AF6 kembali lagiiiii

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

AF6 kembali lagiiiii

Post by meowlin on Wed Mar 12, 2008 5:07 pm

Yesss sesapa fanatik AF???? AF is back... kali ni musim ke 6 dah wehhh... ok

Ni haku petik dari harian Metro sket.. semua pelajar akan dinilai dari pelbagai aspek sepanjang minggu ini dan antara 12 hingga 16 peserta terbaik akan diumumkan dalam tirai Akademi fantasia di Astro Ria pada Ahad ini jam 8.30 malam.

Astro turut mengumumkan pengkritik tetap iaitu Fauziah Ahmad Daud (Ogy) dan Nig Baizura..(laa 2 orang aje.. apa daaa...) Rolling Eyes

Peserta-Peserta

Ika
Lufya
Naim
Toi
Stacy
Nazib
Rina - hok ni yg nenek ada 2 cucu tu.. (aku rasa awal2 aku dah tak suka dia nih)
Marul
ayu
Faisal
Ida - hok ni dipilih melalui ujibakat "wildcard" oleh Era
Yana
Stanly
Saida - hok ni kakak tok ti.. dengor citer adadah org nak wat fan club nih...hmm
Irsa
Nadia
Seri
Sofea
Wana
Nubhan
Riz
Azhar
Alif
Ejam
Hanafi

haaa pembabitan tiga anggota equal star juga bekas perserta program realiti Gangstarz iaitu Riz, Nazib dan Azhar... (mana satu tah yg equal star dan yg mana satu bekas gangstarz pun aku tak kenai.. sebab aku tak minat tengok realiti show itew..)

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by mee_ maggie on Wed Mar 12, 2008 9:30 pm

mee pun x tengok gangstarz

arap2 makcik rina tu keluar ar . x sanggup tengok dia pakai baju ketat2 sambil menari . lol!

ada dengar sore kaka tok ti , ok la juga.

mee_ maggie

Posts : 18
Join date : 2008-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by meowlin on Wed Mar 12, 2008 9:38 pm

mee_ maggie wrote:mee pun x tengok gangstarz

arap2 makcik rina tu keluar ar . x sanggup tengok dia pakai baju ketat2 sambil menari . lol!

ada dengar sore kaka tok ti , ok la juga.

lol! ntahlaa... naik geli geleman pun ada.. camne agaknya dia nari lagu menuju puncak ek.. kot2 dia pakai korset nak bagi mana2 bahgian yg tersembul tu mampat..
ya Rabbi jahat aku weiiiii geek

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by meowlin on Tue Mar 25, 2008 5:14 pm

hmm berdasarkan persembahan 1st concert bebaru nih.. aku rasa riz boleh gi jauh.. sora dia kelas dan pandai improvise.. sora mama rina tu pun oklaa..

aku dapati si rina tu tak over oklaa kot.. yg pompan aku tak begitu gemor sora si nadia.. coz macam dibuat2 aje sora besor dan garau dia.. sora si saida ok aje kot.. nubhan pun ok.. si stanly tu kalu bagi lagu2 yg bercirikan lagu2 patriotik oklaa kot.. kalu jenih rock atau balada kot hancusss.. ntahle.. pendapat haku aje..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by nashra on Tue Mar 25, 2008 10:05 pm

laaa..nenek tu pun dapat masuk ye..

hehehe..kelasss!

nash tak tengok..dok baca review from meowlin je ni..

nanti balik malaysia update dgn my PIL..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by meowlin on Tue Mar 25, 2008 10:15 pm

haa ah.. nenek tu tak laa tua sangat, tua lagi ahkak ogy tu.. Razz dia tu kalu nyanyi lagu yg macam anita sarawak oklaa kot coz sora dia besor.. hmm bebaru ni dia nyanyi lagi u simply the best tu memang best juga..

tapi kita minat sangat ngan sora si riz.. walau pun dia nyer attitude tu agak buruk.. coz suka sangat komplen sana sini.. (tak padan ngan jantan Razz ) tapi tak kisahle.. he's got talent..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by meowlin on Wed Mar 26, 2008 12:01 am

ni haaa.. ku tempek gambor2 derang yg dpt masuk AF6 nih..


Faisal
Umur: 21 Tahun
Asal: Kuala Lumpur
Bangsa: Melayu
Status: Bujang
Hobi: Bola sepak, Futsal, Tennis
Idola: Jamal Abdillah, M. Nasir



Stacy
Umur: 18 Tahun
Asal: Kota Kinabalu, Sabah
Bangsa: Kadazan
Status: Bujang
Hobi: Menyanyi, menari
Idola: Christina Aguilera, Felix AF3



Alif
Umur: 22 Tahun
Asal: Pulau Pinang
Bangsa: Melayu
Status: Bujang
Hobi: Menonton wayang, bermain gitar, bersiar-siar
Idola: Jamal Abdillah




Saida
Umur: 32 Tahun
Asal: Kuala Lipis Pahang
Bangsa: Melayu
Status: Berkahwin (4 anak)
Hobi: Menyanyi, bersukan
Idola: Kris Dayanti, Rossa




Ika
Umur: 19 Tahun
Asal: Pulau Pinang
Bangsa: Melayu
Status: Bujang
Hobi: Menyanyi, berlakon. Membeli belah
Idola: Maya Karin


Naim
Umur: 20 Tahun
Asal: Gerik, Perak
Bangsa: Melayu
Status: Bujang
Hobi: Komputer,badminton, membeli belah, menyanyi
Idola: Faizal Tahir



Nadia
Umur: 18 Tahun
Asal: Kuala Lumpur
Bangsa: Melayu
Status: Bujang
Hobi: Menyanyi, menari
Idola: Anita Sarawak, Tina Turner


Lufya
Umur: 23 Tahun
Asal: Johor Bahru, Johor
Bangsa: Melayu
Status: Bujang
Hobi: Menyanyi, menari
Idola: Rossa, Alicia Keys

Riz
Umur: 22 Tahun
Asal: Gerik Perak
Bangsa: Melayu
Status: Bujang
Hobi: Karaoke, boling, main video game
Idola: Anuar Zain


Toi
Umur: 31 Tahun
Asal: Johor Bahru, Johor
Bangsa: Melayu
Status: Kahwin ( 2 anak)
Hobi: Berenang, buat lawak, main angklung
Idola: Nuno Betten Court


Yana
Umur: 24 Tahun
Asal: Kuala Kangsar Perak
Bangsa: Melayu
Status: Bujang
Hobi: Mendengar radio
Idola: Kris Dayanti



Nubhan
Umur: 22 Tahun
Asal: Kuala Pilah, Negeri Sembilan
Bangsa: Melayu
Status: Bujang
Hobi: Memancing
Idola: Siti Nurhaliza


Rina
Umur: 44 Tahun
Asal: Selangor
Bangsa: Melayu
Status: Ibu tunggal (1 anak , 2 cucu)
Hobi: Menyanyi, memasak, memancing
Idola: Anita Sarawak

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by meowlin on Wed Mar 26, 2008 12:08 am

ohye.. concert pertama.. menyaksikan bottom 3 adalah si yana, lufya dan Ika.. dan yg pergi adalah si yana...

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by PeAh on Wed Mar 26, 2008 2:51 am

apesal mcm x marvellous ja peserta kali neh....

PeAh
Moderator
Moderator

Posts : 246
Join date : 2008-02-15

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by meowlin on Wed Mar 26, 2008 3:13 am

ntahla peah.. tapi kalu dibandingkan 1st concert kali ni ngan 1st concert musim ke 5 dulu.. yg ni lagi ok dan nyanyi pun lagi baik.. Very Happy

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by mama_anggun on Wed Mar 26, 2008 4:20 pm

si nadia tu mmg suara besar camtu..bknnye dibuat2..anak buah sy slalu msk karaoke contest skali dgn dia..mmg powerful suaranye..cam stanly, riz, stacy & rina gak ar..si ika tu skali tgk cam ziana zain la muke dia.

saida plak asyik malu2 kucing, teringat prangai ct noralisut ms mula2 nyanyi dlu pun malu2 alah gak..

si lufya tak abih2 dgn imej nk goda org..nyanyi pun ke laut gak. pitching teruk gile.

toi nyanyi ok, tp lum mcabar vokal lg. nk tgk dia bw lagu rahim maarof ke..br mcabar sket..

yg lain2 tu ok je..(skian, kritikn dr juri yg x diundang nih..)

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by nashra on Wed Mar 26, 2008 9:20 pm

nanti korang update ye konsert2 akan datang sapa terkeluar..hu hu hu..

saida tu masa ujibakat kan lupa lirik kata nya..cemana boleh terpilih juga ye?

suara dia ok tak?

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by nashra on Wed Mar 26, 2008 9:54 pm

ok, baru lepas tengok youtube clip saida..

suara boleh tahan..kira boleh menyanyi..

cuma lenggok suara tak berapa kena dgn lagu..

tu je la..

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by medangtamang on Thu Mar 27, 2008 3:45 am



Alahai... cunnyer... cam ni mmg layak jd bini number 2 gue... kuikuikui!!!

_________________
Be My ValenTine?

medangtamang
Moderator
Moderator

Posts : 188
Join date : 2008-02-11
Location : Ada laaa...

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by medangtamang on Thu Mar 27, 2008 4:00 am

Ulasan medang :

Konsert 1st ari tu... medang dgr sket2 jerk tp still bole wat sket laaa rumusan...

Peserta Lelaki Paling Best
Rasa peserta paling menyerlah on that nite is Toi... bukan medang nk backing dia pasal dia from JB... tp pasal dia mmg ada identiti... TAPI... haa ada tapi tu... lagu tu TERLALU MUDAH... so dia kene study lebih lg untuk faced the next konsert... maner laa tau kot2 dpt lagu yg giler susah.... menurun lak reputasi... jgn beb! Riz? hmm.... harap muka ensem jerk... tp sore lebih kurang ala2 Aqasha... lagu Ketulusan Hati tu tak sampai pun kat medang... dia ubah konsep lagu tu from R&B ballad to Ballad... camner dik oii?? Baik nyanyi lagu Negaraku jerk....

Peserta Lelaki Paling Tak Best
Faizal... Ish!! the whole song sumbang... pitching sumer ke laut... cakap masa interview cam bagus jerk... pastu sore dia dok nk ikut sgt cam Asri Rabbani tu... jgn aa ikot2 bang oii!! yg pasti... mmg dia TAK BEST sgt ari tu... (harap muka jer ensem... baik takyah...)

Peserta Pompan Paling Best
Medang dgt peserta pompan ni majoritinya OK2 laa belaka... tp kalu nk kata yg ada identiti, si Nadia laa... tp sori to say that her voice mcm dibuat2... and then to rough... to be a profesional singer... sore mesti bole fit apa2 jenis lagu... ni kalu sore buat2 cam tu... dah tak original satu.. then dia just bole nyanyi satu genre lagu jerk... kalu suroh bawak lagu Asli ker... ghazal ker... mau tak cirit nnt kene maki ngan Sulaiman Idrus... Vocal wise... I chose aunty Rina... she has a good voice since she's a nite club singer... byk exposure... (kang citer pasal vocal tekniks takut korang tak paham lak...) Saida... hmmm... nampak cam tak konfiden... so taknk komen byk... (kang org kata cam bagus lak budak medang ni dok komen2 orang lain... hehe!)

Peserta Pompan Paling Tak Best
Lufya... muka cam arab... ok jerk laa... tp sore dia... errmm... ni dari pendengaran medang... secara peribadi... mmg tak best... Ika lak... hmm... ada some part of the song yang dia sumbang... still can improve...


Still remember AF5 whereby Mila yg selalu dapat undian terendah bole improve sampai jd juara...? So kiter perlu tgk konsert seterusnya dan bole nilai who is the best amongst the best...

_________________
Be My ValenTine?

medangtamang
Moderator
Moderator

Posts : 188
Join date : 2008-02-11
Location : Ada laaa...

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by meowlin on Thu Mar 27, 2008 9:07 am

amboiii gatai medang ek.. ekekek gurau jer.. Razz

hmm bab mengkomen ni... paling arif mestile medang sebab dia ada pengalaman dlm bab2 senisuara kan kan..

dan haku bebetul setuju bila ko ckp sora nadia tu memang dibuat2..garau dan kasar tu sengaja aje dibuat utk dpt kesan nyaring kononnya kot(pandaile haku).. feel dia pun kureng..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by meowlin on Thu Mar 27, 2008 11:21 pm

Owh lupa plak haku medang.. ko kata si riz tu harap muka ensem aje ke.. hmm ensem ke riz tu? Bolehlaaaa.. so so aje..



Bagi aku sora riz best apa.. bukan aku aje ckp.. juri2 seme beri komen yg positif lepas dia abih nyanyikan.. Nama pun juri derang pun professional mestila taw beza mana yg elok atau tak elok..



Komen si ning .. sora riz merdu.. dah lama dia tak dengar sora merdu gitu.. dia ckplaa..



Pehtu ajai pun komen sora riz kena ngan lagu yg dia bawakan dan pandai improvise..dan tak ikut sebijik sebutir cam penyanyi asal si anuar zain..



Malahan ahkak ogy pun kasi komen positif kalu tak takle dia ckp gini..

U are swell connected to this song and jangan besar kaplaa aaa…



Tentang sora si faisal tu aku setuju.. memang hancus.. tak kena langsung… tapi bagila dia peluang.. tengok 2nd concert ni.. mana taw dpt lagu rock kena kot ngan sora dia.. eehehehe..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by firdaruddin on Fri Mar 28, 2008 9:39 am

nasib baik la aku x layan af nie..hehe

firdaruddin
Moderator
Moderator

Posts : 151
Join date : 2008-03-27

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by mama_anggun on Fri Mar 28, 2008 2:54 pm

fir, sy pun evry year cuba utk x lyn, tp x leh ar..hehe..

ya ampuuunnnn..gue tu nggak ngundi si nadia malahn nggak minat pon sama nadia..

tp leh katakn camnila..psoalnnya bukan suara nadia tu dibuat2..tp itu identiti & cara nyanyiannya..

cuba dengar ning baizura nyanyi dgn bckp..pun ade beza gak kn? nape bile nyanyi jadik soprano, bile ckp jadik biase je? itula identiti & gaya yg dia create utk mnonjolkn bakat dia spy x sama ngan org lain..mmg ning akn 'buat2' suara camtu bile nk perform..

same gak kes ngan nadia..dia nk tonjolkn kmampuan vokal dia dgn tone bgitu..maybe boleh touch hi-note maybe leh smpai key alto..

same gak cam misha omar & rem..bile bckp x plak meneran, tp bile nyanyi dia akn 'buat' meneran tu..bkn nk dibuat-buat, tp itu identiti & style yg dorg nk create & trademark kn pd peminat..

one thing dlm nyanyian ni, kalu benda yg dibuat2 x kn bthn lama punye..unless mmg dia da biasa cara bgitu, smpai ke mana pun perform ttp camtu gak.. Smile

mama_anggun
Moderator
Moderator

Posts : 149
Join date : 2008-03-11
Location : sebelah tv

View user profile http://www.envytouch.blogs.friendster.com

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by nashra on Fri Mar 28, 2008 10:32 pm

kelakar pulak bila mama cakap meneran..hehehe..

tapi betul la..penyanyi ni dia nak ada identity sendiri pasal tu akan jadi soprano la, teran suara la..hehehehe

nash kat sini baca komen korang, pas tu pi masuk youtube..hehehe

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by meowlin on Sat Mar 29, 2008 2:39 am

hehe masing2 punye pendapat.. tapi honestly i tak suka sora nadia tu.. rabbit

haa masa dlm diari AF tadi pun dpt tengok bila cikgu fatimah suruh nadia nyanyi.. so pendapat cikgu pun ckp bila si nadia tu nyanyi dia cam hammering dan over push..

walaupun dia ada identiti sendiri.. tak seme org leh accept cara dia.. apa2pun kita tunggu aje concert malam esok.. sunny

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by medangtamang on Sat Mar 29, 2008 10:10 pm

Mmg per Astro sengaja amik org yg ada rupa masok AF ni... baru dapat 'jual' bebudak ni... kalu tak der rupa... camner nk laku??

sore riz ok... lebih kurang cam sore Aqasha jerk... kalu nk nyanyi lagu anuar zen tu... kene ada dinamik... vibrato kene statik... bukan getar kambing...

Pengkritik mmg laa cakap camtu... pasal derang rasa riz bawak lagu tu agak berlainan dari style anuar... konon cara tersendiri ler... ajai nyanyi pun bukan betul sgt... Ning pun nyanyi pakai sore falsetto... OGY? huh! SUMBANG! Berlakon bole aaaa... (dulu Ogy ni penah bermusuh ngan akak aku... pasal Jamal tinggalkan dia... syok kat akak aku... tp akak aku tak layan si Jamal... Tu yg Ogy berbulu jer biler sesama show ngan akak aku... hehe!)

kira ok jerk laa riz nyanyi... tp aku tak rasa laa yg nyanyian dia tu sampai ke pelusuk jiwa aku... nk ke compare sore aku ngan riz..?? then nilaikan?

_________________
Be My ValenTine?

medangtamang
Moderator
Moderator

Posts : 188
Join date : 2008-02-11
Location : Ada laaa...

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by nashra on Sun Mar 30, 2008 3:18 am

ajai mana boleh nyanyi..harapkan pandai cipta lagu dan main music je..hehehe

eh medang, wah! gosip baru ni..hehehe..boleh plak si ogy laser tu bermusuh dgn akak medang ye semata2 kerana lelaki..haiiyooo!

nashra
Moderator
Moderator

Posts : 555
Join date : 2008-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by meowlin on Sun Mar 30, 2008 11:56 am

Konsert ke 2 malam tadi menyaksikan si Ika pergi.. walaupun aku agak suka ngan si Ika..coz dia tak gedik cam sesetengah pelajor pompan lain tapi Ika deserve pegi berdasarkan sora dan persembahan dia yg teruk..

Bagi aku keseluruhan persembahan malam tadi si stacy yg bebetul berjaya menyampaikan lagu ngan paling baik tak ada pitchy sana sini..

si riz plak ada masa2 ok tapi bila dah masuk bab menari mulaaa mengah.. adeiii kesian riz... sian betui kenapalaa tukang fesyen tu kasi dia pakai baju belang melintang tu weh.. dah le dia tu debab bila berjoget abih perut dia bergelombang.. buruk bebenor tengok riz malam tadi.. rambut dia pun teruk Shocked

mama rina plak oklaa.. seme pengkritik sukakan cara dia wat persembahan..

ohye.. asben haku tengok temankan aku semalam.. dia ckp kalau yg pompan dia suka sora stacy dan yg lelaki plak dia sukakan sora riz dan stanly..

sekian tima kaceh..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by meowlin on Sun Mar 30, 2008 11:59 am

Alaa guru2 vokal yg mengajor pun bukan pandai nyanyi sangat.. tengokle dalam AC disini bila nyanyi pun hancuss.. Bagi akulaa teknik menyanyi memang penting.. tapi kalu org yg mendengarnya merasa senang dan tak ada sumbang mana2.. itu dah cukup baik..

meowlin
Moderator
Moderator

Posts : 1329
Join date : 2008-02-10
Location : celah peti ais

View user profile

Back to top Go down

Re: AF6 kembali lagiiiii

Post by Sponsored content Today at 5:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum