keje cam istri, tp dia ttp org tua. kalu dia nk lepak 24jam pun mmg x salah..tp dia dah sama2 bantu wat keje umah da cukup baik..

time istri tgh keje tu, slalu2 la call dia..kalu bleh jgn bg ruang dia igt kata2 kwn dia yg x baik tu..biar everytime igt kt u..x leh call, bg sms cinta ker, kata smangat ker..surprise ker

jgn bg ruang dia bsedih & mbuatkn dia lbh mcari kwn drp suami..drp situ dia akn lbh dekat & igt u stp masa..

bykkn doa ye..

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: Masalah.... masalah....

Post by nashra on Wed Apr 02, 2008 10:56 pm

medang, boleh nash tanya..

medang sebelum kahwin dgn wife dulu memang dah bincang ke dgn dia after kahwin both of you duduk dgn your parents?

parents medang memang perlukan anak dok sekali ke dgn mereka?

kalau income medang mengizinkan, apakata sewa rumah dulu..kalau parents medang memerlukan org bantu carikan pembantu sorang khas utk jaga parents medang..

ikut kan mulut org memang takkan senang rumahtangga you medang..manusia yang kurang cerdik je dok hasut wife supaya cetek akal sama macam diaorg..

jgn kerana nak buktikan pada mereka2 yang tak cerdik ni kita turutkan apa mereka kata..kita susah mereka2 yang mengata ni ada tolong?

kalau benda ni berlarutan medang minta wife medang berhenti kerja..nanti dihasut plak pasal parents medang habis karang wife dok berperang dgn your parents..

masalah ni takkan selesai seandainya medang pindah rumah, beli kereta baru..there will always be a new suggestion from those culprit..ni baru pasal dok sekali dgn mertua..esok2 dihasutnya soh beli gelang emas seberat rantai kapal ke..aduh!

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah.... masalah....

Post by PeAh on Sat Apr 05, 2008 9:11 pm

waaaa.....wa x kawen lg...tp wa support abg medang... dun worie...peah sokong dr jauh o.k...peah anta aura utk abg medang spy jd kuat dan tabah.... Very Happy Very Happy

PeAh
Moderator
Moderator

Posts : 246
Join date : 2008-02-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah.... masalah....

Post by medangtamang on Mon Apr 14, 2008 6:38 pm

nashra wrote:medang, boleh nash tanya..

medang sebelum kahwin dgn wife dulu memang dah bincang ke dgn dia after kahwin both of you duduk dgn your parents?

parents medang memang perlukan anak dok sekali ke dgn mereka?

kalau income medang mengizinkan, apakata sewa rumah dulu..kalau parents medang memerlukan org bantu carikan pembantu sorang khas utk jaga parents medang..

ikut kan mulut org memang takkan senang rumahtangga you medang..manusia yang kurang cerdik je dok hasut wife supaya cetek akal sama macam diaorg..

jgn kerana nak buktikan pada mereka2 yang tak cerdik ni kita turutkan apa mereka kata..kita susah mereka2 yang mengata ni ada tolong?

kalau benda ni berlarutan medang minta wife medang berhenti kerja..nanti dihasut plak pasal parents medang habis karang wife dok berperang dgn your parents..

masalah ni takkan selesai seandainya medang pindah rumah, beli kereta baru..there will always be a new suggestion from those culprit..ni baru pasal dok sekali dgn mertua..esok2 dihasutnya soh beli gelang emas seberat rantai kapal ke..aduh!

nash... tenkiu... tenkiu pasal kasi reply...

ok mmg medang dah diskas dah ngan wife medang nnt dok sekali ngan parents medang...

fyi, parents medang mmg memerlukan medang pasal medang ni jerk di harapkan... medang yg tanggung derang... papa medang kene strok... mama medang kene breast cancer... tp dah operate n dah gi treatment dah... tp kene jaga jerk laa ati dia...

masalah ari tu dah settle dah... mama medang dah call medang kat opis... dia baru tersedar yg dia silap n mama medang mintak maaf kat medang... mungkin dia tanak medang lari kot?? hehe! (mmg igt ari tu tanak balik umah pun... sedih pasal kene marah tanpa sebab....)

tp medang tak kisah laa... medang pun mintak maaf gak kat dia... then skang ni so far takder menda laa... harap everything is ok...

yg pasal supervisor wife medang tu... medang dah nekad... kalu derang wat hal lg... medang nak bwk ke tengah... medang nk pastikan derang sumer kene terminate... biar derang rasa.... n tau sapa medang ni... time tu baru derang tau lelangit tu tinggi ker rendah... Twisted Evil

_________________
Be My ValenTine?

medangtamang
Moderator
Moderator

Posts : 188
Join date : 2008-02-11
Location : Ada laaa...

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah.... masalah....

Post by medangtamang on Mon Apr 14, 2008 6:39 pm

PeAh wrote:waaaa.....wa x kawen lg...tp wa support abg medang... dun worie...peah sokong dr jauh o.k...peah anta aura utk abg medang spy jd kuat dan tabah.... Very Happy Very Happy

thanks peah... thanks... kalu medang lum kawin lg... dah tentu peah yg jd pilihan ku... huhuhu!!! Razz

_________________
Be My ValenTine?

medangtamang
Moderator
Moderator

Posts : 188
Join date : 2008-02-11
Location : Ada laaa...

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah.... masalah....

Post by PeAh on Fri Apr 18, 2008 6:37 am

wa... terharunyer... x mau tmbh kuota ker.... Embarassed

PeAh
Moderator
Moderator

Posts : 246
Join date : 2008-02-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah.... masalah....

Post by medangtamang on Fri Apr 18, 2008 9:51 am

PeAh wrote:wa... terharunyer... x mau tmbh kuota ker.... Embarassed

ada gak terpikir... dalam perancangan lg 10 thun akan datang kot...?? kuikuikui!!! naper? peah nak jadi calon2nyer ker?

baik cepat... still ada kekosongan lg ni... skang dah baguih... bole apply ONLINE... hehe!! Razz

_________________
Be My ValenTine?

medangtamang
Moderator
Moderator

Posts : 188
Join date : 2008-02-11
Location : Ada laaa...

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah.... masalah....

Post by PeAh on Fri Apr 25, 2008 6:11 am

medangtamang wrote:
PeAh wrote:wa... terharunyer... x mau tmbh kuota ker.... Embarassed

ada gak terpikir... dalam perancangan lg 10 thun akan datang kot...?? kuikuikui!!! naper? peah nak jadi calon2nyer ker?

baik cepat... still ada kekosongan lg ni... skang dah baguih... bole apply ONLINE... hehe!! Razz

stemex... suker dc... nnti borang x smpi mcmana... kempunan peah..... Sad Sad

PeAh
Moderator
Moderator

Posts : 246
Join date : 2008-02-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah.... masalah....

Post by medangtamang on Sat Apr 26, 2008 7:51 am

PeAh wrote:
medangtamang wrote:
PeAh wrote:wa... terharunyer... x mau tmbh kuota ker.... Embarassed

ada gak terpikir... dalam perancangan lg 10 thun akan datang kot...?? kuikuikui!!! naper? peah nak jadi calon2nyer ker?

baik cepat... still ada kekosongan lg ni... skang dah baguih... bole apply ONLINE... hehe!! Razz

stemex... suker dc... nnti borang x smpi mcmana... kempunan peah..... Sad Sad

pakai SMS pun OK! tarak masalah.... Razz

_________________
Be My ValenTine?

medangtamang
Moderator
Moderator

Posts : 188
Join date : 2008-02-11
Location : Ada laaa...

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah.... masalah....

Post by Sponsored content Today at 5:33 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum